2015. március 23-27. között, újraalapításának 25. évfordulója alkalmából két részből álló nemzetközi eseménysorozatnak ad otthont az Állami Számvevőszék.

2015. március 23-27. között, újraalapításának 25. évfordulója alkalmából két részből álló nemzetközi eseménysorozatnak ad otthont az Állami Számvevőszék.

Március 23-án „Transzparencia és integritás a közszférában" címmel konferenciára, majd a tavalyi évhez hasonlóan Szarvason, négy napos nemzetközi szemináriumra kerül sor. A szakmai eseményeken közel húsz, elsősorban délkelet-európai, ázsiai és afrikai ország harminc számvevőszéki szakértője is részt vesz. Az eseménysorozat célja egyfelől a hazai eredmények bemutatása, másrészről a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritás alapú közigazgatási kultúra elterjesztése és a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban. Az ÁSZ elkötelezett a megelőzésen alapuló, integritásközpontú közigazgatási kultúra meghonosítása mellett. A 2011-ben indított évenkénti felméréssorozattal az ÁSZ egyedülálló „magyar modellt" alakított ki az egyes intézmények szervezeti integritásának erősítésére kifejlesztett holland módszer adaptálásával, továbbfejlesztésével, és az egész magyar közszférára való kiterjesztésével.

2014-ben az ÁSZ már negyedik alkalommal végezte el a közszféra korrupciós veszélyeztetettségét, kockázatait mérő integritás felmérését. A 2014-es felmérésben minden eddiginél több, 1584 szervezet – a dolgozói létszámot tekintve a magyar közszféra teljes létszámának több mint fele – vett részt. A hosszú távú együttműködést vállalt intézmények közül 953 ezúttal is kitöltötte a kérdőívet, így ezek az eredmények torzításmentesen összehasonlíthatók voltak a megelőző évivel. Az ÁSZ megállapította, hogy korrupciós kockázataik kismértékben csökkentek, a kontrollok szintje pedig ezzel egyidejűleg emelkedett, vagyis a kockázatok és a kontrollok közötti olló szűkült 2013-hoz képest.

Ezen tapasztalatait is megosztja az ÁSZ a két részből álló nemzetközi eseménysorozaton. A március 23-i budapesti konferencián köszöntőt mond Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, előadást tart Mr. Miloslav Kala, a Cseh Számvevőszék elnöke, a résztvevőket videó üzenetben köszönti Ms. Saskia Stuiveling, a Holland Számvevőszék elnöke, előadást tart továbbá Mr. Hu Jiajun a Kínai Számvevőszék Sanghaji Irodájának főigazgatója is. A hazai ellenőrzési tapasztalatokat Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke összegzi majd, előadást tart Patyi András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap elnök-vezérigazgatója. További két számvevőszéki előadás az ÁSZ Integritás Projektjét és integritás felmérésének legfrissebb eredményeit, valamint az intézményi kommunikáció és a számvevőszéki munka hasznosulásának kapcsolatát járja körül.

Március 24-étől egészen 27-éig, a szarvasi nemzetközi szemináriumon pedig idén is mintegy húsz ország harminc számvevője vesz részt Albániától egészen Zimbabwéig. A szakértők elméleti és gyakorlati képzéseken keresztül ismerik meg a korrupció elleni küzdelem „magyar modelljét", az Állami Számvevőszék integritás felmérésének módszertanát. Betekintést nyernek továbbá az ÁSZ kommunikációs tevékenységébe és elsajátíthatnak olyan innovatív kommunikációs eszközöket is, amellyel hatékonyabban járulhatnak hozzá a közpénzügyi transzparencia fejlesztéséhez, ezáltal az integritás alapú közigazgatási kultúra megszilárdításához országaikban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük