2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÚJABB BIZTOSÍTÓI FELVÁSÁRLÁST HAJT VÉGRE A RÉGIÓBAN A GROUPAMA

5 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/11766"><img class="image thumbnail" src="/files/images/groupma.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="www.groupama.com" title="www.groupama.com" width="100" height="84" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.groupama.com/">www.groupama.com</a> </strong></span></span><p>A Banca Comercială Română S.A., a BRD-Groupe Société Générale S.A., a Banca Transilvania S.A. és a Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC S.A. kizárólagos tárgyalásokat folytat a francia Groupama Csoporttal az Asiban S.A.-ban birtokolt 25%-25%-os tulajdonrészük eladásáról.</p><p>

  www.groupama.comwww.groupama.com

A Banca Comercială Română S.A., a BRD-Groupe Société Générale S.A., a Banca Transilvania S.A. és a Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC S.A. kizárólagos tárgyalásokat folytat a francia Groupama Csoporttal az Asiban S.A.-ban birtokolt 25%-25%-os tulajdonrészük eladásáról.

  www.groupama.comwww.groupama.com

A Banca Comercială Română S.A., a BRD-Groupe Société Générale S.A., a Banca Transilvania S.A. és a Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC S.A. kizárólagos tárgyalásokat folytat a francia Groupama Csoporttal az Asiban S.A.-ban birtokolt 25%-25%-os tulajdonrészük eladásáról.

A Banca Comercială Română S.A. (BCR), a BRD-Groupe Société Générale S.A.(BRD), a Banca Transilvania S.A. (BT), a Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC S.A. (CEC) és a Groupama bejelentette, hogy a Groupama International megvásárolja az Asiban S.A. (Asiban) részvényeinek 100%-át, valamint megállapodtak a felvásárlás főbb feltételeiről. A felek kizárólagos tárgyalásokat folytatnak a feltételek részleteinek kidolgozásáról. A megállapodások a törvény által előírt jóváhagyások után lépnek hatályba.

A részvénypakettjüket értékesítő tulajdonosok nagyfokú elégedettségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Európa egyik vezető biztosítójával köthetnek megállapodást, amely jelentősen javíthatja az Asiban romániai pozícióját és kilátásait.

Az Asiban, melyet 1996-ban hozott létre 4 vezető román kereskedelmi bank, az egyik legnagyobb biztosító a román élet- és nem-életbiztosítási piacon (8%-os részesedésével 2007-ben az ágazat harmadik legnagyobb szereplője volt). Saját értékesítőin kívül az Asiban széles körű, országos hálózattal rendelkezik, amely elsősorban ügynöki hálózatokból és független, egyéni vállalkozóként dolgozó ügynökökből áll. 2007-ben az Asiban díjbevétele 185,8 millió euró volt, amely 39%-os növekedést mutat az előző évi bevételhez képest, és közel 7 százalékponttal meghaladja a román biztosítási ágazat éves növekményét.  

A Groupama Csoport részéről ez a felvásárlás híven tükrözi a cég stratégiai döntését, amellyel a nemzetközi biztosítási piac meghatározó szereplőjévé kíván válni, elsősorban Közép-Európában. Ennek a stratégiának az egyik legfontosabb eleme a romániai terjeszkedés, melyet a BT Asigurari (2007. december) és az OTP Garancia idén februári felvásárlása is alátámaszt (az utóbbi esetében a szabályozó testület jóváhagyása még nem érkezett meg).    

A BCR az ausztriai székhelyű Erste Bank hálózatának egyik jelentős tagja, és egyike a legjelentősebb pénzügyi csoportnak Romániában; összesen több mint 17 milliárd eurós vagyont kezel. 

A bank a romániai pénzügyi szektor egyik vezető pénzintézete, magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt kínál magas szintű szolgáltatásokat és termékeket, köztük Internet banking és elektronikus kereskedelmi megoldásokat is. A BCR 23-féle bank- és hitelkártyát ajánl ügyfeleinek, és országos szinten a legnagyobb ATM hálózattal (1500 ATM) és POS hálózattal (értékesítési pontok) rendelkezik: több mint 15,000 elektronikus banki terminált üzemeltet. A bank jelenleg összesen 581 fiókkal van jelen Románia 10 ezer fő feletti lakost számláló városaiban, vállalati ügyfeleit pedig 52 nagyobb fiók szolgálja ki.

Szakosodott leányvállalatain keresztül a BCR erős pozíciót szerzett a román pénzügyi ágazat számos területén, így például a lízing, a részvényforgalmazás, a befektetési alapok, a nyugdíjalap-kezelés és biztosítási tevékenységek piacán.

A BRD, melynek vagyona meghaladja a 11,5 milliárd eurót, a második legnagyobb bank Romániában, valamint a második legnagyobb román cég a bukaresti tőzsdén jegyzett vállalatok között. A Société Générale Grouphoz tartozó BRD az Eurozóna egyik legnagyobb pénzügyi csoportja; a bank több mint 2,3 millió ügyféllel rendelkezik, tevékenysége három fő területre irányul: kis és középvállalatok, nagyvállalatok és befektetési banki ügyletek.

A Banca Transilvania, amely összvagyonát tekintve Románia negyedik legnagyobb bankja, fennállásának 14 éve alatt jelentős, több mint 470 fiókkal rendelkező hálózatot épített ki szerte az országban. A Banca Transilvania 6000 alkalmazottjával és 5,5%-os piaci részesedésével az egyik leggyorsabban fejlődő banknak számít a bukaresti tőzsdén.

A CEC 1864-ben jött létre takarékbankként. Mára olyan kereskedelmi bankká nőtte ki magát, amely a legmagasabb elvárásoknak is eleget tesz termékeivel és szolgáltatásaival. Ügyfelei között magánszemélyek és vállalkozások egyaránt megtalálhatók. A legutóbbi eredmények szerint a CEC a 42 romániai bank között a 9. helyet foglalja el, piaci részesedése 4% a teljes vagyonállományt tekintve. A CEC középtávú célja, hogy vidéken és az 50,000 lakosnál kevesebbet számláló városokban a lakossági és a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott szolgáltatásaival az ország vezető bankjává váljon.

Az eladók tanácsadói

A tulajdonosi pakettjét értékesítő négy részvényes, valamint az Asiban S.A. vezetősége ezzel a tranzakcióval kapcsolatosan a Rothschild & Cie vállalatot bízta a meg pénzügyi tanácsadóként.

A Tuca Zbarcea Asociatii a vállalat és az eladók kizárólagos jogi képviselője és üzleti tanácsadója.

A vásárló tanácsadói

A Raiffeisen Investment Romania SR.L. látja el a Groupama pénzügyi tanácsadói feladatát ezzel a tranzakcióval kapcsolatban.

Gide Loyrette Nouel volt a Groupama kizárólagos jogi tanácsadója az ügylettel kapcsolatban.

A Groupama Csoport céltudatosan követett stratégiája, hogy nyereséges növekedést érjen el és olyan értéket hozzon létre, amellyel Európa első tíz biztosítója közé kerülhet.

A 19. században a mezőgazdasági szektor kiszolgálására megalapított társaság termékeivel és szolgáltatásaival ma is rugalmasan alkalmazkodik a társadalmi és gazdasági változásokhoz, és arra törekszik, hogy mindig megbízható partnere legyen ügyfeleinek. A társaság a 2007-es évben14,9 milliárd eurós bevételt ért el. A Groupama világviszonylatban 11 millió ügyféllel és több mint 30.000 alkalmazottal rendelkezik, 11 országban folytat tevékenységet, főként  Európában van jelen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.