Chester Carlson a xerográfia feltalálójaChester Carlson a xerográfia feltalálója 

Idén ünnepli kerek évfordulóját a xerográfia. 70 éves a találmány, amely lehetővé tette az emberek számára, hogy a világon mindenhol információt sokszorosítsanak és osszanak meg egymással fénymásolatok és lézernyomatok formájában.

Chester Carlson a xerográfia feltalálójaChester Carlson a xerográfia feltalálója 

Idén ünnepli kerek évfordulóját a xerográfia. 70 éves a találmány, amely lehetővé tette az emberek számára, hogy a világon mindenhol információt sokszorosítsanak és osszanak meg egymással fénymásolatok és lézernyomatok formájában.

Az első xerografikus másolatot 1938. október 22-én készítették a New York-i Queensben lévő Astoria Hotel szépségszalonja mögötti kis laboratóriumban. A Smithsonian Intézetben őrzött másolat felirata „10-22-38 ASTORIA" is ezt őrzi. A feltaláló, Chester Carlson tudós és védjegyjogász volt, aki eltökélten kereste a dokumentumok egyszerű sokszorosításához vezető utat.

Az első xerografikus kép /Smithsonian Múzeum/Az első xerografikus kép /Smithsonian Múzeum/Ha még élne, Carlson valószínűleg meglepődve tapasztalná, hogy találmánya információs forradalmat idézett elő, amely a mai napig tart, megkönnyítve az információ elérését és kiszélesítve tudásunkat. Az Infotrends független szakmai kutatócsoport becslése szerint világszerte idén 3,08 trillió másolat, illetve nyomat készült a Carlson találmányán alapuló berendezéseken.

„Az információ hatékony felhasználása kulcsfontosságú a mai üzleti életben. Chester Carlson találmánya döntötte le azokat a falat, amely az információáramlás útjába álltak. Azóta a tudáshoz való hozzáférés lehetősége jelentősen megnőtt, amit alátámaszt az is, hogy 2007-ben 281 exabyte információ keletkezett és cserélt gazdát. A Xerox ma már rendelkezik azzal a szoftvertechnológiával és szolgáltatással, amely képes visszafogni az információ mennyiségét, és segít a magánszemélyeknek, valamint a vállalatoknak, hogy átlássák az információhalmazt, hozzájussanak a tudáshoz, és gyors, sikeres üzleti döntéseket hozzanak" – mondta Sophie Vandebroek, a Xerox vezető technológiai igazgatója és a Xerox Innovációs Csoport elnöke.

A fotografikus eljárásokat visszautasítva Carlson az elektrosztatikus töltésekkel és fotovezető anyagokkal kísérletezett, amelyek elektromos tulajdonságai fény hatására megváltoznak. Az eljárást xerográfiának nevezte el. A szó a görög xeros (száraz) és graphein (írás) szavakból ered. Két évtizeddel később egy Haloid névre hallgató Észak-New York-i kis vállalat bátor befektetésének köszönhetően került a találmány kereskedelmi forgalomba. A cég később Xerox Corporationre változtatta a nevét.

Azóta bekövetkezett az információs robbanás, és a vállalat, amely az információ megosztásának kezdeményezője volt, most ügyfeleinek segít eligazodni az információáradatban. A Xerox folyamatosan figyelemmel kíséri az újításokat, amelyek megteremtik az egyensúlyt a papír alapú és a digitális tartalmak között, és amelyekkel kiszűrhetjük a hasznos információt.

A Xerox értékteremtő tevékenységének része, hogy fejlesztéseit beépíti termékeibe, megoldásaiba és szolgáltatásaiba, felhasználja őket új üzleti lehetőségeket megszerzésére, vagy értékesíti, illetve használatba adja őket más vállalatok számára. 2007-ben a társaság világszerte 584 szabadalmi oltalmat szerzett, 5 százalékkal többet, mint 2006-ban.

 http://www.xerox.com/innovation

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük