Európai Unió zászlajaAz Európai Parlament 2008. december 3-i plenáris ülésén tárgyalt az EU roma stratégiájáról. A napirend apropóját az adja, hogy az Európai Tanács decemberi ülésén vizsgálni fogja az unió romákkal kapcsolatos teendőit.

 

     

Európai Unió zászlajaAz Európai Parlament 2008. december 3-i plenáris ülésén tárgyalt az EU roma stratégiájáról. A napirend apropóját az adja, hogy az Európai Tanács decemberi ülésén vizsgálni fogja az unió romákkal kapcsolatos teendőit.

 

     
    
Kósáné Kovács Magda, az Európai Parlament Szocialista Frakciójának alelnöke, a romaügyi jelentés felelőse a vitában hangsúlyozta, hogy Európa legnagyobb lélekszámú kisebbségének élethelyzete nemcsak az oktatási, lakhatási, egészségügyi, foglalkoztatási mutatók tekintetében nevezhető fejlődő világbelinek, hanem abban az értelemben is, hogy ennek a 10-12 millió embernek azonnali, koncentrált, célzott külső segítség nélkül nincs esélye a szegénységből és kirekesztettségből való kitörésre. A társadalmi leszakadás e mértéke a romák emberi méltóságnak és esélyegyenlőségnek az alapvető érvényesülését gátolja. -mondta a szocialista EP képviselő.

Kósáné a közös felelősségét hangsúlyozva kiemelte, hogy Európa sem alapvető értékei mentén, sem gazdasági okok miatt nem szemlélheti távolságtartással, hogy generációkon átörökített teljes társadalmi leszakadásban ekkora tömegek éljenek. A szocialista politikus szerint a gazdasági fejlődésnek önmagában soha nem volt olyan szakasza, amely a társadalmi ranglétra legalján élők előtt valódi mobilitási pályát nyitott volna. A frissen csatlakozott és a tagjelölt országokban a romák helyzete a bővítés után vagy annak reményében sem változott meg alapvetően.

– Jóllehet az európai intézmények egyértelműen kifejezik elkötelezettségüket az európai értékek, az alapvető jogok tisztelete és a diszkrimináció elleni harc mellett, a valóság köszönőviszonyban sincs a deklarált szép elvekkel – jelentette ki Lévai Katalin, december 3-án, Brüsszelben az Európai Parlament plenáris ülésén. Az EP Szocialista Képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője abban a vitában szólalt fel, amelyet a Tanács (a francia elnökség) és az Európai Bizottság képviselőinek részvételével folytattak a képviselők a romák helyzetének javítását célzó uniós intézkedésekről.

– Európában 7-9 millió roma él, többségük rossz szociális körülmények között és ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint évekkel ezelőtt: kirekesztéssel, a beilleszkedés problémájával, munkanélküliséggel, iskolai szegregációval, a roma nők többszörös diszkriminációjával.

– Gazdasági válság idején könnyű bűnbakot találni a legsérülékenyebb társadalmi csoportok képviselőiben. Szaporodnak a romák elleni erőszakos cselekedetek, nem egyszer halálos kimenetelű támadások. A megoldás nem ujjlenyomatok diszkriminatív gyűjtése vagy rasszista illetve roma önvédelmi erőszak szervezetek alakítása. Az igazi válasz európai roma stratégián alapuló hatékony romapolitika, mely öt prioritást emel ki: oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, egészségügy, valamint aktív társadalmi részvétel.

– A romák helyzete az egyes országokban eltérő, a program végrehajtáshoz, szükség van a nemzeti kormányok és közösségek eltökéltségére és az unió hathatós támogatására. Magyarországon a közmeghallgatások gyakorlatával, a kormányzati szervek és a roma szervezetek vezetőinek jövő héten általam összehívott válság-tanácskozásával igyekszem segíteni a roma kérdés megoldását – zárta felszólalását Lévai Katalin.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük