Igazán nem mondható a Szolnoki Gulyásfesztiválról, hogy tucatáru lenne, noha idén már 12-es szám került a neve elé. Magyarország egyik legismertebb és ugyancsak egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja most is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

 

 Igazán nem mondható a Szolnoki Gulyásfesztiválról, hogy tucatáru lenne, noha idén már 12-es szám került a neve elé. Magyarország egyik legismertebb és ugyancsak egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja most is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

 A gulyás szerelmeseit az el-eleredő eső sem tudta visszatartani, mintegy ötszáz bogrács körül várták a jeladást a tűzgyújtásra. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a résztvevőket köszöntve elmondta, azért szabadítottuk fel a helyi feldolgozás, értékesítés lehetőségét a termelők előtt, hogy minél több magyar termék kerüljön közvetlenül – a kereskedelmi lánc, az importőrök kikerülésével – a piacra. Tisztán kell viszont azt is látni, hogy erős közösség nélkül nincs felemelkedés! Azok a rendezvények, melyeken az elmúlt hetekben részt vettem, mutatják: a társadalom szövetén belül zajlik a helyi közösségek erősödése. Jelzi ezt a Gulyásfesztivál is, látszik, hogy a város lakói mennyire magukénak érzik ezt a programot. Amint az emberek itt találkoznak, főznek, beszélgetnek, koccintanak egy-egy pohárkával, az mind a közösségi lét ünnepi perceit jelenti. A vidékfejlesztési tárca anyagilag is támogatja ezeket az eseményeket. Ma az egész agrármarketing költségvetése egymilliárd forint. Kimondva talán sok, de aki ismeri ezt a világot tudja, milyen kevés! Eltörpül bármely kereskedelmi lánc reklámköltségéhez képest. Változtatni kell rajta!

 Szolnok város polgármestere, Szalay Ferenc büszkén erősítette meg, az elmúlt tizenkét év alatt jutottak el odáig, hogy ma már az egész ország tudja: Szolnok a gulyás fővárosa. Az pedig, hogy esik az eső, kifejezetten jó. Mert napsütésben, jó időben bárki hajlandó bográcsozni, de ha rossz időben is itt van a fél város, az már az elkötelezettséget mutatja! Sajnos a Tisza vízállás nem tette lehetővé, hogy befejeződjön a gyaloghíd építése és már az új hídon lehessen átsétálni a Tiszaligetbe a fesztiválra. De az építkezés maga is jelkép. Fejlődik a város és benne a szíveket is szeretnék építeni, éppen az ilyen fesztiválokkal. A tervek között egyhetes rendezvénysorozat is szerepel, ahová majd meg tudják hívni az országot, a fél világot, bemutatni az eredményeiket.

 az utóbbi években már rendszeressé vált, hogy a Gulyásfesztiválnak külföldi díszvendége van. Az idén a rendezők és a város a Kínai Népköztársaságot hívták meg – nem véletlenül. Liang Caide a nagykövetség első titkára arról szólt: a Gulyásfesztivál kiváló lehetőség a kölcsönös bemutatkozásra, barátkozásra. Ezzel is el tudjuk mélyíteni a hagyományosan jó kínai – magyar kapcsolatokat. A kínai emberek Magyarországból sokszor a gulyáslevest ismerik meg először és csak utána kezdenek el érdeklődni az ország iránt. Sok kínai turista érkezik ide és mind szívesen kóstolja meg ezt a kitűnő ételt. Szabadidőmben én is szívesen főzök ilyet a barátaimnak – mondta, és mindig nagy sikere van. Népeink hasonlósága nemcsak a történelemben, hanem a gasztronómiában is megfigyelhető. Nincs olyan kínai ember, aki ne ismerné a gulyáslevest, mert még Mao Ce-tung, Kína egykor elnöke is megemlíti egyik versében!

 A hivatalos megnyitóbeszédek elhangzása után kezdetét vette a főzőverseny. A Tiszaligetet étvágygerjesztő illatfelhő lepte el. A főzőcsapatok, míg a bogrács tartalma rotyogott, sorra látogatták egymást, igyekeztek ellesni a tikokat. A Szécsényi Polgári Kör Egyesület gulyásába kelkáposztát is tettek – hiszen a húslevesbe is szoktak. Marhalábszár, lapocka, nyak főtt benne. Előbb kisütötték a füstölt szalonnát, annak a zsírján pirult a hagyma. A többi rétegesen került rá: karikára vágott zöldpaprika, hús, só, pirospaprika – és a hagymával kezdték elölről. A saját levében fő félpuhára, akkor befűszerezik, jön hozzá zöldség és a negyedelt káposzta, felöntik vízzel és főzik tovább. A végén adják hozzá a krumplit és a csipetkét.

 A díszvendég meghívásán kívül ugyancsak hagyomány a Gulyásfesztiválon, hogy azon részt vesznek Szolnok testvérvárosainak küldöttségei is. Eastwood városa most először volt jelen a rendezvényen. Polgármestere, Brian T. Griffin rendkívül elégedetten nyilatkozott a látottakról. Városuk mindössze nyolc mérföldre fekszik Nottinghamtól, a legendás Robin Hood hazájától. Nekik is van hasonló fesztiváljuk és ott is hagyományos, népi ételeket főznek. Szolnoki jelenlétüket szeretnék arra is kihasználni, hogy bátorítsák a kapcsolatok erősítését a kultúra, az oktatás és az ipar területén.

 Nemcsak a hűvös idő volt az oka, hogy Griffin polgármester és csapata szívesen kóstolta meg a hungaricumok közül is méltán kiemelkedő gyümölcspálinkát. A Bolyhos pálinkafőzde már kétszer is elnyerte a Magyarország legjobb pálinkája címet és a fesztiválon bemutatott italaik osztatlan elismerést arattak a kínai delegáció körében is. Az újszilvási főzde ágyas pálinkái nemcsak a különleges tároló üveg miatt hívták fel magukra a figyelmet. A szabadalmaztatott eljárással készülő italok íze és illata olyan harmóniában van egymással, amit a legtöbb más főzde termékeinél hiába keresünk.

 Ahogy múlt a délelőtt, úgy haladtak előre a csapatok a főzésben. A Ökörkör például – nevüket a rajzfilmből vették – a hagyományos gulyásleves mellett vaddisznóból babgulyásat, birkagulyást és hagymás húst is készített. Ez utóbbi ugyan nem illik a fesztiválhoz, de a tagok szeretik. A csirkemellhez, ahány kiló a hús, annyi kiló cikkekre vágott, megdinsztelt hagymát adnak. Később teszik hozzá a fűszereket, Ízvarázzsal ízesítik, saját levében párolják, míg a hús meg nem puhul Pirospaprikát nem tesznek hozzá.

 Egy héttel korábban, Budapesten, a SzeptEmberFeszten már aranyérmet nyert a Duci csapat és – mint a végén kiderült – ez itt is sikerült nekik. Versenyművük: „Borsógulyás – ahogy az ángyom tanította" volt. Négyféle mangalicahús: csülök, tarja, comb, oldalas és füstölt bordavég van benne. A csülökkel kezdik. Zsírjára lepirítják, amíg hófehér nem lesz a hús. Vizet nem kap, csak sót tesznek rá. Ezután fűszerezik, vízzel felengedik, jön a többi három hús és ha már félig kész, következhet a bordavég, borsó és burgonya. Ízlés szerint a többi fűszer és zöldség. Kovásztalan kenyérrel tálalják.

 Bár a Gulyásfesztivál maga is a hagyományőrzés jegyében jött létre ezen belül is elkülönült néhány csapat. Piemont tartományból érkeztek a San Paulo Solbrito Hagyományőrző Egyesület képviselői, ennél azért közelebbről jöttek a Besenyőszögi Íjász Hagyományőrző Egyesület tagjai. Itt, ebben a kis altáborban olyan étellel is találkozhatott a figyelmes szemlélő, melynek már a nevét is komoly teljesítmény megjegyezni. Lássuk: Baranyavári harcsaszeletek, boros, fűszeres lében pácolva, halhólyagba töltött haltejes ikrával, kapros – juhtúrós szömörcsöggel és gyömbéres – citromos fehérmártással. További ismertetésére nem vállalkozunk!

 A Magyar Hagyományápoló Csapat tagjai Zentagunarasról a legősibb recepteket próbálják felkutatni és ennek alapján főznek. A Gulyásfesztivál rendszeres résztvevői. A versenyen most Vajdasági babgulyással indultak. Régen ez volt a szegény ember eledele, azt tette bele, amit a háza körül talált. Marhahús, marhacsont, bab, csipetke, kolbász, sárga- és fehérrépa, só, bors, paprika, hagyma – semmi más, mivel a mai fűszereket régen nem termesztették. A csapat vezetője, Kiss Éva elmondta: tavaly már otthon is megrendezték az első főzőversenyt, kizárólag babból készült ételek számára.

 Sokszor volt már Szolnokon, sok díjat is nyert az érsekújvári Csípős Banda. Most négy ételt főztek, pacallevest, bab-, marha- és vadgulyást. Ez utóbbinál disznózsírra tették a hagymát, pici só került rá, majd a vaddisznó hátsó combja csonttal. Ezen abálták a húst, míg a hagyma üveges nem lett. Következett a fokhagyma, a fűszerek és főzték saját levében, egy órán keresztül. Majd friss zöldpaprikát, paradicsompürét adtak hozzá. Amikor a levét elfőtte, feltöltötték, lassú tűzön további 2 – 2 ½ órát főzték, amennyi a húsnak kell. A legvégén jött hozzá a krumpli. Most nem ezzel, hanem a babgulyásukkal nyertek harmadik díjat.

Míg a színpadon egymást követték a műsorszámok, lassan elkészültek az ételek is és munkához láthatott a zsűri. A szakácsszakma Szolnokon már jól ismert kiválóságai között ezúttal feltűnt egy új arc. Dr. Simon Tamás rendőr dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőr főkapitánya, maga is szakácskabátban foglalt helyet a bírálóbizottság tagjai között. Ez csak a közönség számára volt meglepő, az őt közelebbről ismerők tudták: kiválóan főz. A zsűri a nemzetközi szabályok szerint pontozott és volt is dolga bőven, mert a versenyen hetvenkét csapat, összesen százhúsz étellel indult.

 A zsűri elnöke, Dózsa György Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagja, a WACS Nemzetközi Szakácsszövetség kitüntetettje elégedett volt a felvonultatott ételekkel. Mindazok a csapatok, akik a szükséges pontszámokat elérték, díjat kaptak, így az érmekből többeknek is jutott. A Csípős Banda – no meg mások – mellett bronzérmet kaptak a Flamand oroszlánok belga sörrel készült marhagulyásukért. Tavaly is itt voltak, akkor az elsők között végeztek. Ugyancsak harmadik lett a kínai Vörös Sárkány étterem is. Ezüst jutott Csehországnak, a Magyar – Izraeli Baráti Társaságnak és a Karcagi Rendőrkapitányság csapatának. Az első helyen végeztek a Csabai boszorkányok, a Roma hagyományőrzők, a Duci csapat és megvédték tavalyi első helyüket a Honvéd Sportrepülők. Díjat kapott a legautentikusabb főzőhely, ezt a Damjanich Múzeum szakértői állapították meg. A díj Zentára került.

 A Szolnoki Gulyásfesztivál legnagyobb elismerése a „gulyáskirály" és a „gulyáskirálynő" címe. Ez utóbbit 2010-ben a Vajdaságból érkezett Árok Mária nyerte marhagulyásáért. A király, Kiss Mihály, Ceglédbercelről jött, babgulyást főzött. A koronához persze kötelezettség is társul. A szabályok értelmében – bármilyen is lesz az idő – nekik jövőre is jelen kell lenni a Fesztiválon, hogy megmérkőzhessenek kihívóikkal. Elvégre is a birodalmat meg kell védeni, még ha gulyásból van is!

 Mint ahogyan a korábbi években, a Szolnoki Gulyásfesztivál most sem fejeződött be a szombati nappal. Vasárnap már az idő is kiderült és a városból sokan jöttek ki ismét a Tiszaligetbe. Részben, hogy a gyerekek számára szervezett programokat látogassák, részben pedig azért, hogy megkóstolhassák a Gulyásfesztivál kitalálójának és egyik főszervezőjének, Csányi Sándornak főztjét. A látványkonyhában ezúttal Alföldi gulyás készült csipetkével, melyről a mester azt is elárulta, miért különleges étel. Nem mondhatjuk róla, hogy leves, de azt sem, hogy pörkölt vagy paprikás. Kicsit bő lére engedett étel, de nem a klasszikus leves. Akkor jó, ha megtartjuk az eredeti főzési technikát, tehát bográcsba tesszük a megfonnyasztott hagymát, a jellegnek megfelelő húst, a fűszereket és közepes tűzön főzzük. Ha a hús félig megfőtt, akkor tesszük bele esetleg a zöldségeket, a végén pedig a burgonyát, meg ha akarunk a csipetkét, tarhonyát. Igazi, jó gulyást csak bográcsban lehet főzni. Ez utóbbi állítással a Szolnoki Gulyásfesztivál több tízezer látogatója minden bizonnyal egyetértett.

(Fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük