2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

TÉLŰZŐ-TAVASZKÖSZÖNTŐ -Busójárás Mohácson

6 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/36547"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/buso_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span> <p>Ismét kereplőktől, tülkölőktől, tamburától és dudától volt hangos a Magyar Fejlesztési Bank Kupolaterme, ahova megérkezetek a mohácsi busók, hogy figyelemfelkeltő megjelenésükkel jelezzék: Mohács 2010. február 11-től 16-ig ismét várja vendégeit a Busójárás gazdag programjaira.</p><p>

 buso 0.thumbnail

Ismét kereplőktől, tülkölőktől, tamburától és dudától volt hangos a Magyar Fejlesztési Bank Kupolaterme, ahova megérkezetek a mohácsi busók, hogy figyelemfelkeltő megjelenésükkel jelezzék: Mohács 2010. február 11-től 16-ig ismét várja vendégeit a Busójárás gazdag programjaira.

 buso 0.thumbnail

Ismét kereplőktől, tülkölőktől, tamburától és dudától volt hangos a Magyar Fejlesztési Bank Kupolaterme, ahova megérkezetek a mohácsi busók, hogy figyelemfelkeltő megjelenésükkel jelezzék: Mohács 2010. február 11-től 16-ig ismét várja vendégeit a Busójárás gazdag programjaira.

    Ettől az évtől egy különleges védjegy is segíti ezt a hírverést, miután 2009 őszén az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének "tagjai" közé választotta a mohácsi népszokást. Az esemény kiemelt támogatója – már hagyományosan – az MFB, így természetes, hogy a mohácsi követek budapesti "házról-házra" járása az idén is az ország fejlesztési bankjából indult. Mindez a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesületnek köszönhető, akiknek tagjai a Busójárás idején – február 12-14. -, négy helyszínen a hagyományos népi, nemzetiségi és busó programokon túl gazdag kulturális ajánlásokkal várják a karneválra érkezőket. Új hagyományt is teremtettek, hiszen negyedik alkalommal rendezik meg az Országos Népzenei Tehetségkutató Versenyt, valamint a III. Nemzetközi Farsangi Dudás Találkozót.

A busók hangos megérkezését a Mohácsi Tambura Iskola zenekarának bemutatkozó dallamai követték. Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója fogadta a népes delegációt, majd Kovácsné Bíró Ágnes, a Magyar UNESCO Bizottság főtitkára méltatta a Világörökség mintájára létrehozott "Emberiség szellemi kulturális örökség" reprezentatív listáját, amelyre a Mohácsi Busójárás felkerült. Szekó József, Mohács polgármestere kiemelte: "a nemzetközi elismerés elsősorban a mohácsi civil társadalom sikere, a busó csoportoké, a sok száz busóé, a maszkfaragóké, jelmezkészítőké, a jelölést segítő munkatársaké és mindazon intézményeké, akik támogatásukkal segítették e rang elérését."

A mohácsi Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke, Boda István elmondta, hogy az Egyesület a magas szintű művészeti és kulturális, valamint a népi értékeket képviselő rendezvények megvalósítására specializálódott, különös tekintettel – 2006-tól – a Mohácsi Busójárásra. Az új programok elindítását az Egyesület kezdeményezte annak érdekében, hogy a busójárásra látogatók a szabadfarsangoláson és a tradicionális "busó-műsorokon" túl más kulturális programokon is részt vehessenek. Ehhez Mohács Város Önkormányzata kizárólagos jogot adott az Egyesületnek. "A Magyar Fejlesztési Bank kultúra és hagyományőrzés iránti elkötelezettsége révén, magas színvonalú és sokrétű programokat tudunk az érdeklődőknek kínálni." – emelte ki a programismertetőn az Egyesület elnöke.

"Elődeink évtizedekig hasztalanul próbálták rávenni a fiatalságot a népzenei hagyományok ápolására, most pedig, részben a mohácsi találkozónak is köszönhetően, egy komoly mozgalom van kibontakozóban, ahol újabb és újabb generációk fedezik fel maguknak zenei gyökereiket. Ennél szebb dolgot nehezen tudok elképzelni" – mondta Sebő Ferenc a budapesti Hagyományok Házának szakmai igazgatója, a népzenei tehetségkutató zsűrijének elnöke a sajtótájékoztatón.

Az évről évre erőteljesebb hírverés egyre több hazai és külföldi érdeklődőt vonz a több mint kilencszáz éves Mohácsra. A jelmezes látogatókat útjára engedő Dr. Erős János, vezérigazgató kiemelte: "Amikor társadalmi szerepvállalásként egy ilyen fontos ügy mellé álltunk, még nem tudtuk, hogy milyen eredménye lesz az összefogásnak. Gratulálunk a mohácsiaknak és kívánjuk, hogy a Mohácsi Busójárás különlegességével váljék Európa, a világ fontos hagyományőrző karneváljává. A mohácsiak mertek nagyot álmodni és olyan értéket teremtettek, amelyre az egész ország büszke lehet."

Egervári Mátyás sokác dudazenéje jelezte a rövid banki karneválhangulat végét. A hagyományos öltözetbe és a maszkok mögé bújt, táncoló, csörgőkkel, kereplőkkel felszerelt mohácsi busók elindultak a budapesti hírverésre. z)

    A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. értékőrző és -teremtő társadalmi szerepvállalását szinte keretbe foglalja az év végi Junior Prima Magyar Tudomány kategória társalapítói díjainak átadása, valamint az év indításának immár hagyományává vált, a Közkincs Egyesület által szervezett, a Busójárás új hagyományait megteremtő program felkarolása. Ezt követi időrendben az MFB Mentor Ösztöndíj Programjainak meghirdetése, a művészet, tudomány és irodalmi területen a gyakorlati szakmai munkát segítő Habilitas, valamint a gazdasági, pénzügyi vonalon tanuló hallgatók számára a Praktikum Ösztöndíj. A Bank kultúratámogató tevékenysége széleskörű, a képzőművészet, az irodalom és a zeneművészet felkarolása elsősorban az értékmegőrzést segíti, a színházművészetben pedig ősbemutatókat tesz lehetővé a Bank anyagi segítsége. Az MFB a főtámogatója az Örökös Tagság műsorsorozatnak, emellett több komolyzenei koncert megrendezéséhez járult hozzá 2009-ben.

A Bank elsősorban a nagy közösséget mozgató, vagy nekik szóló kiadványok megjelentetését és ilyen jellegű rendezvények támogatását vállalja. Szponzorációjával a tömegsportot, az utánpótlás nevelését és az egészségügy, kórházak műszerezettségének javítását is segíti. Kiemelt figyelmet fordít a pénzügyi kultúra fejlesztését szolgáló kiadványok, rendezvények, tömegkommunikációs eszközök szakmai témáinak támogatására. A társadalmi szerepvállalásban elsőbbséget élvez a gyermek és ifjúsági ügyek felkarolása, kiadványaik megjelentetése és minden olyan őket érintő kérdés, ami a szellemi és testi fejlődésüket segíti. 2009-ben több határon túli magyarokkal kapcsolatos – köztük a gazdasági együttműködést erősítő – rendezvényt, képzést támogatott a Bank. Az MFB társadalmi szerepvállalásában a fő hangsúly a társadalom iránti felelősségen van. A Szponzori Bizottság szakmai, pénzügyi racionalitás mentén meghozott döntéseivel sikeresen alakította ki a hagyományosan támogatott és az alkalmi jellegű kérések közti egészséges arányt.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.