2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Támogatást kaphatnak az 5 százalékos béremelést vállalni nem tudó cégek

2 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/3947"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/huf.thumbnail.jpg" border="0" alt="huf" title="huf" width="100" height="61" /></a></span>A kormány azt tervezi, hogy az a cég amely 5 százalékkal sem tudja  emelni a bérkompenzációra szorulók bérét költségvetési pénzekre pályázhat majd - értesült az MTI Hírcentrum.

hufA kormány azt tervezi, hogy az a cég amely 5 százalékkal sem tudja  emelni a bérkompenzációra szorulók bérét költségvetési pénzekre pályázhat majd – értesült az MTI Hírcentrum.

hufA kormány azt tervezi, hogy az a cég amely 5 százalékkal sem tudja  emelni a bérkompenzációra szorulók bérét költségvetési pénzekre pályázhat majd – értesült az MTI Hírcentrum.

    A Duna TV esti Híradójában elhangzottak szerint a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az adóváltozások miatt ne csökkenjen senkinek a nettó bére, vagyis, hogy mindenkinek, akinek bruttó bére nem éri el a havi 218 ezer forintot, az adójóváírás kivezetése miatt kieső jövedelmét kompenzálják.
    Az eddig elfogadott szabályozás szerint 5 százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk a cégek hajtanák végre, e fölött pedig a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány vállalja a teljes kompenzációt.
    A munkaadók járulék jóváírással, pontosabban új nevén, a szociális adó jóváírásával ellentételezhetik az öt százalék feletti emeléseket. Vagyis a 18 százalékos minimálbér emelésből öt százalék jut a vállalkozásra, és 13 százalék a költségvetésre, mégpedig úgy hogy ezt a bizonyos 13 százalékot már nem is kell befizetni a tb-kasszának.
    Ugyanakkor sok cégnek nem jut majd az 5 százalékos emelésre sem, ezt a problémát orvosolhatná az állami támogatás.

gpp \ btz

MTI 2012. január 2., hétfő 18:52

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.