2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tanévnyitó ünnepség a Gábor Dénes Főiskolán

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5029"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gdf.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.gdf.hu/Lapok/Cimlap.aspx" title="http://www.gdf.hu/Lapok/Cimlap.aspx" width="100" height="58" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.gdf.hu/Lapok/Cimlap.aspx">http://www.gdf.hu/Lapok/Cimlap.aspx</a> </strong></span></span><span class="inline left"><a href="/node/653"></a></span>A Gábor Dénes Főiskola (GDF) <strong>2007. szeptember 8</strong>-án tartotta 15.  tanévnyitó ünnepségét. A 2007/2008-as tanévet a főiskola Budapest, Etele út 68. alatti központi épületében nyitotta meg a szeptember 1-jétől kinevezett rektor, <em>Zárda Sarolta. </em>  <p>

 http://www.gdf.hu/lapok/cimlap.aspxhttp://www.gdf.hu/Lapok/Cimlap.aspx A Gábor Dénes Főiskola (GDF) 2007. szeptember 8-án tartotta 15.  tanévnyitó ünnepségét. A 2007/2008-as tanévet a főiskola Budapest, Etele út 68. alatti központi épületében nyitotta meg a szeptember 1-jétől kinevezett rektor, Zárda Sarolta.  

 http://www.gdf.hu/lapok/cimlap.aspxhttp://www.gdf.hu/Lapok/Cimlap.aspx A Gábor Dénes Főiskola (GDF) 2007. szeptember 8-án tartotta 15.  tanévnyitó ünnepségét. A 2007/2008-as tanévet a főiskola Budapest, Etele út 68. alatti központi épületében nyitotta meg a szeptember 1-jétől kinevezett rektor, Zárda Sarolta.  

A rektor megnyitó beszédében üdvözölte az ünnepséghez első alkalommal virtuális módon csatlakozó  kihelyezett főiskolai központok egységeit Miskolcon, Nyíregyházán és a felvidéki Diószegen.  A főiskola az országban tizenöt konzultációs központ működtet, emellett Erdélyben hét, Szlovákiában két, Szerbiában egy oktatási központot tart fenn. 

Zárda Sarolta kiemelt mondanivalója az elsőéves hallgatók számára; a főiskolán a hallgató érezheti magát a középpontban. Elektronikus eszközök segítik tanulását,  „marsallbotként" pedig mindenki kap egy pendrive-ot.

Magyar Bálint videofájl üzenetben méltatta a GDF tanulási-tanítási formáját, melyet a jövő már megvalósulóban lévő megoldásának nevezett.

Az eltelt tizenöt év alatt a beiratkozott hatvanezer hallgatóból kilencezren szereztek diplomát, a végzettek 95 százaléka el tudott helyezkedni. A rektor utalt rá, a GDF úttörő szerepet játszott a kilencvenes évek elején indított magán-felsőoktatási formájával. Specialitásuk a távoktatás, az e-learning,  a Gábor Dénes Főiskola a hazai felsőoktatási intézmények közül távoktatást az elsők között kínált hallgatóinak. 

Az iskola harmadik éve működteti az internetes távoktatást segítő ILIAS keretrendszert, melyet 2004 őszén háttérszolgáltatásként indítottak.  Az alapképzésben résztvevő elsőéves hallgatók már mind ezzel a módszerrel tanulnak. Az e-learninget a távoktatás egyik eszközeként, kialakult és a gyakorlatban bevált módszertanként  beépítették az elektronikus tananyagot használó oktatásba.  A módszertani újítást a hallgatók jól fogadták, tökéletesen használják az internetet.

A GDF-en tanulók az élethosszig tartó tanulásra is felkészülnek, mivel a mostani hallgatóknak várhatóan három-öt alkalommal kell majd megújítani szakismereteiket. Ezt a hagyományos, tanteremben folyó képzési formákkal nem tudná kiszolgálni a felsőoktatás.

Meghívott vendég volt az ünnepségen Dr. Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke, aki a minőségi képzést említette elsődleges célként, s kifejezte bizalmát az új rektor iránt.  Emlékeztetett a nemzetközi elismerést szerzett magyarokra, magára Gábor Dénesre, Hevessy Györgyre, Rubikra, utalva tevékenységükre, olyan nemzetközi sikereket is elérhetőnek vázolt a hallgatók elé, melyet saját hazájukban tudnak majd produkálni!

Figyelmeztette a hallgatókat, vannak dolgok az emberi életben, melyeket tudatos akarattal lehet elérni, munkával, tanulással, képességekkel.  Ne csak az anyagiak elérése vezesse őket, a vezető gondolat a boldogságra való törekvés legyen. 

Az elsős hallgatók számára egy felsőéves főiskolás tartott vetített bemutatót arról milyen eszközökkel segíti tanulásukat, mindennapi tennivalóikat és iskolai életüket a főiskola számítógépes rendszere.

Kitüntetések átadására került sor ezután, első ízben adományozták a  prof. Emericus címet, melyet a főiskola korábbi rektora, Szerezsán János kapott.

A kinevezett tanári kar bemutatása után ismertették az egy személy számára adható ösztöndíj kedvezményesét.

Az elsőévesek hivatalos eskütételének befejező szavait érdemes idéznie a krónikásnak;  „…fogadom, a Főiskola névadójához méltó magyar értelmiségivé válok!"

A tanévnyitó a Szózat hangjaival zárult.

http://www.gdf.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.