2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tízéves a dunaszerdahelyi református templom

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21520"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ds.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="63" /></a></span>Tíz évvel ezelőtt, 1998. december 14-ének délelőttjén a dunaszerdahelyi evangélikus templomban adtak hálát a reformátusok azért, hogy több mint ötven éven keresztül használhatták templomukat. </p><p> 

ds.thumbnailTíz évvel ezelőtt, 1998. december 14-ének délelőttjén a dunaszerdahelyi evangélikus templomban adtak hálát a reformátusok azért, hogy több mint ötven éven keresztül használhatták templomukat.

 

ds.thumbnailTíz évvel ezelőtt, 1998. december 14-ének délelőttjén a dunaszerdahelyi evangélikus templomban adtak hálát a reformátusok azért, hogy több mint ötven éven keresztül használhatták templomukat.

 

Délután viszont már a saját, majdnem kész templomukban tartották meg első istentiszteletüket. Erre az évfordulóra emlékeztek a református gyülekezet tagjai advent harmadik vasárnapján. A templomépítés kezdeteiről id. Görözdi Miklós ny. esperes, a gyülekezet előző lelkipásztora emlékezett vissza. Elmondta, bátor vállalkozás volt a kilencvenes évek elején mintegy háromszázezer korona kezdőösszeggel belekezdeni egy többmillió koronát kitevő beruházásba, ahol nemcsak egy templom megépítését tűzték ki célul, hanem egy olyan komplexumban gondolkodtak, amelyben helyt kapnak az istentiszteleti és egyéb gyülekezeti alkalmak, de a lelkészlakás is.

A dunaszerdahelyi reformátusok az ünnepségre meghívták Fazekas Lászlót, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 2009. január elsején hivatalába lépő püspökét, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kiveheti részét a gyülekez ünnepléséből.

Görözdi Zsolt a gyülekezet lelkipásztora az évforduló kapcsán elmondta, hogy a dunaszerdahelyi reformátusok céljuk elérése érdekében több külföldi egyházi szervezettől is kaptak támogatást, de a szlovákiai gyülekezetektől, a hívektől, de magától a várostól is több alkalommal érkezett jelentős anyagi hozzájárulás. A 10 éves évfordulón részt vett Hollandiából a heuseni testvérgyülekezet, akik a templom építésének idején ajánlották fel anyagi segítségüket és kétkezi munkájukat. Ők a mai napig is évente visszajárnak Dunaszerdahelyre, hogy szépítsék a sajátuknak is tartott templomot. A heuseniek nevében Lui Barmento köszöntötte a megjelenteket és hozta lelkészüknek az üdvözletét is, valamint ádtadta Görözdi Zsolt lelkipásztornak gyülekezetük ajándékát, egy szárnyaló sast.

(forrás: felvidek.ma)szamlal3

© www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat szerk@reformatus.hu T.:(1)460-0753

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.