2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Turandot a Margitszigeten

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63402"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/t_14.thumbnail.jpg" border="0" width="76" height="100" /></a></span>2012. augusztus 10-én és 12-én Puccini egyik legnépszerűbb operája a Turandot, neves külföldi és magyar operaénekesek közreműködésével, fél-szcenírozott formában kerül színre rendhagyó látvány-technikával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Rubens Pelizzari olasz tenor a Budapesti Nyári Fesztivál vendége, Kalaf szerepét énekli a Margitszigeten.</p> <p> 

t 14.thumbnail2012. augusztus 10-én és 12-én Puccini egyik legnépszerűbb operája a Turandot, neves külföldi és magyar operaénekesek közreműködésével, fél-szcenírozott formában kerül színre rendhagyó látvány-technikával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Rubens Pelizzari olasz tenor a Budapesti Nyári Fesztivál vendége, Kalaf szerepét énekli a Margitszigeten.

 

t 14.thumbnail2012. augusztus 10-én és 12-én Puccini egyik legnépszerűbb operája a Turandot, neves külföldi és magyar operaénekesek közreműködésével, fél-szcenírozott formában kerül színre rendhagyó látvány-technikával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Rubens Pelizzari olasz tenor a Budapesti Nyári Fesztivál vendége, Kalaf szerepét énekli a Margitszigeten.

 

Puccini legszebb operameséje Turandot kegyetlen és megközelíthetetlen lényét, a szerelem beköszöntével érző, szerelmes nővé, emberré válását meséli el. Az átokkal sújtott hercegnő és a találós kérdését megfejtő herceg egymásra találása az egyik legszebb történet, amely nem csak az operakedvelők körében ismert. A Budapesti Nyári Fesztivál idei nagy operabemutatója eredeti, olasz nyelven, magyar felirattal kerül színre a Margitszigeten, koncertszerű formában, különleges látvánnyal.

 

Turandot szerepében Lukács Gyöngyi, a Magyar Állami Operaház magánénekese látható, aki a világ számos operaházának állandó vendégművészeként olyan világsztárokkal énekelt együtt, mint Plácido Domingo, Samuel Ramey, Leo Nucci, Dolora Zajick vagy José Cura.

 

Kalaf szerepében Rubens Pelizzari, a kiváló olasz tenor, először lép a magyar közönség elé. A Veronai Aréna állandó vendége Wiesbadenben énekelte először Kalaf szerepében az operairodalom legismertebb áriáját, a Nessun Dormát.

„Gyönyörű feladat egy hőstenornak, igazi öröm énekelni" – nyilatkozta a Szabad Tér Színháznak a jövő héten a Margitszigetre érkező énekes. „Puccini, amikor ezt az áriát írta, utat talált az emberek szívéhez. Hangjegyeivel a lélek legmélyebb rezdüléseit is megszólaltatja" – mondja a Puccini- és Verdi operákban népszerűvé vált tenor.

A koncertszerű előadásmód Pelizzari szerint egyértelműen az előadásmódra, az egyes zeneszámokra, az énekes személyiségére, az „opera lelkére" irányítja a figyelmet, és még jobban érvényre juttatja a zene dramaturgiáját, a dallamok szépségét, kifejezőerejét – ezért is várja különösen a magyar művészekkel és közönséggel való első, nagy találkozást.

Az olasz sztárénekes budapesti fellépése után újabb Turandot-bemutatóra készül Tókióban, Zubin Mehta vezényletével.

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadásában közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Debreceni Csokonai Színház énekkara valamint a Bányai Júlia Általános Iskola énekkara. Vezényel Kesselyák Gergely. Jelmeztervező Olekszandr Bilozub. Az opera Anger Ferenc rendezésében kerül színre, a Szabad Tér Színház vállalkozásában.

