Félidejéhez érkezett az IKSZ országos italos kartondoboz gyűjtőprogramja. Már több mint 30 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek óvodások és iskolások az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szeptember végén kezdődött országos gyűjtőprogramjában.

 

Félidejéhez érkezett az IKSZ országos italos kartondoboz gyűjtőprogramja. Már több mint 30 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek óvodások és iskolások az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szeptember végén kezdődött országos gyűjtőprogramjában.

 

Az idei gyűjtésben minden eddiginél több, 303 oktatási intézmény mintegy 68 500 tanulója vesz részt, 20 városban és 60 kistelepülésen. Az intézmények és a gyerekek lelkesedését jól tükrözi, hogy van olyan iskola, amelyben a gyűjtés meghaladta már az

1 tonnát, amelyért 100.000 Ft-os különdíjban részesült. Az IKSZ által meghirdetett környezetvédelmi program célja, hogy felhívja az óvodások és iskolások, valamint szüleik figyelmét arra, hogy az italos karton csomagolás szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható.

 

A 2010-ben újtára indított kezdeményezés keretén belül eddig több mint 150 tonna, vagyis közel 5,5 millió darab italos kartondobozt gyűjtöttek a szorgalmas iskolások és óvodások szüleik és pedagógusaik segítségével, megelőzve ezzel mintegy 1000 fa kivágását.

 

„Nagyon örülünk a résztvevők és a visszagyűjtött dobozok folyamatosan növekvő számának" – nyilatkozta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Ez annak is köszönhető, hogy az idei programban már nem csak megyeszékhelyek és nagyvárosok, de az azok közelében lévő kistelepülések oktatási intézményei is csatlakoztak a programhoz. Ennek eredményeként idén programunk már 20 városban és 60 kistelepülésen zajlik a teljes tanéven át" – tette hozzá az igazgató asszony.

 

A programot az IKSZ a helyi szolgáltatók bevonásával Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, Veszprémben, Gödöllőn és régiójában, valamint Szegeden és régiójában valósítja meg.

 

Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül és újrahasznosítható. Az ily módon újból a körforgásba hozott nyersanyagból, jó minőségű újrapapír termékek, például füzet, konyhai törlőkendő vagy karton dobozok illetve csomagolási alappapír készíthető. Érdekesség, hogy egy fából mintegy 5300 darab italos kartondoboz készíthető.

 

Hazánkban évente több mint 10 000 – 12.000 tonna, vagyis 350 – 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Az IKSZ megalakulásának kezdete, 2004 óta, 2%-ról, 21%-ra nőtt Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos (tejes és gyümölcsleves) kartondobozok aránya. Az IKSZ célja, hogy 2020-ig 50% -ra emelkedjen a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya Magyarországon.

 

A program részleteit és a gyűjtés folyamatosan frissülő, városonkénti eredményeit a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon találhatja.

 

2012 szeptemberében ingyenes állatkerti gyermekbelépővel jutalmazta az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) minden 2-14 év közötti gyereket, aki legalább 10 darab kilapított italos kartondobozt vitt a Fővárosi Állat- és Növénykert főbejáratához.

(lásd: http://euroastra.hu/node/64138)

 

A 2012-es felmérések szerint eltérő rendszerességgel, de immár a magyar lakosság 55%-a gyűjti szelektíven az italos kartondoboz hulladékot, noha ennél jóval nagyobb arány, 89% tudja, hogy ez a csomagolási hulladék újrahasznosítható – derült ki Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából, a GfK Piackutató Intézet által készített lakossági felméréséből. A kutatás arra keresett választ, hogy a lakosság szelektíven gyűjthetőnek tartja-e az italoskartondobozokat, tudják-e, melyik hulladékgyűjtő edénybe kell dobni őket és milyen mennyiségben gyűjtik szelektíven e hulladéktípust. A kutatás legfontosabb megállapítása az, hogy habár az italos kartondobozokat szelektíven gyűjtők köre a korábbi évekhez viszonyítva nőtt, a gyűjtés alacsony gyakorisága miatt, a Magyarországon visszagyűjtött és újrahasznosított mennyiség még mindig az EU tagállamok átlaga alatt van.

 

Nem csak a szelektálók köre, de ismereteink is bővültek.

A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Piackutató Intézet országosan reprezentatív felmérést készített az italos kartondoboz hulladékok lakossági szelektív gyűjtéséről. Még mindig találkozni ugyanis azzal a tévhittel, hogy ez a csomagolástípus, anyagösszetétele miatt, nem gyűjthető szelektíven vagy nehezen hasznosítható újra. A korábbi és a jelenlegi felmérés eredményei szerint a lakosság egyre növekvő hányada, immár 89%-a véli szelektíven gyűjthetőnek a tejes és gyümölcsleves dobozokat, miközben 6%-ra csökkent azok aránya, akik szerint ezen csomagolás nem gyűjthető szelektíven, 5% pedig továbbra is bizonytalan, hova is dobja.

 

Nyugat-Dunántúlon gyűjtik a legtöbben.

Összességében – a megkérdezettek saját bevallása szerint – a lakosság 55%-a gyűjti szelektíven ezt a hulladéktípust. Regionális összehasonlításban a Nyugat-Dunántúlon élők bizonyultak a leginkább környezettudatosnak. Az itt élők 68%-a, az Észak-Alföld régió lakosságának 66%-a, míg Pest megye lakosságának 59%-a vesz részt a szelektálásban, jellemzően hetente egy, vagy havonta 1-2 alkalommal. A gyűjtési hajlandóság Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb, ahol mindössze a lakosság 45 illetve 41%-a vesz részt e hulladék elkülönített gyűjtésében, alacsony rendszerességgel.

 

„Annak ellenére, hogy 10-ből 9 ember tudja, hogy a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők, 10-ből 5 pedig azt állítja, hogy részt is vesz ezek gyűjtésében, a begyűjtött mennyiségre vonatkozó iparági statisztikák azt mutatják, hogy mindössze alig több mint a dobozok ötöde kerül a szelektív gyűjtőedényekbe – mondta Hana Zmitkova, a Tetra Pak Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős környezetvédelemi igazgatója. „Az idei év végére – ezen iparági adatok alapján – várakozásaink szerint az italos  kartondobozok visszagyűjtési aránya eléri majd a 21%-ot, vagyis 100 hulladékká vált italos  kartondobozból 21 kerül visszagyűjtésre és újrahasznosításra, szemben az Európai Unió tagállamainak 35 darabos átlagával."

Ezt azt jelenti, hogy a lakosság tájékoztatását és ismereteinek bővítését a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban a következő években is folytatni kell.

 

–  A felmérést a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Piackutató Intézet végezte, 2012. augusztus és november folyamán, 750 – 750 fő telefonos megkérdezésével.

–  Az eredmények korra, nemre, régióra, településnagyságra, végzettségre és anyagi helyzetre vonatkozóan is tartalmaznak adatokat.

–   A felmérés reprezentatív.

 

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

 

www.italoskarton.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük