Világeseményre kerül sor 2013 március 30-án, Nagyszombaton. A Rai egyes csatornája 17.10-18.40 között a mondovízión keresztül közszemlére teszi a város székesegyházában a halotti leplet, amely a hagyomány szerint Jézus holttestét borította.

Világeseményre kerül sor 2013 március 30-án, Nagyszombaton. A Rai egyes csatornája 17.10-18.40 között a mondovízión keresztül közszemlére teszi a város székesegyházában a halotti leplet, amely a hagyomány szerint Jézus holttestét borította. A torinói székesegyházban 300 beteg és kísérőik, valamint 30 fiatal lesz jelen. Boldog II. János Pál az "ötödik evangéliumnak", XVI. Benedek pedig "Nagyszombat ikonjának" nevezte a felbecsülhetetlen értékű ereklyét. Ferenc pápa videó-üzenetben köszönti mindazokat, akik a "mondovízió" révén csatlakoznak a nagyszombati szemlélődő áhítathoz.
Cesare Nosiglia torinói érsek húsvéti üzenetében összefoglalta az idei Húsvét rendkívüli eseményeit:

„Az idei Húsvét olyan újdonságot hoz magával, amelyet meglepetéssel és nagy örömmel élünk meg: Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdetét" – olvassuk az üzenetben. Ferenc pápa megválasztása olyan, mint egy napsugár, amely eloszlatta a számos szívet sújtó bizalmatlanság és levertség sötétségét. A legfiatalabbak, csakúgy, mint a legidősebbek, legyenek bár hívők, vagy sem, meglepetéssel, örömmel és érdeklődéssel fogadták az új pápa első gesztusait és szavait.

Igen, azt állíthatjuk, hogy Ferenc pápa a feltámadás húsvéti jele, amelyet az egyházában Élő Úrtól kaptunk, hogy új erőt és a remény bátorságát kínálja fel újból népének és az egész emberiségnek – állapítja meg a torinói főpásztor.

A pápa megválasztása után azonnal emlékeztetett annak a szükségességére, hogy megvalljuk Jézus Krisztusba vetett hitünket, befogadjuk a keresztet, mint az üdvösség és az önátadó szeretet forrását, különös tekintettel a szegényekre és a betegekre. Arra a kötelességünkre is figyelmeztetett bennünket, hogy legyünk Isten ingyenes ajándékainak őrzői, kezdve a teremtett világtól minden testvérünkig: vigyázzunk rájuk azzal a gyöngédséggel és jósággal, amely minden különbséget legyőz, megteremti a szeretetközösséget és a befogadás alázatos lelkületét. A pápa egyszerű és az emberekhez közelálló gesztusai, ahogy lehajol a szegényekhez és a kisemmizettekhez, talán azért tűnnek meglepőnek, mert úgy tekintettünk idáig az egyházi hatóságokra is, mint olyan értékre, amelyeket inkább csodálni, mintsem követni kell.

Ferenc pápa azonban hangsúlyozta: a tekintély csak akkor az, ha hatalmát a szolgálat elkötelezettségével gyakorolja. A pápa tényekkel is tanúságot tett tanításáról: döntései, gesztusai hitelesítették és hihetővé tették példáját, amelyet mindnyájunknak követnünk kell. Alázatos és egyszerű gesztusokról van szó, amelyek azonban gazdag tartalommal rendelkeznek a világ számára, amelyben a büszkeség, a minden áron való sikerhajhászás, a hatalom, a birtoklásvágy ural, amelyben a külső látszat sokkal fontosabb, mint az, hogy vállaljuk önmagunkat erényeinkkel és emberi gyarlóságainkkal együtt.

Az idei Húsvét másik abszolút újdonsága a torinói halotti lepel, a Sindone televíziós közszemlére tétele a város székesegyházában. Nagy mediatikus hatású eseményről van szó, amelynek azonban az alázat és az emberi törékenység adja meg keretét – írja húsvéti üzentében Nosiglia torinói érsek.

A halotti lepel, Nagyszombat ikonja nem csak Krisztus szenvedését idézi fel, hanem az Atya mindennél erősebb szeretetébe vetett hitét is, amely feltámasztja a halottak közül. Nem csak a sírhely sötétségére emlékeztet, hanem felvillantja a feltámadás fényét is. Nem csak a drámájukkal magányosan küzdő emberek kétségbe eséséről szól, hanem a bizalom és a remény üzenete is.

Ha Krisztus legyőzte a halált, az ember utolsó ellenségét, akkor minden lehetséges. Remélhetünk a megbocsátás csodájában, amely legyőzi a gyűlöletet és a bosszúállást.
A torinói főpásztor a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a rendkívüli esemény célja, hogy az egész világ tévénézőinek megadja a lehetőséget, hogy
Nagyszombaton a torinói halotti lepel képeit szemlélve elmélkedjenek Krisztus szenvedéséről és haláláról, a világban jelen lévő fájdalomról.

A torinói székesegyházban ugyanis 300 férfi és nő vesz részt az ünnepélyes szertartáson; mindnyájan magukon hordozzák Krisztus kínszenvedésének jegyeit. Szenvedésüket hittel és imával élik meg, Krisztus példáját követve. A szertartáson fiatalok egy csoportja is jelen lesz.

A torinói helyi egyház nem pusztán értékes ereklyeként akarja megőrizni a halotti leplet: jelenléte szüntelen biztatás arra, hogy életünket a Krisztusba vetett hitre alapozzuk, hogy Krisztust befogadjuk minden szenvedőben és azokban, akik nehézségekkel küzdenek, mint a munka és otthon nélkül maradt családok, az erkölcsi és lelki válsággal küzdő személyek.

Itt emlékeztetünk rá, hogy 2010-ben tették ki közszemlére utoljára a halotti leplet, amely előtt a világ minden részéről érkezett 2 millió zarándok vonult fel. Az első televíziós közvetítésre 40 évvel ezelőtt, 1973. november 23-án került sor a torinói Királyi Palota Svájciak terméből, amikor a leplet függőlegesen, nem pedig a szokásnak megfelelően, vízszintesen állították ki. A mostani televíziós bemutatásra a XVI. Benedek pápa által meghirdetett Hit éve kerete ad alkalmat.

(vm)-VR

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük