www.bohocdokik.huwww.bohocdokik.hu A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt támogatják azok, akik a 1788-as Telekom Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek 2011. január és február hónapban.

www.bohocdokik.huwww.bohocdokik.hu A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt támogatják azok, akik a 1788-as Telekom Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek 2011. január és február hónapban.


A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány tíz éve indította el programját, elsőként az országban. A bohócdoktorok kórházakban végzett munkája hiánypótló. Az orvosok, nővérek munkáját kiegészítve nevetéssel, vidámsággal próbálják látogatásaikkal, "vizitjeikkel" a testileg, vagy szellemileg visszamaradott, súlyos, krónikus betegségben szenvedő gyermekek gyógyulását elősegíteni, kórházi tartózkodásukat oldani, könnyíteni. Elterelve a figyelmüket a betegségükről, a kórházi tartózkodásukról.

A bohócdoktorok jelenleg négy helyszínen – Heim Pál kórház, II. számú SOTE Tűzoltó utcai Gyermekklinika, székesfehérvári Szent György kórház, Reménysugár Habilitációs Intézet – hetente egy-egy alkalommal ágyról ágyra vizitelnek és hoznak derűt a gyermekek számára.

Nevetésterápiával, a lelki gondozás módszerével különféle bohóc- és artista technikák alkalmazásával állítják a nevetést a gyógyítás szolgálatába. A jókedv, a humor és a szellemesség erejével a beteg képessé válhat saját gyógyító erőit kifejleszteni. A nevetés elűzi a félelmeket, optimizmust, megnyugvást hoz, és az immunrendszert erősíti.

A nevetésterápia a 2-3 hónapostól a 17-18 éves korú kórházban fekvő beteg gyermekeket, ezen belül is különösen a krónikus betegségben szenvedők körét érinti. Évente négy intézményben több mint tízezer gyermekkel foglalkozik a hat bohócdoktor. Saját módszereik fejlesztésére képzéseikre, tréningjeikre pszichiátereket, pszichológusokat, mozgásterápiás szakembereket is meghívnak.

Az Alapítvány a SOTE Magatartástudományi Intézetével is együttműködik. Első és másodéves, orvosi kommunikációt tanuló orvostanhallgatók látogatják a bohócdoktori viziteket, az ott szerzett tapasztalataikat felhasználják szakdolgozatukhoz.

A bohócdoktorok az Adományvonal egyik korábbi kedvezményezettjével, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjával (DEKOM) együtt decemberben Szabolcs-Szatmár megyében állami gondozott gyermekeket "vizsgáltak meg".

Az alapítvány magánszemélyek, cégek adományaiból, felajánlásaiból, illetve pályázati úton elnyert összegekből biztosítja anyagi bázisát.

További információ az alapítványról és tevékenységeikről a www.bohocdokik.hu  weboldalon található.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük