2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tortával köszöntötték a legnagyobb magyart

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43679"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image9_15.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="56" /></a></span> <p><em>Akit a sz</em><em>ázad legszebb női szerettek.</em></p><p><em>Aki nem volt tud</em><em>ós, mégis alapított egy akadémiát.</em></p><p><em>Aki meg</em><em>írta a legnagyobb magyar könyvsikert, pedig nem is a magyar volt az anyanyelve.</em></p><p><em>Akinek el</em><em>őször épült angol wc a kastélyában a Kárpát-medencében.</em></p><p><em>Aki a L</em><em>ánchíddal megteremtette az új magyar fővárost.</em></p><p><em>Aki betegen is sikerrel harcolt elnyomott nemzete szabads</em><em>ágáért.</em></p><p>

 image9 15.thumbnail

Akit a század legszebb női szerettek.

Aki nem volt tudós, mégis alapított egy akadémiát.

Aki megírta a legnagyobb magyar könyvsikert, pedig nem is a magyar volt az anyanyelve.

Akinek először épült angol wc a kastélyában a Kárpát-medencében.

Aki a Lánchíddal megteremtette az új magyar fővárost.

Aki betegen is sikerrel harcolt elnyomott nemzete szabadságáért.

 image9 15.thumbnail

Akit a század legszebb női szerettek.

Aki nem volt tudós, mégis alapított egy akadémiát.

Aki megírta a legnagyobb magyar könyvsikert, pedig nem is a magyar volt az anyanyelve.

Akinek először épült angol wc a kastélyában a Kárpát-medencében.

Aki a Lánchíddal megteremtette az új magyar fővárost.

Aki betegen is sikerrel harcolt elnyomott nemzete szabadságáért.

219 éve, 1791. szeptember 21-én, Bécsben, a Herrengasse 5-ös számú házban megszületett Széchenyi István. A jeles napra Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a már épülő – október 8-án nyíló – Széchenyi világai című kiállítás létrehozásán dolgozó munkatársak tortával emlékeztek.

Csorba a Lánchíddal díszített születésnapi torta gyertyájának meggyújtása kapcsán rendezett kötetetlen, baráti hangulatú ünnepségen elmondta: bár egyelőre csak az alaprajzot és az üres termeket láthatjuk, azok hamarosan élettel, és történelemmel telnek meg, és ennek felépítéséhez kőműves kelemeni áldozatra sincs szükség. A gyertyát már Gödölle Mátyás, a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának munkatársa, a kiállítás egyik kurátora fújta el.

A 2010. október 9-étől a Magyar Nemzeti Múzeum József nádorról elnevezett termeiben látható Széchenyi világai kiállítás célja, hogy bemutassa a gróf ismert és kevésbé ismert világait, arcait. A teljes életút kronológiai rendben való kibontása helyett három csomópont köré szervezve tárja a közönség elé a legnagyobb magyar életét és örökségét.

A „Híd, város, ország" termeiben a látogató megismerheti, hogy miként lett Széchenyi István az álmok megvalósítója, a nagy összefüggéseket átlátó zseni, a sokoldalú gondolkozó. A kiállítás második nagy egysége Széchenyivel, mint az önkényuralom ellenfelével foglalkozik és rávilágít betegsége jelentőségére a Széchenyi-sorsban és -életműben.

A tárlat utolsó része a „Széchenyi kultuszai: hős vagy áldozat?" kérdésre keresi a választ. A kiállított tárgyakon keresztül kirajzolódik Széchenyi, a magánember alakja is, hiszen a bemutatott levelek, metszetek, makettek és személyes tárgyak egytől egyig a gróf személyiségéről árulkodnak. Ahogy Csorba László tömören megfogalmazta, a Széchenyi világai kiállítás „egy rendkívüli ember rendkívüli pillanatait" tárja majd a nagyközönség elé.

A születésnap fotói, és további információk a kiállítás folyamatosan bővülő oldalán (www.mnm.hu/szechenyivilagai ) érhetők el.

A tárlatot Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és Csorba László, Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitják meg 2010. október 8-án, 15:00 órakor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.