Biztos benne, hogy valóban teljes kiőrlésű péksüteményt emel le a polcról? Szeretne körbenézni egy valódi, működő, kézműves pékségben? Most itt a lehetőség!

 

Biztos benne, hogy valóban teljes kiőrlésű péksüteményt emel le a polcról? Szeretne körbenézni egy valódi, működő, kézműves pékségben? Most itt a lehetőség!

 

Így kezdődött a meghívás, aminek nem lehetett ellenállni, ezért elmentem, és részese lettem a nagy kalandnak, amelynek során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nagykövetei – Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron – dagasztottak, kalácsot fontak, péklapátot ragadtak, majd friss péksüteményekkel traktáltak minket, a jelenlévőket. A közös sütés közben a NÉBIH szakértőjétől mindent megtudhattunk arról, hogyan érdemes kenyeret választani és milyen hiányosságokkal szembesülnek a leggyakrabban az ellenőrök.

 

Színező maláta és adalékanyag – leggyakoribb trükkök a pékségekben.

Évente fejenként 73 kiló kenyeret fogyasztunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű pékáru kerül az asztalunkra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakértője egy rendben működő, kézműves sütödében hívta fel a figyelmet a legnagyobb trükkökre a színező malátától a különféle adalékanyagokig.  A NÉBIH nagykövetei – Pokorny Lia, Rákóczi Feri, Szilágyi Áron – pedig a kelesztők és a sütők mellett kutatták a jó és biztonságos kenyér titkát.

 

Miként említettem, péknek állt egy napra Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nagykövetei a magyarok kedvenc ételével, a kenyér és a péksütemények készítésével ismerkedtek. Előbbiből fejenként évi 73 kilót fogyasztunk el, utóbbiból 13 kilót, ami egy felnőtt esetében napi 20-25 dekát jelent. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű pékáru kerül az asztalra.

 

„A magyarok hagyományosan a fehér kenyeret kedvelik, pedig ez a szénhidrát mellett kevés más tápanyagot tartalmaz. Helyesebb lenne az élelmi rostokban gazdag kenyerek fogyasztása – az egészséges életmód jegyében szerencsére egyre többen választják ezeket a termékeket, még akkor is, ha drágábbak" – mondta dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a Hivatal folyamatosan ellenőrzi a pékségeket, például azt, hogy a kovászoláshoz milyen technológiát használnak. Sok panasz érkezik a rozslisztet tartalmazó kenyerekkel kapcsolatban: a Hivatal szakértői afelett is őrködnek, hogy valóban 40%-ban rozslisztet tartalmazzon az, amit rozskenyérként árulnak.

 

„Megengedett a színező maláta használata, ám ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson! Nem szabad, hogy a vásárló a termék színe miatt azt gondolja, hogy a valóságosnál értékesebb, rozsos kenyeret visz haza" – nyilatkozta a Primer pékség éjjel-nappal működő sütői előtt állva dr. Pleva György. Ezen a helyen mindent rendben találtak a revizorok.

 

Ugyancsak ellenőrzik a kenyerek és péksütemények sótartalmát, hiszen az uniós tagországokban folyamatosan csökkenteni kell a sütőipari termékekben a só mennyiségét. Ez Magyarországon különösen fontos: sósan szeretjük a kifliket, zsemléket és kenyereket, az EU-ban is kirívóan sós a szánk.

 

A pékséglátogatáson a NÉBIH élelmiszerbiztonsági nagykövetei is kipróbálhatták magukat péklapáttal a kezükben. Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron dagasztottak, kelesztettek és kalácsot fontak – utóbbi csak némi segédlettel sikerült. Liáról kiderült, hogy remek érzékkel fon, Áron pedig úgy bánik a péklapáttal, mint a karddal.

 

„A kenyér iránti tiszteletet a gyerekkoromból hoztam magammal. Imádtam, amikor nagymamám kenyeret sütött, rajongtam a közeli pékségből terjengő illatért is. Felnőtté válva szembesültem azzal, hogy bepenészedhet a tészta, a zsemle pedig egy marék morzsává porlad össze. Sokáig tartott mire rátaláltam a megfelelő pékségekre. Most már azt is tudom, mire kell figyelnem" – mondta Pokorny Lia színésznő, a NÉBIH nagykövete.

 

„Milyen a jó kenyér? Ha megnyomjuk, nem marad úgy, hanem visszapattan, nem morzsolódik, belül nem lyukacsos, látjuk rajta a lejárat dátumát, vagy napját jelölő cetlit. És persze oltárian finom" – nyilatkozta Rákóczi Feri, a Morning Show gasztro guruja, immáron amatőr pék.

 

http://nebih.gov.hu/

 

Lantai József