2012. április 14-e különleges dátum a magyar internet történetében, ugyanis 10 évvel ezelőtt ezen a napon született meg az iWiW. Nincs még egy olyan hazai oldal, ami ennyire sikeres lett volna és ilyen ütemben, robbanásszerűen terjedt volna el a neten.

 

2012. április 14-e különleges dátum a magyar internet történetében, ugyanis 10 évvel ezelőtt ezen a napon született meg az iWiW. Nincs még egy olyan hazai oldal, ami ennyire sikeres lett volna és ilyen ütemben, robbanásszerűen terjedt volna el a neten.

 

A jubileum alkalmából ünnepi jelmezt ölt az iWiW. A szülinapi aloldalon tíz napon keresztül, összeválogatott cikkek, filmelőzetesek és slágerek révén közösen emlékezhetünk arra, mi történt az elmúlt tíz évben április 14-én. „A kezdetekben az iWiW sokak számára egyet jelentett az internettel. Sokan azért iratkoztak be a helyi könyvtárba, hogy hetente egyszer felmehessenek az iWiW-re." – mondta Kovács Gergely, az iWiW vezetője. Hozzátette, hogy minden magyar embernek vannak iWiW-es történetei nagy találkozásokról, vagy sikerélményei az iWiW apróról.

 

A kezdetek

2002. április 14-én Várady Zsolt egy domain és dizájn nélküli közösségi oldalt indított el, amelyet egyre többen fedeztek fel és kedveltek meg. Az év végére 16 ezren, két évvel később 100 ezren iWiW-eztek. A negyedik évfordulót egymilliós iWiW tábor ünnepelte.  A rákövetkező évben megduplázódott a regisztráltak száma. 2010-től pedig 4.700.000-en vannak fent a honlapon, ami szinte teljesen lefedi a magyar internetező közönséget.

 

Miért nem az iWiW lett a Facebook?

Várady Zsolt véleménye szerint erre az a magyarázat, hogy „Zuckerbergék biztosan bátrabbak, rugalmasabbak, ügyesebbek és talán szerencsésebbek is voltak. Nekünk hátrányt jelentett, hogy a magyar nyelv kevésbé elterjedt az angolnál. Amerikában könnyebb lehetett pénzügyi befektetőt találniuk, a hazai lehetőségek ennél jóval szűkebbek."

 

Az iWiW továbbra is a hazai kedvencek közt

A 2004 óta a Magyar Telekomhoz tartozó iWiW ma is az egyik legkedveltebb oldal. Jelenleg az ötödik leglátogatottabb hazai weboldal*. Havonta 2,6 millió ember lép fel rá. A felhasználók eddig 150.000 klubot hoztak létre, több mint 85 millió képet osztottak meg. Ezzel a képgyűjteménnyel az iWiW lett Magyarország legnagyobb képmegosztó oldala is.

A felhasználási szokások viszont jelentősen megváltoztak az utóbbi időszakban. A fiatalabbak (18-39) főleg mobilon használják a közösségi oldal szolgáltatásait, míg a webes felületet inkább a 30 éven felüliek keresik fel.

 

A fejlődés folytatódik

Az iWiW csapat tovább erősíti a hazai vonalat, és olyan fejlesztési irányokban gondolkodik, amely a helyi emberek igényét elégíti ki. Többek közt olyan funkciókkal, mint az asztalfoglalás a klubrendszeren belül, a jegyvásárlási lehetőség az események alatt, vagy az iWiW Hírek.

 

 

(*gemius OPA, 2012. március, átlag napi látogatottság szerinti domain toplista)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük