Figyelnek Téged!Az IT biztonság aktuális gondjairól tartott Budapesten tájékoztató előadást szeptemberben a Trend Micro biztonságtechnikai cég európai régiójának spam-ellenes tevékenységért felelős szakembere, Robin Vann.

 Figyelnek Téged!Az IT biztonság aktuális gondjairól tartott Budapesten tájékoztató előadást szeptemberben a Trend Micro biztonságtechnikai cég európai régiójának spam-ellenes tevékenységért felelős szakembere, Robin Vann.

A középpontban a kéretlen levelek elleni védelmi megoldások álltak.Előadásában a biztonsági szolgáltatás definícióján túl, áttekintést adott a szolgáltatók idevágó lehetőségeiről, a piac aktuális fejlesztéseiről.Elmondta, a globális menedzselt szolgáltatások hatalmas növekedése tapasztalható, értékük mintegy 2,6 milliárd dollár, s évente kétszámjegyű növekedésüket tapasztalhatjuk.  Az IT biztonsági szolgáltatásoknál azonban az éves növekedés elmarad ettől, mintegy 3%-a tehető.

Sokan látnak nagy lehetőséget pl. a tartalomszolgáltatási piacban, azonban az internetes szolgáltatók fejlődési lehetőségeinek gátja lehet az ügyfelek félelme az  elektronikus úton elkövetett azonosság-lopástoktól, szolgáltatói oldalon pedig a spam-áradat által okozott veszteségek okoznak gondokat, nyereségkiesést és presztizsveszteséget.  Versenyfutás zajlik a „rossz-fiúk" és a védelem között, a motiváció ma már a konkrét anyagi-gazdasági nyereség, ill. a célpont gazdasági-reputációs ellehetetlenítése.

A kéretlen levelek nagy hányada érkezik ma már botnet-ek által generált spam formájában, ennek az „üzletnek" az értéke világméretekben elérheti az évi 200 milliárd dollárt is. A gondokat fokozzák a vállalatok mobil elérési lehetőségei.

A Trend Micro megoldásokat dolgoz ki a szolgáltató vállalatok számára az ügyfelek védelmére az újgenerációs internetes fenyegetések ellen, mivel a cégnél azt vallják, ezt a feladatot a szolgáltatóknak kell magukra vállalniuk.  a A számítógépes kártevésre szakosodott egyének-szervezetek mintegy 100 millió zombi számítógépet képesek mozgósítani rosszindulatú célokra.  Példaként hozta a szakértő a közelmúlt egyik támadását, amikor  250 ország kb. másfél millió IP címéről generáltak levélözönt a célpontra. Az ilyesfajta támadások ellen is biztosítani kell a jövőben a számítógépek és hálózatok védelmét, minél kisebb költséggel, a lehető legrövidebb idő alatt, sőt valós időben, otthonokban, vállalatoknál egyaránt.

A Trend Micro egyedi megközelítése a spam-áradat ellen;  a webhelyeket a korábbi ügyféltevékenységük-forgalmi viselkedésük, „reputációjuk"  alapján kell súlyozni,  s ennek megfelelően lehet biztosítani védelmet az ügyfeleknek a veszélyes címek által generált forgalom ellen.  A támadások típusa, fajtái naponta változnak, minden fenyegetéshez adekvát védelemre van szükség, melyet ígérete szerint, a Trend Micro képes is nyújtani. 

Figyelmeztető jelenség, hogy ma már hírlevelekben, Google-keresésekben is találhatunk rosszindulatú fertőzéseket, melyek feltűnés és tudtunk nélkül végzik alattomos, időzített tevékenységüket!

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük