Amikor a jog jogtalanságba fordul...Amikor a jog jogtalanságba fordul…Régi történet a teljesíthetetlen standolás, a pénzügyminiszter elszámoltatási ötlete a vendéglátásban. Eddig többször sikerült meghiusítani. Most megint sikerült lopakodva keresztülvinni. A vendéglősök nyílt levelet írtak a miniszternek….

Amikor a jog jogtalanságba fordul...Amikor a jog jogtalanságba fordul…Régi történet a teljesíthetetlen standolás, a pénzügyminiszter elszámoltatási ötlete a vendéglátásban. Eddig többször sikerült meghiusítani. Most megint sikerült lopakodva keresztülvinni. A vendéglősök nyílt levelet írtak a miniszternek….

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének levele Veres János pénzügyminiszterhez

Tisztelt Miniszter úr!

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, mint a legnagyobb vendéglátásban érdekelt mikró és kisvállalkozások érdekvédelmi szervezete nem lett bevonva a jövedéki törvény módosításába és így nem tudtunk kellő segítséget adni annak hatékony és körültekintő előkészítésében.

Meggyőződésünk, hogy a „standtörvény" nem jelent többlet adóbevételt az államnak, viszont növeli az ágazat egyébként is indokolatlanul magas, hibás, európai törvényekkel ellentétes rendeletekből adódó büntethetőségét és az amúgy is túlzott adminisztrációs terheket.

A „standtörvényt" az ágazat érveinek a figyelembevétele alapján egyszer már visszavonta a parlament, belátva hogy rossz döntést hozott. Meggyőződésünk, hogy a Magyar Szeszipari Szövetség lobbija ebben a kérdésben is hibás érvekre épült, melyekkel a valós szakmai problémáikról elterelték a hatóságok figyelmét és ezzel félrevezetve más ágazat terheit növelve támogatják az illegális jövedéki termékek gyártását és forgalomba kerülését.

A szakmánk sajátosságait figyelembe véve kötelességem tájékoztatni önöket, hogy egy ilyen rendelethez nem lehet jó végrehajtási utasítást készíteni, hiszen nem végrehajtható.

A gazdasági nehézségek miatt csökkenő dolgozói létszám miatt mára egyre kevesebb olyan vendéglátó üzlet van ahol napi belső (jogkövetkezmény nélküli) standot készítenek. Gyakoribb a heti, de leginkább a havi standolás van elterjedve. Ennek egyik oka az, hogy nincs létszám sem a standoláshoz, sem az adatok adminisztratív feldolgozáshoz. A műszak végén 8-10-12 óra munka után hajnalban fáradtan nem várható el senkitől, hogy pontos, jogkövetkezményekkel járó standot készítsen, mely egy átlag üzletben 1,5 – 2 óra többletmunkát jelent. A standolást nem a tulajdonos, nem a vezető, hanem beosztott dolgozók végzik, melyek esetleges hibájából eredő jogkövetkezmény viszont a vállalkozást terheli.

A standolás ugyanakkor cseppveszteséggel és minőségromlással jár, melynek következtében mind az üzlet, mind a fogyasztó meg van károsítva, és így egy minőség ellenőrzés során az üzlet a törvényelőírásai szerint végzett munka következtében válik büntethetővé. A standolást nem tudja segíteni a számítógépes pénztárgép sem, hiszen a lédig tételek esetében kizárt, hogy ne legyen eltérés. Nem megoldott a pontos standolás a ballonos, hordós és bag in boxos termékeknél, ahol csak megközelíthető értéket lehet felvenni, mert ha a terméket kiöntjük mérésre, akkor nem lehet visszaönteni. A standolási kényszer a termékkínálat szűkítéséhez vezet, mely következtében, sok magyar szeszes ital kiszorulhat a vendéglátás kínálatából.

A Magyar Kormány folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt a kisvállalkozások adminisztrációjának a csökkentéséről, miközben azt tapasztaljuk, hogy évről évre nőnek a terhek, a jogszabályok elvesztették a szakmaiságukat, és az Európai Unió tagországait nézve példátlan túlszabályozás, ma már teljesíthetetlen adminisztratív terheket jelentenek a vállalkozásoknak.

Tisztelt Miniszter Úr!

Meggyőződésünk, hogy az új zárjegy megoldja a termékek útjának a követhetőségét, valamint az illegális termékek forgalomba kerülését.

A jelenlegi törvény ugyanakkor kárt okoz a magyar államnak, nem oldja meg az illegális termékek forgalomba kerülését, viszont teljesíthetetlen feladat elé állítva, nagymértékben növeli a magyar vendéglátás büntethetőségét.

Kérjük Önt és a Magyar Kormány tagjait, hogy szakértők bevonásával tárgyalják újra a jövedéki törvény 110. §-ának új (10) bekezdését, hogy az valóban a feketegazdaság kifehérítését és nem a tisztességes vállalkozók jogtalan meghurcolását szolgálja.

Budapest, 2008. november 27.

Tisztelettel,

Háber Tamás

Elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük