2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hangverseny a budapesti szimfonikus zenekarokért és énekkarokért

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/6176"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Bazilikai%20szórólap.thumbnail.jpg" border="0" width="49" height="100" /></a></span> <p>A magyar zenei élet nagy múltú, vezető együttesei soha nem látott nehézségekkel küzdenek. Ezért <strong>2007. november 8-án 19 órai kezdettel</strong> figyelemfelkeltő hangversenyt rendezünk a <strong>Szent István Bazilikában</strong> egyesített zenekarok és énekkarok közreműködésével.</p><p>

  bazilikai%20szórólap.thumbnail

A magyar zenei élet nagy múltú, vezető együttesei soha nem látott nehézségekkel küzdenek. Ezért 2007. november 8-án 19 órai kezdettel figyelemfelkeltő hangversenyt rendezünk a Szent István Bazilikában egyesített zenekarok és énekkarok közreműködésével.

  bazilikai%20szórólap.thumbnail

A magyar zenei élet nagy múltú, vezető együttesei soha nem látott nehézségekkel küzdenek. Ezért 2007. november 8-án 19 órai kezdettel figyelemfelkeltő hangversenyt rendezünk a Szent István Bazilikában egyesített zenekarok és énekkarok közreműködésével.

Talán már nem túlzás azt mondani, hogy ma Magyarországon az élet szinte valamennyi területe válsággal küzd. Az elmúlt 17 év a magyar kultúra és művelődés terén kifejezetten sanyarú képet mutat. Mára szinte valamennyi vezető szimfonikus zenekar, énekkar a működésképtelenség határára jutott. A helyzetet mindenütt művészek elbocsátásával, a koncertek számának minimalizálásával próbálják meg orvosolni. Mindazok a törekvések, melyek piacképessé akarják tenni a művészetet, szörnyű rombolást okoznak. Márpedig ezek az irányelvek egyre erősebben jelentkeznek.

L. van Beethoven, akinek egy csodálatos művét választottuk a koncert műsorául, olyan korban élt, amikor a zeneművészet csak az arisztokrata családok társadalmában létezett. Elmondhatjuk, hogy ma jóval szélesebb körbe jut el a klasszikus zene, de még mindig arányaiban nagyon kevés ember tudja befogadni azt. Sőt, a rendszerváltás óta bekövetkezett rombolás a zeneoktatásban már érezteti hatását. A fiatalabb generációk közt alig akad zeneértő, zeneszerető. Az igazi művész misszionáriusként hirdeti művészetét, próbálja megértetni az emberekkel, mert hiszi, hogy aki befogadta, gazdagabb, boldogabb, harmonikusabb lesz tőle. Az ember kötelessége törekedni a SZÉPRE, JÓRA, IGAZRA. Hiszek benne, hogy az egyetemes zeneművészet ide sorolható, azaz kötelességünk megőrizni azt mindnyájunk lelki épülésére.

A hangverseny műsorán L. van Beethoven C-dúr miséje op. 86. szerepelne. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Énekkara és a Nemzeti Kórus tagjaiból álló egyesített zenekart és énekkart Medveczky Ádám Liszt-díjas karmester vezényelné. Az est szólistái: Kertesi Ingrid (Liszt-díjas, érdemes művész) – szoprán, Meláth Andrea – mezzoszoprán, Mukk József – tenor, Sólyom-Nagy Sándor (Liszt-díjas, kiváló művész) – basszus

Az itt felsorolt együttesek mindegyike (a Nemzeti Énekkar kivételével, akik szolidaritásuk kifejezéseként csatlakoztak) vagy leépítések előtt áll, vagy már részben túl is van rajta, működésük teljesen bizonytalan. Már-már kérdésessé válik létjogosultságuk is.

Beethoven remekművén keresztül, melyet pontosan 200 éve mutattak be, szeretnénk közösen imádkozni ezeknek a zenekaroknak, énekkaroknak a fennmaradásáért és az egész magyar kultúráért.

Ez egy spontán, alulról jövő kezdeményezés, melyhez már több vezető muzsikus csatlakozott. A koncert minden közreműködője ingyen teljesíti ezt a szolgálatot.

Budapest, 2007. október 6.

Major István

a MÁV Szimfonikus Zenekar szólamvezető csellistája

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.