http://www.nmhh.hu/index.phphttp://www.nmhh.hu/index.php

Aktuális ügyeket tárgyalt szerdán a Médiatanács. A döntések között szerepelt, hogy idén a tavalyinál 60 százalékkal több pénz jut a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeire.

 

 http://www.nmhh.hu/index.phphttp://www.nmhh.hu/index.php

Aktuális ügyeket tárgyalt szerdán a Médiatanács. A döntések között szerepelt, hogy idén a tavalyinál 60 százalékkal több pénz jut a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeire.

 

 A Médiatanács öt új frekvencián hirdetett nyertest, illetve nyolc lejáró frekvencia esetében döntött 60 napos ideiglenes médiaszolgáltatási szerződés megkötéséről. Az új frekvenciák nyertesei között ott van a középhullámon már nem fogható Magyar Katolikus Rádió is.

A Médiatanács elfogadta az úgynevezett Általános Pályázati Feltételeket (ÁPF), és döntött a közösségi médiaszolgáltatók idei rezsipályázatainak összegéről. A fenti döntések több szempontból is kedvezőek a médiaszolgáltatókra nézve. Az ÁPF egyik újdonsága, hogy ezentúl a zárt beadású pályázatoknál is lesz lehetőség a hiánypótlásra, ami mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy részt vegyen az adott pályázaton és nyertese legyen a kiírásnak. A Tanács döntött arról is, hogy a közösségi médiaszolgáltatók rezsipályázatain idén a megpályázható összeg 500 millió forint lesz. Ez a forrás jelentősen, csaknem 60 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A Médiatanács azért tartotta rendkívül fontosnak a pályázati összegek megemelését, mert elkötelezett a médiaszolgáltatások sokszínűségének biztosítása mellett, és ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a nem nyereségérdekelt helyi rádiók és televíziók biztos pénzügyi háttérrel működhessenek.

A Médiatanács több helyi frekvencia ügyében hozott döntést. Sikeresen pályázott Székesfehérvár vételkörzetében a 96,1 MHz-es helyi frekvencián a Katolikus Rádió, mely múlt szombaton középhullámon saját döntése alapján fejezte be adását. A rádiónak emellett több más pályázata van elbírálási szakaszban, amelyeket a Tanács a közeljövőben tárgyal majd. A Lánchíd Rádió szintén Székesfehérváron a 106,6 MHz-en, emellett pedig Győr vételkörzetében a 88,1 MHz-en nyert. Fehérgyarmaton a Friends-Lan Kft., Debrecenben pedig az Európa Rádió Nonprofit Kft. kapott médiaszolgáltatási jogosultságot helyi frekvencián.

A lejáró szerződéssel rendelkező rádiók sincsenek veszélyben. Az érintetteknek lehetőségük van arra, hogy hatvan napra akár többször is ideiglenes jogosultságot szerezzenek, ha nincs díjtartozásuk. A Tanács a mai napon nyolc ilyen ügyben hozott pozitív döntést. Az ideiglenes jogosultsággal kapcsolatos tudnivalók a Médiatanács hivatalos oldalán, a www.mediatanacs.hu weboldalon is megtalálhatók.

Az aktuális témák mellett a szóvivői tájékoztatón szó esett az új médiaszabályozás oknyomozó újságírás védelmét biztosító rendelkezéseiről is. A Médiatanács semmilyen ügyben, semmilyen indokkal nem kötelezheti az újságírót információforrásának felfedésére, és így értelemszerűen bírságot sem szabhat ki azért, ha az újságíró nem adja ki forrását. A Tanács, ahogyan elődje is, csak a megjelent tartalmakat vizsgálhatja a törvényben szabályozott keretek között, azok keletkezését, keletkezésének körülményeit nem ellenőrzi. Mindemellett az új szabályozás nagyobb védelmet jelent az újságírónak és forrásának is, hiszen míg a régi sajtótörvény alapján büntetőügyekben az újságíró minden további nélkül kötelezhető volt az információforrás felfedésére, addig az új szabályozás szűkítette ezt a jogkört. Az oknyomozó újságírásra vonatkozó rendelkezések közérthető magyarázatát és részletesebb szakmai elemzését is megtalálhatják a Médiatanács blogján, a  http://www.mediatanacs.blog.hu/  oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük