2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új tévéstúdiók az iskolákban

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/6174"><img class="image thumbnail" src="/files/images/videostudio.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="78" /></a></span> <p>A 80-90-es évek gyakorlati eszközei sok helyen megtalálhatóak még a médiát is oktató iskolákban. A mágneses működési elvű szalagos magnók és videók, valamint a celluloid tekercses filmezés kora azonban lejárt. A korábbi technika fenntartása egyre drágább, miközben a velük elkészített archívumok adathordozóinak állaga folyamatosan romlik. Végleg eljött a digitális technika ideje az iskolai stúdiókban.</p><p>

 videostudio.thumbnail

A 80-90-es évek gyakorlati eszközei sok helyen megtalálhatóak még a médiát is oktató iskolákban. A mágneses működési elvű szalagos magnók és videók, valamint a celluloid tekercses filmezés kora azonban lejárt. A korábbi technika fenntartása egyre drágább, miközben a velük elkészített archívumok adathordozóinak állaga folyamatosan romlik. Végleg eljött a digitális technika ideje az iskolai stúdiókban.

 videostudio.thumbnail

A 80-90-es évek gyakorlati eszközei sok helyen megtalálhatóak még a médiát is oktató iskolákban. A mágneses működési elvű szalagos magnók és videók, valamint a celluloid tekercses filmezés kora azonban lejárt. A korábbi technika fenntartása egyre drágább, miközben a velük elkészített archívumok adathordozóinak állaga folyamatosan romlik. Végleg eljött a digitális technika ideje az iskolai stúdiókban.

Az új kor az iskolai tévéfilmkészítés és -bemutatás minden munkafázisához tökéletesre fejlesztett ki megoldásokat. A tévézés lelkében, a stúdiókban is rengeteg előnyét fedezhetjük fel a korszakalkotó kitalációknak. A korábbi iskolai videostúdiók behemót gépezetei helyett egy számítógép köré kiépített, kis helyigényű rendszer bőven elegendővé vált az összes funkció ellátására. Nem kell már mechanikai problémákkal bajlódni, hiszen minden digitális jelként létezik. Ennek eredményeként akár korlátlanná válhat az adattárolás ideje. Eltűntek a határok a digitális szerkesztés előtt is. Azt csinálhatunk a filmmel gyakorlatilag, amit akarunk.

Tökéletesnek mondható az új mpeg-2, mpeg-4 felbontás, amellyel fantasztikus élményt lehet a médiaosztályok tévéhálózatába, vagy az internetre varázsolni. És erre ráadásként érkezett a hír a nyáron, hogy a legújabb HD és AVCHD minőség is elérhető már. Nincsenek vibrációk, színhibák, életlenség, piros-kék vonalkázású képzajok. Könnyűvé vált a kezelhetőség. Olyannyira, hogy pár gombnyomással kiváló filmeket készíthetünk. Akár egy kisgyerek is elsajátíthatja fél óra alatt egy teljes stúdió működésének a lényegét. És mindezek ellenére a profiknál alkalmazott eszközökhöz jut az iskola, olyanokhoz, amelyeket a broadcast televíziózásban használnak. Az iskolaigazgatóknak és szaktanároknak az intézményük fenntarthatósága érdekében fontos szemponttá vált a beszerzési ár is. A pár éve még hozzávetőlegesen félszázezer forintot taksáló, valóban extra minőségű szerkesztő program tarifája körülbelül ötödére zuhant, úgy, hogy sokkal többet tud. A hozzá tartozó hardverek ára pedig még inkább csökkent. Valóban elgondolkodtató a médiát nem oktató iskolák vezetőinek is, hogy bármely tantárgy oktatásának szemléltetéséhez, illetve a vizuális oktatás elősegítéséért is fejlesztési tervükbe vegyenek egy újfajta iskolai stúdiót.

Húszéves tapasztalattal hozta ki jubileumi sorozatát a Pinnacle, amely világelső a vásárlói médiapiacon – nyilatkozta ifj. Tuska István, az Axico Informatikai Kft. menedzsere. A kilenc Emmy-díjat kiérdemelt Pinnacle Studio családja három célcsoportnak készül: a Studio 11 a kezdő, a Studio 11 Plus a haladó és a Studio 11 Ultimate a mester szintű felhasználóknak, mindent magában foglalva. Most először magyar nyelvű kezelőfelülettel, menü- és súgórendszerrel. Magyar nyelvű információ és tanács is található a www.pinnaclesys.hu weboldalon. A programcsalád felhasználóbarát kezelőfelülete egyszerűen vezet végig a rögzítés, szerkesztés és kiírás lépésein. A szerkesztés munkafázisban a többsávos vágás mellett látványos effektek, áttűnések, feliratok és kiemelkedő minőségű zenei aláfestések készülnek el. A homogén zöld vászonháttérre idegen videoanyagot is szerkeszthetünk magunk mögé a kromakulcsolás funkció révén. Elvégezhető az esetleges video és audio elemek sérülésének restaurálása is, belefoglalva a remegés megszüntetését, az eredeti színvilág visszaállítását, a kopások eltűntetését és a képzajok megszüntetését is. A háttérmentés révén lehetővé vált, hogy áramkimaradás, vagy egyéb okból ne vesszen kárba a munka, hanem újraindítás után onnan folytassuk, ahol abbahagytuk.

 A Vista kompatibilis szerkesztőből a leghatékonyabb, legnépszerűbb fájltípusokba lehet kiírni a kész munkát. De akár a korszakalkotó publikálási lehetőség is adottá vált, vagyis a fájlmegosztás a www.pinnacleshare.com  honlapon. A „Pinnacle share for student" projekt révén a diákok ugyanerre az oldalra helyezhetik ki videoanyagaikat nyári élményeikről 30 Mb-ig. A feltett videókat ingyenesen szerkeszthetik is a neten a stúdióprogram speciális változatával, illetve a tippek és trükkök tanácsoldal segítségével. A program kipróbálásakor kiderül, mennyire egyszerű videoklipet előállítani, és hogy mekkora élmény a világ részére megosztani saját alkotásunkat.

www.axico.hu

H. F.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.