Nagy sajtónyilvánosságot váltott ki a Győri Egyházmegye megmozdulása, melynek során tiltakozó plakátokat helyeztek el az egyházmegye templomaiban Marylin Manson rocksztár fellépése ellen. Pápai Lajos megyéspüspök szerint az egyháznak meg kellett szólalnia. A soproni Szent Orsolya-templomban fiatalokkal együtt szülők és nagyszülők imádkoztak azokért, akik a szórakozás jegyében felmagasztalják az erőszakot és antiszociális viselkedést tanúsítanak.

Nagy sajtónyilvánosságot váltott ki a Győri Egyházmegye megmozdulása, melynek során tiltakozó plakátokat helyeztek el az egyházmegye templomaiban Marylin Manson rocksztár fellépése ellen. Pápai Lajos megyéspüspök szerint az egyháznak meg kellett szólalnia. A soproni Szent Orsolya-templomban fiatalokkal együtt szülők és nagyszülők imádkoztak azokért, akik a szórakozás jegyében felmagasztalják az erőszakot és antiszociális viselkedést tanúsítanak.

A tiltakozó plakát így fogalmazott: „Sajnálattal és őszinte megrökönyödéssel vettük tudomásul, hogy többszöri jelzésünk ellenére Sopron megyei jogú városban megvalósulhat egy köztudomásúan keresztényellenes zenekar fellépése, jóllehet ez alkalmat ad a keresztények elleni gyűlöletkeltésre és az egyház, valamint szentségei gyalázására. Ezért fordulunk minden jószándékú keresztény testvérünkhöz, hogy imádsággal és böjt felajánlásával könyörögjenek a gyűlöletkeltőkért és megtévesztett testvéreinkért."

Ehhez csatlakozott Sopronban Németh István atya és több lelkes fiatal. Kezdeményezésükre július 4-én, szombaton 22 órakor dicsőítést, majd 23 órakor szentségimádási órát tartottak a soproni Orsolyita templomban. A fiatalokkal együtt szülők és nagyszülők – több mint százan – imádkoztak azokért az embertársaikért, akik keresztény értékekkel össze nem egyeztethető módon a szórakozás jegyében felmagasztalják az erőszakot és antiszociális viselkedést tükröznek. Németh István azt hangsúlyozta, hogy nem tiltakozásképpen gyűltek össze a szóban forgó előadás ideje alatt, hanem pozitív választ kívántak adni, megmutatva, hogy „A világnak Krisztus kell!". A népszerű ifjúsági ének adta a szentségimádási óra mottóját. (www.domsopron.hu)

A médiumok felkapták az ügyet és sokan megkérdőjelezték az akció értelmét. A Figyelő például egyenesen reklámkampánynak minősíti az egyház tiltakozását, mondván az egyház PR-munkája előkészítette Manson magyar fellépését. Pápai Lajos megyéspüspök ugyanakkor arra mutatott rá, hogy egy olyan korban, amikor annyira féltjük a kisebbségi jogokat, és tiltakozunk, ha valakit világnézeti meggyőződésében, életvitelében sérelem ér, akkor egy keresztény felekezetnek sem kell eltűrnie a vallásgyalázást.

Azon nincs értelme gondolkodni, vajon valóban keresztényellenes és sátánista-e rocksztár. Koncertjein az énekes szívesen szaggat szét bibliát, éget el nemzeti zászlót, vetkőzik, dob ürüléket a közönség közé, erőszakra, sőt öngyilkosságra szólít fel. Manson a rajongók számára példakép. Az ő fejükben meg sem fordul, hogy mindaz, ami rájuk hatással van, az üzleti fogás része. Ők követik az eléjük állított képet. A Heti Válasz Manson 2005-ös budapesti koncertje kapcsán a fiatalok körében végzett közvélemény-kutatást idéz. Ebben a megkérdezett fiatalok egy csoportja úgy vélekedik, „hogy Manson nem véletlenül nevezi magát Antikrisztus szupersztárnak. Szerintük súlyos hiba elnézni, lekicsinyelni a provokátor sátánista tetteit. Ők azt vallják: koncertjének engedélyezésekor nem kerülhető meg a társadalmi felelősség kérdése. Hangsúlyozzák: a Manson-jelenségnél a tényekre kell figyelni. Márpedig a tények azt mutatják: Manson tudatosan keni magára a vért, manipulál a transzszexualitás perverziójával, tudatosan hörgi az obszcenitásokat és szólítja fel közönségét ocsmányságokra. A nyílt színen ürítő és ürülékét a közönségre szóró, azt levizelő szupersztárt képtelenség „antikonformistának, lázadónak, polgárpukkasztónak" tartani, mert ha ezt tesszük, az felmenti őt a felelősség alól tetteiért" – írja a Heti Válasz.

Az Alice Cooper nyomdokaiba lépő Manson – mint önjelölt „Antikrisztus szupersztár" – a kilencvenes évek elején tűnt fel. A sokk-rock képviselőjeként kipróbált minden olyan témát, ami alkalmas a provokációra, így a szex, drogok, és a sátánizmus is része lett annak az image-nek, amit magáról kialakított. A provokáció jó üzletet eredményezett és az énekes ma is mindent megtesz azért, hogy a kialakított képet fenntartsa. Legutóbb hullákról készített festményeiből rendezett kiállítást, valamint rekordot akar felállítani azzal, hogy rengeteg kígyóval fürdik együtt.

Tiltakozó akciók először hazájában indultak ellene. A nyolcvanas évek közepén olyan kiélezetté vált a helyzet, hogy konzervatív körök életre hívták Amerikában a „Parents Music Resource Center" (PMRC) kezdeményezést, melynek élén Tipper Gore, Al Gore későbbi alelnök felesége állt. Egyfajta cenzúrát vezettek be, matricával látták el azokat a CD-lemezeket, melyeket nem tartottak megengedhetőnek. Svájcban az EVP (Evangélikus Néppárt), valamint a Keresztény Egyesülés az Igazságért fejezte ki tiltakozását, amikor Manson Zürichben koncertezett. Peter Reinhard, az EVP elnöke annak adott hangot, hogy Svájc antirasszizmus törvénnyel védi a kisebbségeket, tiltja a szexizmust, ugyanakkor nincsenek eszközei a vallásgyalázás ellen.

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük