A magyar felnőttek közel fele elégedett testsúlyával, valamivel több mint harmaduk szeretne fogyni, tizedüket nem érdekli testsúlya.

 

A magyar felnőttek közel fele elégedett testsúlyával, valamivel több mint harmaduk szeretne fogyni, tizedüket nem érdekli testsúlya. A női és férfi testtömeg-ideált vizsgáló képek közül a legtöbben az átlagos vagy annál kicsit soványabb testet ábrázoló alakot tekintették kedvencüknek – derül ki az ISSP (International Social Survey Programme) megbízásából a TÁRKI által végzett Sport Modul 2007 kutatás eredményeiből.

A magyar felnőttek közel fele (45%) elégedett testsúlyával, valamivel több mint harmaduk (37%) szeretne fogyni, tizedüket (11%) nem érdekli testsúlya, a többiek (7%) pedig leginkább híznának.

Nem meglepő, hogy akik hízni szeretnének, azok testtömeg-indexe az átlagnál (25.8) sokkal alacsonyabb, a normális (20-25 között) határérték alján található (20.6). Ugyancsak nem meglepő, hogy akik fogyni szeretnének, azok testtömeg indexe jóval meghaladja az átlagos mértéket (28.3).

A testsúlyukkal elégedettek testtömeg indexe az átlag alatt, az ezzel nem törődőké az átlaghoz közel helyezkedik el. Vagyis a testsúlyunkhoz „lazán" viszonyulni csak akkor tudunk, ha az átlag felé-alá hajtó társadalmi kényszer alól meg tudunk menekülni. A férfiak testtömeg indexe a „nemtörődömök" kivételével magasabb a nőkénél.

A felnőtt magyar lakosoknak a kérdezés során 4 különböző testalkatú (nevezzük őket cingárnak, soványnak, normálisnak és kövérnek) női és férfi képet mutattunk meg. A női és férfi testtömeg-ideált vizsgáló négy kép közül a legtöbben (80%) a sovány vagy a normális testet ábrázoló alakot tekintették kedvencüknek. A cingár és a kövér testet – tekintet nélkül, hogy női vagy férfi testéről van szó – körülbelül a megkérdezettek 10-10%-a látja ideálisnak.

A 2. ábra azt tanúsítja, hogy saját testsúlyunk erősen befolyásolja, hogy milyennek látjuk az ideális testet. A kövérebb testet ideálisnak tekintők maguk is kövérebbek, a cingár testet idealizálók testtömeg indexe pedig a legalacsonyabb.

A férfi és a női test idealizált képében egy esetben van csak eltérés, a kövér nőket szeretők sokkal kövérebbek, mint a kövér férfi test kedvelői. Ennek talán az az oka, hogy a kövér női test idealizálóinak kis csoportján belül – s ez csak ebben a csoportban fordul elő – a nők átlagos testtömeg indexe magasabb a férfiakénál (29.4 a nem lebecsülendő 28.9-el szemben).

Sik Endre, TÁRKI Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük