2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Üdülőhelyek ingatlanpiaca

7 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13462"><img class="image thumbnail" src="/files/images/bth.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.balatoni-telek.hu/" title="http://www.balatoni-telek.hu/" width="23" height="100" /></a><span style="width: 21px" class="caption"><strong><a href="http://www.balatoni-telek.hu/">http://www.balatoni-telek.hu/</a> </strong></span></span>  <p>Az elmúlt szűk két évben a Balaton körül számos nagy beruházás indult, illetve áll jelenleg is előkészítés alatt, aminek hatására újra felpezsdült a tó körüli lakóingatlan-piac.

http://www.balatoni-telek.hu/http://www.balatoni-telek.hu/  

Az elmúlt szűk két évben a Balaton körül számos nagy beruházás indult, illetve áll jelenleg is előkészítés alatt, aminek hatására újra felpezsdült a tó körüli lakóingatlan-piac.

http://www.balatoni-telek.hu/http://www.balatoni-telek.hu/  

Az elmúlt szűk két évben a Balaton körül számos nagy beruházás indult, illetve áll jelenleg is előkészítés alatt, aminek hatására újra felpezsdült a tó körüli lakóingatlan-piac. A nyugati országrész más vízparti üdülőhelyein ugyancsak folynak kisebb-nagyobb infrastrukturális és turisztikai beruházások, ami alapja lehet a piac élénkülésének. Elemzésünkben az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján a Velencei-tó, a Dunakanyar és a Fertő-tó környékének ingatlanpiacát vizsgáltuk.  

Velencei-tó

A Velencei-tó környékére, különösen a déli partra túlkínálat és túlárazás jellemző. Ez elsősorban a nyaralóingatlanok tekintetében igaz, ami azért nem indokolt, mert a magán-jellegű idegenforgalom jelentősen csökkent az elmúlt években. Több új lakóprojekt is indult mostanában a tóparti településeken. Az alábbi táblázatban látható két projekten kívül fontos még megemlíteni az északi oldalon lévő Sukorói Otthon projektet, valamint a velencei Venezia Villanegyed beruházást. Míg az első az átlagembert, a második kifejezetten a prémium kategóriát célozza meg.

Jellemző árak a Velencei-tó déli részén

 

Lakás (m2 árak)

Nyaraló (m2 árak)

Telek (m2 árak)

használt

új

használt

új

Agárd

203 e Ft

nincs

233 e Ft

nincs

nincs

Gárdony

187 e Ft

223 e Ft*

276 e Ft

nincs

10 e Ft

Velence

281 e Ft

290 e Ft**

290 e Ft

nincs

10,8 e Ft

* Éva Ház projekt

** Rózsakert projekt

  

Az elmúlt tíz évben folyamatosan megvalósultak különböző infrastrukturális és szolgáltatási fejlesztések, s ennek köszönhetően mára a tó déli partja tökéletesen ellátott és kiépített. A jövőben az északi part településeinek felzárkózása várható.

Velencén a település fejlődésére minden bizonnyal komoly hatással lesz a termálfürdő és a hozzá kapcsolódó hotel építése. Ami fontos változás, hogy a kereskedelmi láncok is megjelentek a déli parton (CBA, Reál, Interspar, Aldi), ami azt mutatja, hogy az üzletláncok is komoly fejlődésre számítanak.

Dunakanyar

A Dunakanyar településein az év első negyedévére inkább a pangás volt a jellemző, a tavasz beköszöntével nőtt meg az érdeklődés. Ez lakás, ház és telek vonatkozásában egyaránt elmondható, ugyanakkor ez a szint még mindig elmarad a várakozásoktól.

Esztergomban és környékén a lakásárak 8-10 M Ft körül alakulnak a távfűtéses panel kategóriában. Családi házakat már 18 M Ft-tól lehet találni, ugyanakkor az igényes, kiváló környéken lévő ingatlanok  60 M Ft fölötti ársávban mozognak. Új lakások nem túl nagy számban és inkább csak Esztergom és Nyergesújfalu körzetében épülnek. Esztergomban az árak erősen közelítik a fővárosi szintet, ám 20 M Ft felett nagyon csökken az érdeklődés az ingatlanok iránt.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a Dunakanyar (legalábbis az Esztergomtól Dömösig húzódó szakasza) elveszítette régi fényét. Az ingatlanárak Dömösön például hihetetlen mélységeket érnek el, 60 négyzetméter körüli nyaralót már 8-9-10 millió forintért lehet kapni.  Az infrastrukturális ellátottság pedig jónak mondható, és idegenforgalmi fejlesztések is bőven vannak (szállodák, éttermek, sport- és szórakoztató létesítmények). 

Szentendrén és környékén családi házak 25 M Ft-tól elérhetőek. Az elsődleges keresési célpont Budakalász, Szentendre, és esetleg Leányfalu. Akik számára a közlekedés fontos szempont, azoknál szóba jöhet még Pomáz is. Tahitótfalu kevésbé keresett, viszont a Megyeri-híd építésével párhuzamosan megnőtt az érdeklődés a Szentendrei-sziget iránt is. Itt 7,5 M Ft-tól már lehet lakható kis házakat vásárolni. Egy új építésű 100 m2 körüli ház ára itt 22-25 M Ft között van.

Szentendrén a távfűtéses panellakások ára 10-11,5 M Ft között alakul, míg a téglaépítésűek 13-18 M Ft körül adhatók el. Ám van olyan terület, ami ugyan távfűtéses, de a 70 m2 körüli lakások ára meghaladhatja a 20 M Ft-ot. Az üdülő besorolású ingatlanok – faház, téliesített faház, téglaház – 9-20 M Ft közötti áron értékesíthetők állapottól és helytől függően.

Új építésű, 90-120 m2-es iker- és sorházak 28-37 M Ft között találhatóak meg a piacon. Nagyobb beruházásokra alkalmas terület azonban továbbra is kevés van. Budakalászon, az Omszki-tó partján áll előkészítés alatt egy 34 lakásos társasház. Pomázon most készül el a Paradiso Lakópark 140 lakásos első üteme, és már elindult a második ütem értékesítése is. Hamarosan indul Piliscsaba-Magdolnavölgy harmadik ütemének építése is, melynek keretében ikerházak és családi házak épülnek majd, hasonlóan a korábbi ütemekhez. 

Fertő-tó

A 90-es évek elején a Fertő-parton jelentős osztrák és német vásárlói erő jelent meg, sok ingatlant olcsón megvásárolva, azonban ma már többnyire ők is értékesíteni szeretnék az akkor vásárolt házakat. Mostanában a külföldi vásárló már nem jellemző, ehelyett a Sopronból kiköltözők (elsősorban fiatalok) adják a kereslet nagy részét, akik egy közepes soproni lakás áráért juthatnak 15-25 km-re Soprontól családi házhoz.

A Fertő-parti települések ingatlanai esetében az olcsóbb ingatlanok (15-16 M Ft-ig) iránt mutatkozik leginkább kereslet, míg a 20 M Ft felettiek esetében jóval hosszabb értékesítési időre kell felkészülni. Kivételt képeznek azok a települések, ahol valamilyen idegenforgalmi fejlesztés már megvalósult, vagy folyamatban van (pl. gyógyfürdő Hegykőn és Balfon).

Az építési telkek árai elég széles skálán mozognak, a települések fejlettségi szintjétől függően kb. 4-8 ezer Ft/m2 között alakulnak. 30-40 éves házak kb. 10-15 M Ft, 10-20 éves házak 18 M Ft felett kaphatók.

Mivel kis falvakról beszélhetünk, kevés az új építésű projekt. Hegykőn a termálfürdő mellett a Natura Vita Residence-nek jelenleg a második üteme épül. Itt, az első ütemben még üdülő apartmanok készültek, most azonban már lakások kerülnek értékesítésre. A fürdő közelsége és szolgáltatásai, valamint Hegykő turistavonzó létesítményei indokolják a területen megszokottnál magasabb, 300 ezer Ft-os négyzetméterárat. Fertődön a volt szovjet laktanya rekonstrukciójával készültek új lakások 140-170 ezer Ft-os fajlagos áron, melyek értékesítése viszonylag lassú.

A Fertő-tó rövid magyar partszakasza strandolásra csak kis részen alkalmas, így az ehhez kapcsolódó infrastruktúra sem igazán kiépített. A nemrég épült vitorláskikötőből viszont a schengeni csatlakozás óta a teljes tó szabadon bevitorlázható. A tavat körbefogó kerékpárúton tavasztól őszig jelentős számú turista fordul meg, s az erre épülő szolgáltatások (éttermek, vendégszobák) is fejlődnek. A hegykői termálfürdő további fejlődésével várható még az ottani lakóingatlan-beruházások számának emelkedése.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.