 

Bizonyára ismert Olvasóink előtt az opera története, ezért csak egy rövid érdekesség:

„Turandot történetét Carlo Gozzi és Friedrich Schiller is földolgozta színdarabként, a XII. századi perzsa Ezeregy napok könyve egyik meséje alapján. Puccini 1920 tavaszán kezdett az operával foglalkozni, amikor megismerte Giuseppe Adamit és Renato Simonit, akik librettót írtak számára, de a komponáláshoz csak a következő évben kezdett hozzá. 1924 tavaszán felfüggesztette a munkát a darab befejezése előtt, mert a III. felvonás nagy duettjének szövegével elégedetlen volt. Mire Adami negyedik szövegverzióját már megfelelőnek találta, gégerákot állapítottak meg a zeneszerzőnél, melyet Brüsszelben próbált kezeltetni, de az egy bő hónap alatt elvitte. Vázlatai alapján Franco Alfano fejezte be az operát Puccini stílusában. Az ősbemutató karmestere, Arturo Toscanini, amikor a Puccini által leírt utolsó sorhoz ért, Liu halála után, leállította az előadást, s a közönség felé fordulva így szólt: „Qui finisce l'opera, perché a questo punto il maestro è morto." („Itt véget ér az opera, mert ezen a ponton a mester meghalt.") Puccini ebben az operájában is felhasznált tradicionális keleti zenét, ahogy a Pillangókisasszonyban is. Alberto Fassini Kína-szakértővel konzultált a kínai népzenét illetően. Nyolc konkrét autentikus dallamot fedezhetünk fel a műben, például a Mò Li Hūa (茉莉花) "Jázmin"-dalt is. A darab lélektani problémafölvetése a férfiak birtoklásvágyát, a női méltóság és a szerelemnek való önátadás problematikáját járja körbe mesés történelmi keretbe ágyazva." (Operakalauz)

 

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban.

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: www.szabadter.hu személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.) és a helyszínen. Budapesti Nyári Fesztivál Hűségkártyával 20% kedvezmény vehető igénybe. Rendelés telefonon: 06 1 / 301-0147, E-mail-ben: jegyiroda@szabadter.hu

Ha rám hallgatnak, érkezzenek a Szigetre Színházi hajójárattal! A leggyorsabb, legkényelmesebb és legmegbízhatóbb közlekedési forma. Menetrend és online jegyvásárlás: www.mahart.info

 

Giacomo Puccini: Turandot – látvány opera

Szereposztás:

Turandot hercegnő: Lukács Gyöngyi
Altoum császár, Turandot apja: Albert Miklós
Timur, a tatárok száműzött királya: Alexandru Agache
Kalaf, ismeretlen herceg, Timur fia: Rubens Pelizzari
Liú, rabszolgalány: Létay Kiss Gabriella
Ping, kancellár: Gaál Csaba
Pang, marsall: Hajdú András
Pong, főpohárnok: Kóbor Tamás
Egy mandarin: Wagner Lajos
Perzsa herceg: Vincze János

valamint királyi őrök, fiúk, papok, mandarinok, előkelők, nyolc bölcs, Turandot udvarhölgyei, katonák, halottvivők, zenészek, leánykérők szellemei, tömeg

Vezényel: Kesselyák Gergely

Közreműködik:
Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara
Debreceni Csokonai Színház énekkara – karvezető: Gyülvészi Péter
Bányai Júlia általános iskola énekkara – karvezető:  Nemes József

Jelmeztervező: Olekszandr Bilozub
Díszlet: Szendrényi Éva
Animáció, látvány, világítás: Rády Gábor, Szabó György, Pintye Zsolt

Rendező: Anger Ferenc

 

Előadások: 2012. augusztus 10. (péntek) és 2012. augusztus 12. (vasárnap) 20 óra.

 

www.szabadter.hu

http://www.szabadter.hu/hirek/73840-nez-es-elado-koezoes-oeroeme-interju-rubens-pelizzarival.html

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.