2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új, újszerû, vagy használt? – Növekvõ igény az újszerû lakások iránt

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/2040"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ertekesitett.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az Otthon Centrum által értékesített lakóingatlanok építési év szerint" title="Az Otthon Centrum által értékesített lakóingatlanok építési év szerint" width="100" height="63" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Az Otthon Centrum által értékesített lakóingatlanok építési év szerint</strong></span></span> <p><strong>Lakásvásárláskor az egyik leghamarabb eldöntendõ kérdés, hogy újat, vagy használtat, esetleg újszerût akarunk-e venni. A minõség és állapot - mint a legegyértelmûbb döntési tényezõk - mellett több szempontból is érdemes mérlegelni a kérdést.</strong></p><p>

 az otthon centrum által értékesített lakóingatlanok építési év szerintAz Otthon Centrum által értékesített lakóingatlanok építési év szerint

Lakásvásárláskor az egyik leghamarabb eldöntendõ kérdés, hogy újat, vagy használtat, esetleg újszerût akarunk-e venni. A minõség és állapot – mint a legegyértelmûbb döntési tényezõk – mellett több szempontból is érdemes mérlegelni a kérdést.

 az otthon centrum által értékesített lakóingatlanok építési év szerintAz Otthon Centrum által értékesített lakóingatlanok építési év szerint

Lakásvásárláskor az egyik leghamarabb eldöntendõ kérdés, hogy újat, vagy használtat, esetleg újszerût akarunk-e venni. A minõség és állapot – mint a legegyértelmûbb döntési tényezõk – mellett több szempontból is érdemes mérlegelni a kérdést.

Az elmúlt néhány év az új lakásprojektek térnyerésérõl szólt. Míg a kilencvenes években a zöldövezeti részekre szorítkozott az új kínálat jelentõs része, mára már Budapest minden részén, a vidéki városok területén, és a nagyobbak körüli településeken mindenhol megjelentek a kisebb-nagyobb társasházi beruházások. A kínálat hiánya így már csak ritkán gátja annak, hogy valaki egy adott szûkebb területen újépítésû lakást vásároljon. 

A használt és újépítésû lakások közötti különbségek nyilvánvalóbbak, mint az újszerûnek nevezhetõ (az elmúlt bõ évtizedben, vagy szûkebben a 2000 és 2005 között épült), valamint az utóbbi két évben átadott ingatlanok tekintetében. A minõség mellett finanszírozási és általános piaci szempontokat célszerû elemezni.   

Akik nem bíznak az újépítésû lakások megfelelõ minõségében, azok számára lehet jó megoldás az újszerû lakások vásárlása. Az épület elkészülte utáni természetes falmozgások és az esetleges kivitelezési hibák így a költözésre már elõjönnek. Azoknak, akik rögtön költöznének, s nem tudnak akár másfél évet várni lakásuk átadására, ugyancsak ésszerû megoldás a pár éve épült lakás megvásárlása. Az ilyen ingatlanok iránt konstans igény mutatkozik. Az Otthon Centrum által az elmúlt egy évben eladott ingatlanok közül (nem számítva az értékesítési céllal épített projekteket) minden nyolcadik 2000 és 2005 épült újszerû lakás, vagy ház volt.

Finanszírozási szempontok

Fontos tudni azonban, hogy újépítésû lakások vásárlására kedvezõbb feltételû hitelek vehetõk igénybe. Az új lakáshoz felvett államilag támogatott hitelek kamata kedvezõbb lehet, s a piaci alapú hiteleknél és a lízingtermékeknél is rendre kisebb önrésszel, és magasabb aránnyal hiteleznek a bankok ilyen ingatlanokat. Ennek oka, hogy az új lakások kényszerû értékesítését a hitelintézetek kevésbé kockázatosnak értékelik.   

Az újszerû ingatlan árelõnye sem ritka

Az elmúlt években a tömegpiacon stagnáló árak miatt nem példa nélküli, hogy egy adott szûk területen a néhány éve épült lakások ára magasabb a most épülõkénél. Ebben azonban mikrokörnyezeti tényezõk is fontos szerepet játszanak. A IX. kerületi Középsõ-Ferencvárosban például a rehabilitációs folyamat elején, a Ferenc körút közvetlen közelében lévõ újszerû lakások ára akár 10-15%-kal magasabb lehet, mint a pár utcával beljebb, a Dunától távolabbi jelenlegi átlagos újlakás-ár. Egy másik tényezõ lehet, hogy míg a lakáspiaci boom idején, 2000 után a legjobb elhelyezkedésû telkek épültek be elõször, s a projektek mérete is többnyire kisebb volt, addig manapság akár száz lakás is épül egyszerre, egyre mélyebbre hatolva a volt ipari területekbe. A lakóknak pedig itt még akár évekig építési területen kell élniük, szemben az újszerû lakásokat körülvevõ, már rendezett környékkel.  

Újszerû és új társasházi lakások fajlagos ára (ezer Ft/m2) néhány kerületben

 

Újszerû (2000-2005)

Új

(2006-2007)

III.

421

437

VIII.

334

329

IX.

345

349

X.

296

285

XI.

409

382

XIII.

394

366

XIV.

356

361

XVIII.

299

275

Bp.

374

376

Forrás: Otthon Centrum értékesítési adatbázisa

Az újszerû lakások iránti igény nyilván ott jelentõs, ahol 2000 után nagyszámú új lakás épült. Ezek elsõsorban a IX., XIII., XIV. kerületek, azonban a II., VIII., XI. és XVIII. kerületek felzárkózása is látványos. A 3-7 éve megépült kisebb lakások forgási sebességébõl adódóan mostanra tömegessé vált azok csoportja, akik a család növekedése miatt nagyobb ingatlanba akarnak költözni, a megszokott minõségi standardok megtartásával. Ebbõl kifolyólag manapság egyre népszerûbbek a másfél és kétszobás lakások mellett az 1+2*fél, illetve 2+fél szobás újépítésû egységek. Ugyanez a folyamat viszont növeli az újszerû lakások kínálatát, ám az elõbb említett elõnyök miatt nem várható, hogy emiatt csökkenne az ilyen ingatlanok ára.   

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.