2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Takarékoknál a hatékonysági mutatóit hozta a szektor az idei első félévben is

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53317"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image2_269.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="48" /></a></span>Stabilan tartja eredményeit a takarékszövetkezeti szektor: a takarékok több mint 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezetei Szövetség (OTSZ) első féléves eredményeiből jól látszik, hogy a legnagyobb magyar takarékszövetkezeti integráció mind mérlegfőösszegben, mint betétállományban, mind tőkemegfelelésben erősödni tudott az idei első hat hónapban. </p> <p> 

Stabilan tartja eredményeit a takarékszövetkezeti szektor: a takarékok több mint 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezetei Szövetség (OTSZ) első féléves eredményeiből jól látszik, hogy a legnagyobb magyar takarékszövetkezeti integráció mind mérlegfőösszegben, mint betétállományban, mind tőkemegfelelésben erősödni tudott az idei első hat hónapban.

 

Stabilan tartja eredményeit a takarékszövetkezeti szektor: a takarékok több mint 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezetei Szövetség (OTSZ) első féléves eredményeiből jól látszik, hogy a legnagyobb magyar takarékszövetkezeti integráció mind mérlegfőösszegben, mint betétállományban, mind tőkemegfelelésben erősödni tudott az idei első hat hónapban.

 

Az integráció (azaz az OTSZ, és az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap, az OTIVA tagszervezetei) összesített mérlegfőösszege egy év alatt 2,4 százalékos relatív, illetve 32,3 milliárd Ft-os nominális növekedéssel 1384,5 milliárd forintos volument ért el az idei első félév végén, a tavalyi év azonos időszakához képest.  A saját tőke értéke 6,4 milliárd forinttal 111,6 milliárdra bővült, amely több mint 6 százalékos relatív növekedést jelent. A takarékok betétállománya 2,8 százalékkal 1144,7 milliárd forintra emelkedett, amely a piaci tendenciák és a takarékok üzleti terveinek tükrében szintén kiemelendő eredményt jelent. „Örömteli, ám nem meglepő a számunkra, hogy a betétállományunk ha kismértékben is, de folyamatosan tud növekedni." – mondta el az eredményeket értékelve Varga Antal, az OTSZ ügyvezetője. „Bennünk továbbra is bíznak az ügyfelek, így annak ellenére, hogy mi soha nem csatlakoztunk a piac által diktált őrült, sokszor irreális kamatversenyhez, megtakarításaikat szívesen helyezik el nálunk." – tette hozzá.

 

A hitelpiac általános állapotának megfelelően a bruttó hitelállomány az integrációban is csökkent némileg: 653,9 milliárd forintról 641,8 milliárdra, a kockázatok fedezésére figyelembe vehető szavatoló tőke ugyanakkor a tavalyi 106,751 milliárddal szemben az idei első félév végén 113,874 milliárd forint volt, amely 6,7 százalékkal magasabb a tavalyinál. Kiemelendő továbbá, hogy a szabályozó által előírt átlagos tőkemegfelelési mutató szintén tovább erősödött az OTSZ tagjai körében. „A takarékok korábban sem törekedtek látványos és hirtelen növekedésre, miket nem befolyásol a profitnyomás, mi sokkal inkább a stabilitást, a megalapozott fejlődést tekintjük a legfontosabbnak." – magyarázza Varga Antal. „Bizonyos folyamatoknak természetesen mi sem tudunk ellenállni, így a hitelportfóliónk minősége valamelyest nálunk leromlott, és hitelállományi mutatónkon is csökkenés látszik, ám ez arányaiban jóval szerényebb mértékű, mint más banki szereplőknél." – tette hozzá az ügyvezető.

 

A főbb mutatószámok közül a féléves adatsorokat összevetve látszik, hogy a legfontosabb hatékonysági és egyéb mutatók ha csekély mértékben is, de pozitív irányba mutatva alakultak. Eszközoldalon a lakossági betétek mellett bővült az értékpapírok állománya is 341,8 milliárdról 401,2 milliárd forintra, míg hiteloldalon a vállalati portfólió bővülése emelendő ki, amely 2, 8 százalékkal 284,6 milliárd Ft-ra erősödött. Ennél is jelentősebben, több mint negyedével emelkedett az önkormányzati finanszírozás állománya: az önkormányzati hitelek 14,6 milliárd forintos bruttó értéke 25,5 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest.

 

Az integráció adózás előtti eredményei 2011 első felének végén 5,468 milliárd forint volt.

 

Az 1993-ban létrehozott OTSZ jelenleg 108 tagot számlál, amely az integrált takarékok több mint 90 százalékát lefedi. A takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos lefedettséggel és ismertséggel rendelkeznek. A Takarékszövetkezeti Integráció évről évre növelve piaci részesedését, működésének hatékonyságát és jövedelmezőségét mára a magyar hitelintézeti rendszer versenyképes szereplőjévé vált. A takarékok az OTSZ aktív közreműködésével, és támogatásával pénzügyi-gazdasági együttműködést valósítanak meg, kiemelt figyelmet fordítva a lakossági és vállalati finanszírozási igények kielégítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.