2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új, ultramodern erőmű-blokkot adott át a GDF SUEZ Magyarországon

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51998"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_378.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Bencsik János, klíma- és energiaügyért felelős államtitkár és Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke és vezérigazgató-helyettese avatta fel kedden a Dunamenti Erőmű új, 407 MW-os erőművi blokkját Százhalombattán.

image1 378.thumbnailBencsik János, klíma- és energiaügyért felelős államtitkár és Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke és vezérigazgató-helyettese avatta fel kedden a Dunamenti Erőmű új, 407 MW-os erőművi blokkját Százhalombattán.

image1 378.thumbnailBencsik János, klíma- és energiaügyért felelős államtitkár és Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke és vezérigazgató-helyettese avatta fel kedden a Dunamenti Erőmű új, 407 MW-os erőművi blokkját Százhalombattán.

A megközelítőleg 200 millió eurós beruházás 1938 MW-ra javítja az erőmű teljesítményét, jelentős szerepet vállalva ezzel az ellátásbiztonság növelésében és a növekvő magyarországi energiaszükséglet hatékonyabb kielégítésében. Az elérhető legjobb technológia alkalmazásával az új turbina csökkenti az erőmű ökológiai lábnyomát, különösen a széndioxid-kibocsátás redukálása révén, ugyanakkor lehetővé teszi a gyorsan változó piaci környezethez való alkalmazkodást is.

image2 262.thumbnailA 2009-ben megkezdett projekt a Dunamenti Erőmű teljes körű felújításának részét képezi. Az új blokk a már meglévő gőzturbina technológiai felújítása révén újult meg, valamint a gőzturbina mellé egy magas hatásfokú gázturbina és egy új hőhasznosító kazán került beépítésre, ezáltal a blokk villamos hatásfoka 36 százalékról 57 százalékra nőtt.

Számos hazai és külföldi nagyvállalat vett részt az egyedülálló felújítási projektben. Összesen több mint 1000 alvállalkozó dolgozott a kivitelezésben, legtöbbjük Százhalombattáról és a város vonzáskörzetéből érkezett.

image3 182.thumbnail„Ez az új, 407 MW-os erőművi blokk egyedülálló beruházás Magyarországon, hiszen hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához, miközben jóval környezetkímélőbb módon és egyben hatékonyabban működik. A GDF SUEZ ezáltal egyaránt teljesíti ígéreteit, melyeket fogyasztói és partnerei irányába fogalmazott meg. Ez a projekt ugyanakkor rendkívüli ipari teljesítmény is, ami a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. és a Dunamenti Erőmű szakembergárdáinak együttműködését dicséri, mivel egy már meglévő erőművi blokk felújításával – a lehető legköltséghatékonyabb megoldással – hoztunk létre egy világszinten is kimagasló új erőmű-egységet", mondta el Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke és vezérigazgató-helyettese.

image4 121.thumbnailBencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára kifejtette: „Az elfogadás előtt álló Nemzeti Energiastratégia tervezési időszakának első felében az épületenergetikai programok kedvező hatása mellett is növekvő földgázszükséglettel kell számolnunk. Az elöregedett, alacsony hatásfokú hazai erőmű állomány korszerűsítése, fokozatos cseréje így megkerülhetetlen. A GDF SUEZ százhalombattai beruházása ezért nemcsak illeszkedik a kormányzati szándékokhoz, hanem némiképp meg is előlegezi a stratégiai célkitűzéseket. A kormány hazai és regionális energiapolitikai törekvései megvalósításában kitüntetett szerepet szán a nemzeti tulajdonban lévő Magyar Villamos Műveknek. Ezért külön örvendetes, hogy most egy olyan erőmű fejlesztését ünnepelhetjük, amelyben a magyar nemzeti energetikai társaság 25 százalékos részesedéssel bír."

„Az új blokk felépítésével párhuzamosan a GDF SUEZ a Dunamenti Erőmű teljes körű felújításának keretében elbontja a termelésből kivont, elavult erőművi blokkokat. Társadalmilag felelős vállalatként foglalkozik korunk legnagyobb energetikai és környezeti kihívásaival: a növekvő energiaszükséglet kielégítése, az ellátásbiztonság szavatolása, a klímaváltozás elleni fellépés és az energiaforrások felhasználásának optimalizálása. A GDF SUEZ elkötelezett amellett, hogy igazán hasznos programokat valósítson meg a társadalmi felelősségvállalás terén", tette hozzá Csiba Péter, a GDF SUEZ elnök-vezérigazgatója.

A GDF SUEZ csoportba tartozó, százhalombattai Dunamenti Erőmű mintegy 1900 MW beépített villamos energia teljesítménnyel és 1000 MW hőszolgáltatási teljesítményével Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve. Teljesítménye a magyarországi beépített kapacitás 20 százalékát teszi ki. 2010-ben az erőmű adta a hazai villamosenergia-termelés 7 százalékát. Rugalmassága révén a Dunamenti fontos szerepet játszik a villamosenergia-rendszer egyensúlyában (kiegyenlítő szolgáltatásokat nyújt).

 A G3 Projekt főbb adatai

 A G3 blokk korszerűsítésének kezdete: 2009

 • A G3 blokk kivitelezésének befejezése: 2011
 • A beruházás értéke Euróban: 200 millió
 • A blokk teljesítmény MW-ban: 410
 • Az új blokk hatékonysága: 57%
 • A projekt végrehajtásában részt vett dolgozók száma: 1000
 • A blokk kéményének magassága méterben: 80
 • A hőhasznosító kazán teljesítménye t/h-ban: 600
 • A turbina gázfogyasztása m3/h-ban: max. 75.000
 • A hőhasznosító kazán súlya tonnában: 3000

 A G3 szerepe

 A G3 Projekt révén megépült a legköltséghatékonyabb erőművi blokk Magyarországon.

 • A magyar energiaszektorban ez az egyetlen barnamezős beruházás.
 • A technológiai korszerűsítés érdekében egy hőhasznosító kazán és egy nagy hatásfokú gázturbina került beépítésre, amely az elérhető legjobb technológiát testesíti meg.
 • A G3 emissziója jelentősen kisebb a villamosenergia-termelés során.
 • A blokk termelési hatékonysága jelentősen nő: 36 százalékról 57 százalékra.
 • A projekt munkalehetőséget biztosított több mint 1000, Százhalombattán és annak vonzáskörzetében élő munkavállaló, valamint magyar alvállalkozók számára.
 • A G3 Projekt tovább növelte a Dunamenti Erőmű rugalmasságát, hozzájárulva ezáltal Magyarország ellátásbiztonságának javulásához.
 • Az új blokk megduplázza a korszerűsített blokk teljesítményét.
 • A GDF SUEZ Csoport a gazdasági válság ellenére is folytatta a projekt megvalósítását.

 Bontási projekt

 Társadalmilag felelősen vállalatként – a G3 Projekttel párhuzamosan – a GDF SUEZ elbontja a termelésből kivont, üzemen kívüli erőmű-egységeket, korszerű azbesztmentesítési technológia alkalmazásával. Annak ellenére, hogy a hasonló létesítmények elbontása nem kötelező Magyarországon, a GDF SUEZ úgy döntött, hogy elbontja a korszerűtlenné vált egységeket és rehabilitálja a területet. A projekt során több mint 6000 tonna azbeszttel szennyezett anyagot kell eltávolítani és biztonságosan ártalmatlanítani, továbbá több mint 100.000 tonna bontási törmeléket kell eltakarítani. A projekt 2009-ben kezdődött és 2012 végén fejeződik be.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.