2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új tendencia az informatikában a közösségi portálgyártás

4 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51253"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/grafikon_liferay.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="76" /></a></span>Állami, katonai és gazdasági cégek is kezdik az átállást a közösségi, úgynevezett Open Source, vagyis nyílt forráskódú szoftverekre. Ennek egyik élharcosa, a Liferay nemrégiben Budapesten tartott regionális szimpóziumot. A Liferay mindösszesen 6 év alatt vált Open Source Java portál projektből nagyvállalati informatikai megoldássá. 35.000 főt számláló közösségükből toborozták a cég munkatársainak jelentős részét.</p><p>

grafikon liferay.thumbnailÁllami, katonai és gazdasági cégek is kezdik az átállást a közösségi, úgynevezett Open Source, vagyis nyílt forráskódú szoftverekre. Ennek egyik élharcosa, a Liferay nemrégiben Budapesten tartott regionális szimpóziumot. A Liferay mindösszesen 6 év alatt vált Open Source Java portál projektből nagyvállalati informatikai megoldássá. 35.000 főt számláló közösségükből toborozták a cég munkatársainak jelentős részét.

grafikon liferay.thumbnailÁllami, katonai és gazdasági cégek is kezdik az átállást a közösségi, úgynevezett Open Source, vagyis nyílt forráskódú szoftverekre. Ennek egyik élharcosa, a Liferay nemrégiben Budapesten tartott regionális szimpóziumot. A Liferay mindösszesen 6 év alatt vált Open Source Java portál projektből nagyvállalati informatikai megoldássá. 35.000 főt számláló közösségükből toborozták a cég munkatársainak jelentős részét.

 A Liferay egyik alapítója, Bryan Cheung a konferencián hangsúlyozta, a nyílt forráskódra alapozott szoftverfejlesztés költséghatékony módja a fejlődésnek: "A nyílt forráskódú megoldás valószínűleg a legjobb módja a fejlesztésnek. Felgyorsul a folyamat, hiszen a szoftvert annyi ember használja, amennyi csak akarja, mindannyian különbözőképp, különböző célra, így ők sokkal gyorsabban képesek új fejlesztéseket építeni a rendszerbe, mintha csak egy szűk, belső körre alapoznánk."

A budapesti Liferay szimpózium egyik legnagyobb bejelentése a Sandbox elnevezésű új Liferay segédeszközhöz kapcsolódik. A Sandbox által lehetővé válik az inline portálfejlesztés, a kódban történő változások azonnal láthatók a portálon, a háttérfolyamatokat a rendszer kezeli. A Sandbox a Java világon kívüli webdesignerek számára nyújthat segítséget ahhoz, hogy képessé váljanak a minél gyorsabb portálfejlesztésre.

A szimpóziumon kiemelték még a Liferay 6.1 EE néhány további újítását. A termék nem véletlenül az egyetlen nyílt forráskódú és független cég által tulajdonolt szoftver, mely a „Leader" kvadránsban helyezkedik el a portálrendszerek üzleti megítélésében de facto szabványnak számító Gartner-féle Magic Quadrant elemzésben. A Liferay 6.1 EE portálmegoldás által lehetővé válik a külső CMS rendszerek egységes felületen való transzparens kezelése, emellett automatizált, folyamatirányított, verziókövetett tartalom- és oldalpublikációt tesz lehetővé. További jellemző még a fejlesztés nélküli üzleti folyamatok leírása, ezekre űrlapok és egyedi riportok építése. A Liferay szoftverekkel kapcsolatban a konferencián kiemelték, hogy a nagyvállalati rendszerekhez képest ez a megoldás erőforrás kímélő, hiszen a megszokottól eltérően mindösszesen 130 MB méretű, mégis képes minden jelentős iparági szabványt támogatni.

A mindösszesen 200 fős IT cég nagyon rövid idő alatt ma már olyan cégek riválisa, mint az IBM és a Microsoft. A Liferay Inc. 2010-es növekedése magasan felülmúlja a hasonló cégek növekedési ütemét, így nem véletlen, hogy idén Európában még további szimpóziumokon lehet mélyebb ismereteket szerezni a szoftverrel kapcsolatban. A Liferay egyik alapítója, Bryan Cheung szerint a régióra a felkészült és tehetséges fejlesztők miatt is érdemes fókuszálni. Azzal kapcsolatban, hogy számukra miért fontos a közép-európai térség, a következőt nyilatkozta: "A Közép-Kelet európai régióban már van egy erős Liferay hívő közösség, azért vagyunk most itt, hogy az ő ismereteiket is elmélyítsük, emellett úgy látjuk, hogy érdemes Európában is terjeszkednünk. Nagy üzleti lehetőségeket látunk Magyarországon és a környező országokban."

 A Liferay, a nyílt forráskódú portálrendszerek és azokkal kapcsolatos szoftverek vezető fejlesztője, szerepel a Gartner Magic Quadrant elemzésében, és olyan Fortune 500-as cégek használják, mint például az Allianz, az AutoZone, a Benetton csoport, a Cisco Systems, a Lufthansa Flight Training, a francia védelmi minisztérium és az ENSZ. A Liferay professzionális szolgáltatásokat, technikai támogatást, személyre szabott fejlesztést és képzést nyújt ezzel biztosítva helyét az IT szektor élvonalában. A Liferay, a Liferay Portal, illetve a Liferay logó a Liferay, Inc. bejegyzett védjegyei az Egyesült Államok területén és az összes többi országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.