A Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként „Távol az Araráttól. Örmény kultúra a Kárpát-medencében" c. kiállítás nyílik a Budapest Történeti Múzeumban. Kísérő rendezvényként„A kulturális transzfer lehetőségei – Örmények Közép- és Kelet-Európában" nemzetközi konferenciát szervez az Országos Széchényi Könyvtár.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként „Távol az Araráttól. Örmény kultúra a Kárpát-medencében" c. kiállítás nyílik a Budapest Történeti Múzeumban. Kísérő rendezvényként„A kulturális transzfer lehetőségei – Örmények Közép- és Kelet-Európában" nemzetközi konferenciát szervez az Országos Széchényi Könyvtár.

 

A Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár közös szervezésében „Távol az Araráttól. Örmény kultúra a Kárpát-medencében" címmel 2013. árpilis 5-én kiállítás nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban, az örmény könyvnyomtatás 500. évfordulója alkalmából világszerte megrendezett kiállítások sorába illeszkedve.

 

1512/1513-ban egy Hakob Meghapart nevű nyomdász kiadta az első teljesen örmény betűkkel nyomtatott könyvet az Urbatagirk-et (Péntekkönyv). Bár az örmény írásos kultúra ismertetése a kiállításon hangsúlyos szerephez jut, a bemutatásra kerülő anyag mégis szélesebb kulturális horizontot ölel fel. Az erdélyi örménység egyházművészeti kincsei és magyarországi közgyűjteményekből származó, örményekhez kapcsolódó értékes és ritka műtárgyak is bemutatatásra kerülnek.

 

Az örmények a 17. század második felében telepedtek le nagyobb létszámban Erdélyben, a 18. század folyamán négy településen (Szamosújváron, Erzsébetvárosban, Gyergyószentmiklóson és Szépvízen) voltak népesebb közösségeik. Településeiken értékes könyvtárakat, könyvgyűjteményeket őriztek, s olyan műkincseket hagytak hátra, amelyek máig ismeretlenek nemcsak helyi szinten, de gyakorlatilag a tudományos közvélemény előtt is. A kiállítás legrégebbi egyházművészeti tárgyai és könyvei 18. századi erdélyi örmény templomok gyűjteményeiből származnak, eddig nem szerepeltek egyetlen nemzetközi kiállításon sem. Ezekben a gyűjteményekben unikális kötetek – így a világ első örmény nyelven nyomtatott bibliája – is megtalálhatók, és a korabeli örmény nyomdászati helyek (Konstantinápoly, Velence, Róma, Marseille, Bécs, Trieszt, Szentpétervár, Amszterdam, stb.) majdnem mindegyikéből találunk itt kiadványokat.

 

A kiállításból kiderül, hogy örmény származású, örmény felmenőkkel bíró neves személyiségek nem kis mértékben gazdagították a magyar kultúrát. Két aradi vértanú, számos dualizmuskori politikus, és olyan kiváló művészek is mint Hollósy Simon érdemelnek említést. A tárlaton megjelenő híres örmény személyek portréit többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Than Mór festették meg.  A 20. században Magyarországra, főként Budapestre telepedett örmények kultúrája szintén bemutatásra kerül, amit számos hazai és Kárpát-medencei közintézményből, egyházi és civil szervezettől származó relikvia tesz tartalmassá és egyedivé.

 

Távol az Araráttól. Örmény kultúra a Kárpát-medencében

Budapest Történeti Múzeum

Megnyitó: 2013. április 5. 16.00

A kiállítás 2013. április 5. – szeptember 15. között látogatható.

 

Az Országos Széchényi Könyvtár

 

A kulturális transzfer lehetőségei – Örmények Közép- és Kelet-Európában

 

címmel nemzetközi tudományos konferenciát szervez a Lipcsei Egyetem Kelet-Közép- Európa Intézetével (GWZO) együttműködésben a Kárpát-medencei örmény kultúra értékeinek tudományos bemutatására vállalkozva.

 

A konferencia a Budapest Történeti Múzeumban ugyanekkor megnyíló Távol az Araráttól. Örmény kultúra a Kárpát-medencében című kiállítás kísérő rendezvénye.

 

A kiállítás és a konferencia a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként kerül megrendezésre, olyan eseményként, melyen a hazai és erdélyi örménység, valamint az örmény diaszpóra is találkozhat. A kétnapos nemzetközi tudományos konferencia lehetőséget nyújt a szakmai kérdések alapos megvitatására, középpontba állítva nemcsak az erdélyi örmény kultúra mindeddig feltáratlan értékeinek a bemutását de a nemzetközi armenológia eredményeinek a prezentálását is.

 

A konferencián 5 szekcióban a művészettörténet, az egyháztörténet, irodalom, történettudomány, kulturális antropológia és a szociológia kutatóinak az előadásai hallhatók. A plenáris nyitóelőadást Prof. Dr. Stefan Troebst, a Kelet-Közép-Európa történetét és kultúráját kutató németországi, lipcsei intézet, a GWZO vezető professzora tartja, míg a kiállítás megnyitását Dr. Martonyi János külügyminiszter úr és Prof. Dr. Armenuhi Drost-Abgarjan (Martin-Luther Egyetem, Halle-Wittenberg) vállalta. A konferencián előadást vállalt Anahit Simonyan asszony, a jereváni Magyar-Örmény Kulturális Társaság elnöke is, emellett a rendezvényeken várhatóan részt vesz főtisztelendő Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek úr is, aki segítségünkre volt az erdélyi dokumentumok kölcsönzésében. 

 

A projekt szakmai koordinátorai:

– Dr. Boka László tudományos igazgató (OSZK)

– Dr. Farbaky Péter főigazgató-helyettes (BTM)

Kurátorok:

– Dr. Kovács Bálint történész, a Lipcsei Egyetem Kelet-Közép-Európa Intézetének (GWZO) tudományos munkatársa

– Pál Emese művészettörténész

– Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár.

 

A rendezvényeket a Nemzeti Kulturális Alap, a Lipcsei Egyetem Kelet-Közép-Európa Intézete (GWZO) és több magyarországi örmény nemzetiségi önkormányzat támogatja.

 

A kulturális transzfer lehetőségei – Örmények Közép- és Kelet-Európában

Nemzetközi konferencia

Országos Széchényi Könyvtár

2013. április 5-6.

 

http://www.oszk.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük