A régi városkapu TuniszbanA régi városkapu TuniszbanTunézia bármelyik tengerparti városa még júniusban is élvezhető. Az ország belsejében lévő sivatagok és oázisok, egyéb történelmi városok viszont túl forróak júliustól szeptemberig. 1300 km hosszú homokos tengerpartján kényelmes szállodákkal fogad.

 

 A régi városkapu TuniszbanA régi városkapu TuniszbanTunézia bármelyik tengerparti városa még júniusban is élvezhető. Az ország belsejében lévő sivatagok és oázisok, egyéb történelmi városok viszont túl forróak júliustól szeptemberig. 1300 km hosszú homokos tengerpartján kényelmes szállodákkal fogad.

 

A tengerpart HammametbenA tengerpart HammametbenMájustól novemberig kellemesen lehet fürödni a Földközi-tengerben. Forróságot csak a majd' kétezer éves várfalak között érzünk, de ha onnan lepillantunk a kikötőkben ringatózó halászcsónakokra és hajókra, érezzük a hűs szellőt, aztán felüdülhetünk a falak tövéhez épült apró kávézókban vagy a jobbnál-jobb vendéglőkben. A falak köré telepedtek a medinák (városközpontok) a végsőkig zsúfolt, szűk utcácskák az elképesztően nyüzsgő forgataggal. Az egykor csatáktól zajos középkori erődökből (ribat) először kolostorok lettek, mára még csöndesebb látványosságok. A bazárokban nem kéregetnek, itt mindenki árul valamit: hol csokorba kötött illatos jázminbimbókat, hol kagylónyakláncot, szalmakalapot, hol pedig kaméleonsimogatást vagy más állatokat fotózásra – persze pénzért, bár ők úgy mondják, ajándékba. A tengerparton egypúpú tevén (dromedáron) való utazást kínálnak. Bármire lehet bármilyen nyelven alkudni!

  A katolikus templom TuniszbanA katolikus templom Tuniszban Tunézia a világ legnagyobb olíva termelője és exportőre, ehhez 17 millió olajfájuk van. A lakosság 92 százaléka muszlim (muzulmán), de békében él itt 2 százaléknyi (200 ezer) zsidó és 6 százalék katolikus is. Gyakori látvány a fejkendős nő, pedig manapság több nő jár egyetemre, mint férfi. Kiváló orvosokat képeznek a fellendülő egészségiparhoz, a rengeteg magán- és egyetemi klinikához, valamint a japán és arab befektetőket vonzó thalasso-terápiás központokhoz. Tunéziában 10 ezer orvos jut a 10 millió lakosra. Minden szállodában megtaláljuk a körzetben illetékes orvos telefonszámát. Az Arab Emirátusok a közeljövőben az észak-tunéziai Arianában óriási gyógy-központot létesítenek. Függetlenül ettől, a thalasso-terápiás kezelésekben máris a világ második legjelentősebb országa. E gyógymód a tengervíz és a tengeri algák egészségjavító hatására épül. Ajánlják stressz, kimerültség és elhízás ellen. Meg kell hagyni, Tunézia nem az a hely, ahol az ember kilókat felszed, annyira egészséges a mediterrán és az arab konyha ízletes, olívaolajos egyvelege.  

 A soukA souk A Bécsből induló Tunisair repülőgépén meglepetés az ízes meleg étel és a magoni rozé bor mellett a príma kelibiai muskotályos fehér. Este Tuniszban, a fővárosban, az elegáns (El Mouradi lánchoz tartozó) Hotel Afrikában, a folyton zajos, széles Habib Bourgiba sugárúton szálltunk meg. Zöld villamosok és sárga taxik robognak végig a főúton, de csukott ablaknál a város zaja kívül marad.

  Faragott gyümölcsökFaragott gyümölcsök Élvezetes a szállodai büfévacsora. Látványnak is csodás a sokféle könnyű finomság és a keleti mézes, diós, mogyorós édességek – fantasztikusan díszes tálalásban, igazi cukrász remekművek. Ital nem járt hozzá, tehát elmentünk kocsmát keresni. Az arab vendéglőkben és üzletekben azonban csak kávét, ásványvizet és legfeljebb alkoholmentes sört találunk, egy kis pohár (Celtia) sörért (2.20 dinár, közel 2 euró) tovább kell vándorolnunk. Szobáinkba hatalmas gyümölcskosarat készítettek be banánnal, édes naranccsal, eperrel, citrom színű sárgabarackkal, szőlővel.

Faragott gyümölcsökFaragott gyümölcsök Reggelire frissen csavarják kedvünkért a narancslevet. Mielőtt Sousse-ba indulnánk, Tuniszban megcsodáljuk a százéves szecessziós színházat, a kéttornyú, keleti stílusú katolikus templomot és a régi városkaput, a Bab el Bahart, mely egykor elválasztotta a bel- és a külvárost. Kívül zajlik a szokásosan színes piac. A főváros elbűvöl mediterrán bájával, a régi és a modern építészet egyvelegével. Kiváló építészek alkotnak világcsodákat: fejen álló üvegpiramist (szálloda), mélyen benyúló, mindig árnyat adó erkélyeket, magas palotákat.

  A rendőr, akit nem szabad fotózniA rendőr, akit nem szabad fotózniItt rendőrt és minisztériumot nem szabad fotózni! A nőket sem, csak ha a hozzájuk tartozó férfi megengedi (vagy nem veszi észre).

  Port el Kantaoini kapujaPort el Kantaoini kapuja Aztán a Tunisztól 140 km-re délre fekvő Sousse-t, a Port El Kantaouitól Monastirig húzódó turisztikai régió központját nézzük meg. A város a Kr. e. 2. században Hadrumentum néven római kikötőként keletkezett. Gazdagságát a mezőgazdasági és halászati termékek szállítása alapozta meg. Most pálmafás sétányok szegélyezik a nagy kék víz partján a kikötőt, ahol a számtalan jacht mellett egy-két „kalózhajó" is horgonyoz. Elsősorban az idegenforgalomból él.

 A kalózhajóA kalózhajó  A várost többször megsemmisítették az ókorban a rómaiak, bizánciak (Justiniapolis), arabok, szicíliaiak, marokkói almohadok, majd az újkori franciák, de a francia-arab újváros falai sok helyen fennmaradtak. A Ribat (a francia marabout, azaz szerzetes szóból) a dombon lévő óváros erődjét jelenti. Ha felsétálunk a 780-ban épült Nagy Mecsethez és a kolostorerődhöz (Ksar El Ribat), a múzeumban a pun, római, ókeresztény tárgyakból gazdag régészeti leleteket találunk.

Az  ókori erődAz ókori erődA kétemeletes katonai erődöt őrtoronnyal a 8. században az arabok tipikus tunéziai stílusban, ragyogó aranyozott bástyákkal emelték a kikötő védelmére (Kairótól 60 km-re). Később magányos szerzetesek lakták, akik befogadták a vándort vagy a zarándokot. Évszázadok lábnyomait őrzik a régi kövek. Látogatása a helyieknek és minden hó első vasárnapján másoknak is ingyenes. A belépő egyébként 4 DT (dinár) a fotózásért plusz 1 DT-t kérnek el. A régi mecset igen szép a színes mór oszlopsorral és a folyton világító szentéllyel.

Nők a ruhaüzletbenNők a ruhaüzletbenA városszéli áruházban fix áron vásárolhatunk tunéziai emléktárgyakat, olívaszappanokat és fűszereket. A soukokban (bazársorokon) alkudhatunk, s fél áron megkapjuk az árut, de így sem biztos, hogy jól járunk. Soha nem lehet tudni, melyik árut hol találunk meg olcsóbban. Előfordul, hogy a bazárban.

  Tál a tenger gyümölcseivel Tál a tenger gyümölcseivel 

Port El Kantaui kikötőjének elegáns éttermében ismerkedtünk közelebbről a keleti ízekkel és a jó tunéziai borokkal, mint a Selian fehér Sidi Salounból és a Carignon nevű vörösborral. Kísérőnktől tanultuk: a la zahhad! – egészségére! A kikötőt kertek veszik körül, s mögöttük a török, arab vagy andalúz stílusú luxushotelek sorakoznak.

  Szálloda HammametbenSzálloda Hammametben Sousse-ban az El Mouradi lánchoz tartozó Palace Hotelben ismét lélegzetelállító környezet fogadott. A következő napon Monastirba indultunk.

  Bourgiba elnök mauzóleumaBourgiba elnök mauzóleuma Monastir szintén 8. századi, valaha Ruspina néven  római erőd volt. Végül görög monostoráról kapta a nevét. Katona-szerzetesek, a murabitek lakták. Ma múzeum. Óriási látványosság az 1963-ban épült Habib Bourgiba mauzóleum. Csodás a hozzá vezető, színes kövekkel kirakott, árnyékot adó, díszes kolonnáddal övezett bejárat. Aztán feltárul a mesés kelet a márványsírnál. Egy másik teremben a szabad Tunézia első elnöke, Bourgiba egyszerű dolgozószobája emléktárgyakkal és fényképekkel rácáfol a mostani külső pompára. A helyiek búcsújáró helyként zarándokolnak ide.

  Az előételekAz előételek A 120 km-re lévő Hammametbe igyekszünk. A 15. századi halászfalu jelenleg a világ egyik legelőkelőbb nyaralóhelye. Az étterem kerthelyiségében alig fér el az asztalon a sok előétel. Van köztük tonhal, tintahal, fekete kagyló, olajbogyó, fűszeres hallal vagy zöldségekkel töltött sült tészták, mindehhez tartár szószt vagy csipős és édes paprikakrémet szolgálnak fel. Lehet kérni hagymalevest is sajtos krutonnal.

Tunéziai borokTunéziai borokA főétel kagylókból, rákokból, kis sült halakból áll, vagy kérésre mentaszószos báránybordát hoznak félig párolt zöldségekkel. Meglepetés a citrom fagylalt mentaszósszal (szorbi, azaz sörbet), amiről kiderül, hogy csak az új fogás előtti szájízesítő. Fehérbort iszunk hozzá, a Chateau San Sebastian pincészetből.

SorbetSorbetAztán következik a második főétel, a dorad hal. Végül érkeznek a gyümölcsök: friss datolya, eper, sárgadinnye, görögdinnye, őszibarack.

   A menetrendszerinti teve indulA menetrendszerinti teve indulA Yasmine Hammamet negyedben, a Le Royal ötcsillagos szálloda kimondottan mesébe illő palota az Ezeregyéjszakából: külső-belső szökőkutak, keleti szőnyegek, fafaragások, kényelmes lakosztályok a tengerre néző két erkéllyel, dupla fürdőszobával és toalettel – két személy részére! Még nagyobb meglepetés a belső wellness szolgáltatásokon kívül, a külső medencék sokasága, a pálmafás tengerpart homokján a bérelhető tevék, az ejtőernyős repülés a víz felett, a jet-ski, a vízi-bicikli és számtalan más szórakozás. Nos, ezeknek megkérik az árát! Hatalmas, ápolt kert veszi körül ezt a birodalmat. Mellette golfpályák sorakoznak. Elképesztő kényeztetés még akkor is, ha a jó konyhájáról nem beszélnénk.

  Sousse erődjeSousse erődje A német nyugdíjasok az egész nyarat a fehér homokos tengerparton töltik! Nekik ugyanis olcsó az európai szállásokhoz képest (kb. 2 ezer euró két hónapra reggelivel és vacsorával). A szálloda sokféle szolgáltatásához járul még a gyermekőrzés animátorokkal, több konferenciaterem és tucatnyi vendéglő, kerti pavilon stb.

  Színház San SebastianbanSzínház San Sebastianban   A közeli látványosság a San Sebastian (arabul: Dar Sebastien) villa és botanikus kertje. Ez volt a kezdet, amikor az 1920-as években egy Georges Sebastian milliomos hammameti stílusban luxusvillát épített a narancsligetben. Híres látogatók keresték fel a múlt században. Rommel tábornok itt álmodott a Harmadik Birodalom afrikai jövőjéről, aztán festők, írók jöttek. Winston Churchill itt írta meg az emlékiratait. Kiterjedt kertjében több, mint 300  mediterrán növényt látunk, mint: píneák, fikuszfák, kaktuszok, fazonra nyírt bokrok, nagyra nőtt hibiszkuszvirágok állják a nap erős tüzét, s nyújtanak árnyékot a sétálónak. A villát a tunéziai kormány 1962-ben megvásárolta.

Török házbelsőTörök házbelsőA hely felé az 1960-as évek közepétől beindult a turizmus számára a nagyszabású építkezés. Létesültek szállodák és vendéglők, egyre többen jöttek a kellemes ligetekbe. A villában jelenleg modern képzőművészeti kiállításokat láthatunk. Szabadtéri színházában a legjobb afrikai, európai és amerikai színházak lépnek fel. Itt tartják 1964 óta a Hammameti Nemzetközi Kulturális Központ rendezvényeit híres balett táncosokkal, zenészekkel és színészekkel. A környék igazi turistacsalogató lett. Őket szolgálják a kávézók, az ajándékboltok, butikok, sportlehetőségek, lovasiskolák. Az utóbbiban megtanítanak szakszerűen tevegelni és szamárháton lovagolni is – derül ki a hirdetés ikonjaiból. Az óváros festői piacain ismét a legváltozatosabb termékeket kínálják a helyiek: teve- és báránybőr táskák, cipők (inkább papucsok), kézműves réz dísztárgyak, csecsebecsék, némelyiket a szemünk előtt készítik.

  A Bardo Múzeum egyik mozaikjaA Bardo Múzeum egyik mozaikja Tuniszba visszatérve, a Bardo Múzeum kihagyhatatlan, mint a Földközi-tenger vidékének legnagyobb, legfontosabb múzeuma az 1980-as évek óta. A világ legnagyobb római mozaik gyűjteményével dicsekedhet. Találhatók itt karthágói szobrok, szarkofágok, edények, dísztárgyak. Egy Rómából Karthágóba tartó hajó egész palotát és berendezését vitte szobrokkal, szökőkutakkal. De elsüllyedt, mielőtt kikötött. Az értékes rakomány sokáig feküdt a tenger fenekén, amíg a búvárok néhány évtizede megtalálták. Találunk még föníciai és római őskeresztény leleteket is. Az épület belseje török stílusú – gyönyörű falfestéssel, színes, geometriai ábrákkal a mennyezeteken, az oldalfalakat színes csempék borítják az üvegtető alatt. Látszik, hogy jó munkát végeztek a tunéziai régészek, majd méltón, tisztelettel állították ki a tárgyakat.

  A souk TuniszbanA souk Tuniszban A tuniszi medina és a souk megint a hagyományos termékeket kínálja: női- férfi ruhákat, keleti parfümöket, esküvői kellékeket. Utóbbiak a legkülönösebbek. (Fehér vagy rózsaszínű kosarakban szív alakú párnák, termékenységet varázsló babák – számunkra igen giccsesek). Az óváros legnagyszerűbb étterme, a Dar  Belhadj egy igazi tunéziai magánházból kialakított első osztályú vendéglő. A 703-ban épült Ezzitouna nagymecset díszes minaretjétől néhány lépésre, egy volt polgárház eredeti díszletei között garantáltan arab hangulatba kerülünk, és ráadásul elbűvöl a minden képzeletet felülmúló, kiváló konyha. Az étterem drága, de megéri, hogy egyszer ilyennel kényeztesse magát az ember!

  Sidi Bou Said házaiSidi Bou Said házai Tunisztól 20 km-re lévő Sidi Bou Said, a tunéziai partok gyöngye, a legbűbájosabb falu, amit a 13. században andalúzok alapítottak. 1912-ben egy angol úr beleszeretett, és az ő kezdeményezésére nyilvánították műemlékké. Azóta egész területe gyalogos zóna. Nem csoda, ha megbabonázza a festőket a sok hófehér ház, rajtuk az égszínkék ablak és ajtó, még a virágcserepeket és a szemetes edényt is kékre festik. Ha felérünk a falu tetejére, az utcára költözött bazársor között, a végén gyönyörű kilátás nyílik a mélykék öbölben parkoló fehér jachtokra. Itt megpihenhetünk az ötszintes mór kávézóban. A többféle kávé (arab, török, olasz) mellett fő cikk a frissítő mentatea. A gyümölcsös cukrászsüteményeket pedig nem „kiskanállal mérik".

  Karthágó romjaKarthágó romja Karthágó (francia-arabul: Carthage) Tunisz történelmi elővárosának számít, egy öböl félszigetének magaslatán terül el. Háromezer évvel ezelőtt az ókori világ leggazdagabb városa volt, majdnem kétezer éve pedig romhalmaz, de dicsőségéről árulkodik a múzeuma. A monda szerint Kr. e. 814-ben Elissa (Vergiliusnál Dido), Tyros király egyik lánya alapította. A helyiektől csupán akkora területet kért magának és kíséretének, amekkorát egy tehén kiterített bőre bekerít. Miután megkapta, a tehén bőrét nagyon vékony csíkokra felszabdalta, ebből készített területhatárt, így épített a félszigetre hatalmas várost.

Karthágó hajdani látképeKarthágó hajdani látképe Karthágó rövidesen tengeri nagyhatalommá vált olyan hadvezérrel, mint Hannibál. Három pun háborút élt át, de a rómaiak dühe az erős ellenséges hatalommal szemben akkorára nőtt, hogy a szenátusban Cato minden szónoklatának végén kijelentette: „Caeterum censeo, Carthaginem esse delendam", vagyis: egyébként úgy vélem, Karthágót el kell pusztítani. Így is lett: Kr. e. 146-ban földig rombolták a római seregek. A helyét is sóval behintették, hogy soha fű se nőhessen rajta. Száz évvel később Augustus császárnak mégis szüksége volt afrikai támaszpontra, felépítette hát Julia Carthagót. A város ismét felvirágzott a római kereskedők jóvoltából, s megint meggazdagodott. A 4. században már keresztény püspöki székhely lett. Aztán sorsa beteljesedett, mert 692-ben az arabok lerohanták, és megint földig rombolták. Csak a terület nagyságából és a maradék kiásott romokból következtethetünk a csodálatos város hajdani tündöklésére.

A jázminárusA jázminárusA Nemzeti Múzeumban a rekonstruált térkép mutatja a nagyságát, a szobrok szépségéből kitűnik valami a csodálatos gazdagságból is. Elképesztő, hogy egy nagy civilizációt teljesen elpusztíthat egy másik nagyra törő kultúra. Kijövet a Szent Cyprien katedrálist látjuk magas tornyaival, arabos stílusával.

  KuszkuszKuszkusz Mégsem szomorúsággal ért véget a kirándulásunk Afrika partjainál, megvigasztalt a Hotel Afrika büfévacsorája a nagyszerű ételválasztékkal, a remek kuszkusszal és az édes gyümölcsökkel.

   Tuniszban a Bourgiba sugárútTuniszban a Bourgiba sugárútAz utazásunka lehetővé tevő Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal 1997-ben nyitotta meg budapesti képviseletét. Munkája nyomán egyre több magyar turista keresi fel Tunéziát. Az ország legfontosabb küldő piaca Ausztria, Lengyelország és Csehország után Magyarország. Nálunk pedig Görögország és Spanyolország után a harmadik legkeresettebb célpont Tunézia. Nem véletlenül, mert a szervezett utazások árai minden másnál olcsóbban elérhetőek, az éghajlat minden évszakban kellemes, a tenger meleg, kitűnőek a szállodái és a vendéglátás.

 

Esküvői tárgyakEsküvői tárgyak Kávézó a bazársoronKávézó a bazársoron Óvárosi kép -TuniszÓvárosi kép -Tunisz
A nagy mecset mihrábja (szentélye)A nagy mecset mihrábja (szentélye) A kikötő Sousse-banA kikötő Sousse-ban Egy régi ház ablakaEgy régi ház ablaka

   Köszönet a csodálatos study tourért!

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük