visaÁtlagosan 30 és 35 ezer forint közötti értékben vesznek fel készpénzt pénzkiadó automatából az Erste Bank Hungary Nyrt. ügyfelei külföldön, a nyári hónapokban a külföldi vásárlások átlagos értéke pedig eléri a 15 ezer forintot.

visaÁtlagosan 30 és 35 ezer forint közötti értékben vesznek fel készpénzt pénzkiadó automatából az Erste Bank Hungary Nyrt. ügyfelei külföldön, a nyári hónapokban a külföldi vásárlások átlagos értéke pedig eléri a 15 ezer forintot. 2008 első hat hónapjában a külföldi készpénzfelvételek darabszáma 13 százalékkal, a vásárlások száma viszont  51 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Sipos Zoltán, az Erste Bank kártya üzleti igazgatója elmondta: a pénzintézet által kibocsátott bankkártyák száma június végén meghaladta a 760 ezret, és a bank adatai szerint a kártyák közel 10 százalékával végeztek valamilyen tranzakciót külföldön, közel 160 országban. Felméréseik szerint a pénzintézet  kártyáit az ügyfelek leginkább Európában használják, a tranzakciók 87 százaléka ezen a kontinensen zajlik. Az európai országok között az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország a listavezető, de előkelő helyen szerepel Szlovákia, Románia, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország is az ügyfelek rangsorában.

Az Erste Bank igazgatója rámutatott: a külföldi kártyahasználat felfutásában jelentős szerepet játszott, hogy tavaly május óta a bank ügyfelei a nemzetközi Erste Csoport 6 országában található közel 4 ezer készpénzkiadó automatájából egységesen 45 forint + 0,45 százalék díjért vehetnek fel készpénzt, ami megegyezik a bank saját készpénzfelvételi díjával. A bankkártyával végzett összes vásárlási forgalom 7 százaléka bonyolódik az országhatáron túl, amelynek közel felét telefonos, írásos, internetes megrendelések teszi ki. Itt a listavezetőnek Anglia és az Egyesült Államok számít, a bankkártyával rendelkezők ugyanis előszeretettel rendelnek meg terméket vagy szolgáltatást ezekből az országokból.

A külföldre utazóknak az Erste elsősorban a dombornyomott kártyákat ajánlja, mivel azok jobban elfogadottak. Bankkártyával külföldi pénznemben végzett tranzakciókat a nemzetközi kártyaszervezet USA dollárra (VISA kártya) vagy euróra (MasterCard, Maestro kártya) konvertálja. A bank ezt az összeget a kártyaszervezettől a bankhoz való beérkezés napján érvényes banki számlakonverziós deviza eladási árfolyamon átszámítja forintra. A tranzakció forint összege a feldolgozást követő munkanapon kerül az ügyfelek bankszámláján terhelésre/jóváírásra, a tranzakció nemzetközi kártyaszervezettől a bankhoz való beérkezés értéknapjával.

Sipos Zoltán hozzátette: az Erste Banknál már MasterCard Devizakártya is igényelhető, aminek az egyik legnagyobb előnye külföldi használat esetén, hogy amennyiben a tranzakció eredeti összegének devizaneme megegyezik a számla devizanemével, úgy nem történik konverzió, a tranzakció eredeti összegét terhelik a számlára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük