2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb 10 milliárdos pályázati forrás kulturális intézményeknek

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/46864"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image1_335.preview.jpg" border="0" width="198" height="130" /></a></span>A kulturális intézményrendszer számára az elmúlt években egyedülálló lehetőséget teremtettek az Új Széchenyi Terv fejlesztési forrásai, amelyből bővíthették és fejleszthették szolgáltatásaikat valamint infrastrukturális ellátottságukat. Egy augusztusi forrásátcsoportosításról szóló kormányhatározatnak köszönhetően újabb 10 milliárd forintos keret nyílik meg az ágazat előtt.

image1 335.previewA kulturális intézményrendszer számára az elmúlt években egyedülálló lehetőséget teremtettek az Új Széchenyi Terv fejlesztési forrásai, amelyből bővíthették és fejleszthették szolgáltatásaikat valamint infrastrukturális ellátottságukat. Egy augusztusi forrásátcsoportosításról szóló kormányhatározatnak köszönhetően újabb 10 milliárd forintos keret nyílik meg az ágazat előtt.

image1 335.previewA kulturális intézményrendszer számára az elmúlt években egyedülálló lehetőséget teremtettek az Új Széchenyi Terv fejlesztési forrásai, amelyből bővíthették és fejleszthették szolgáltatásaikat valamint infrastrukturális ellátottságukat. Egy augusztusi forrásátcsoportosításról szóló kormányhatározatnak köszönhetően újabb 10 milliárd forintos keret nyílik meg az ágazat előtt.

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból eddig megvalósuló kulturális fejlesztések elsősorban olyan közoktatást támogató programok, amelyek elősegítik a gyermekek személyiségfejlődését, kreatív képességeik kibontakoztatását, hátrányaik kompenzálását, valamint a hátrányos helyzetű településeken a kulturális javakhoz való hozzáférést. A sikeres pályázatok révén csökkenhet a fiatalok korai iskolaelhagyása, amivel a kulturális intézmények hozzájárulhatnak a társadalmi felzárkóztatáshoz.

Az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeit eddig is komoly érdeklődés kísérte, hiszen ezek segítségével tudják az intézmények európai színvonalúvá fejleszteni infrastruktúrájukat, bővíteni és színesíteni szolgáltatásaikat. Ezek a források lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a könyvtárak, a múzeumok, a levéltárak és a közművelődési intézmények korszerű informatikai infrastruktúrát alakítsanak ki. A leszakadó térségekben megvalósuló sikeres projektek mérsékelhetik a szegénységből eredő, a család és az iskola által nem leküzdhető hiányokat és hátrányokat.

Az Új Széchenyi Terv kulturális pályázatai eddig több mint kétezer kedvezményezett számára tették lehetővé a fejlesztéseket.

A kormány döntésének köszönhetően most több, korábban benyújtott, megvalósításra érdemesnek ítélt, és csak forráshiány miatt nem támogatott projekt indulhat el. Az újabb pályázati forrásból az úgynevezett kreatív ipar már elfogadott 58 pályázata mellett további 61, míg a könyvtári pályázatok esetében a 36 elfogadott mellett újabb 56 projekt kaphat támogatást. A forrásátcsoportosítással a korábban tervezett támogatási összeg közel kétszeresére nőtt, így összesen 5,8 milliárd forint áll e célra rendelkezésre. A „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában" című pályázatra az eddigi 2,1 milliárd forint helyett pedig 8,5 milliárd fordítható. Ezzel együtt bővülhet a pályázók köre, és a lehetőség a közművelődési területén dolgozó civil szervezetek előtt is megnyílik.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.