2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb mérföldkőnél a Dataneum

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44056"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Athenaeum.thumbnail.jpg" border="0" alt="Athenaeum épület" title="Athenaeum épület" width="100" height="52" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Athenaeum épület</strong></span></span>  <p>A Dataneum, Magyarország vezető hálózatfüggetlen adatközpont-fejlesztője és üzemeltetője megvásárolta a második adatközpontjának helyet adó ingatlant, a budapesti Athenaeum nyomda egykori, Kozma utcai épületét. A magyar internetszolgáltatók közötti adatforgalmat lebonyolító BIX szervereinek is otthont adó épületben a Dataneum jelenleg 1500 négyzetméternyi teljesen bérbeadott adatközponti területtel rendelkezik, és várja a további biztonságos adattárolási szolgáltatást igénylő vállalatokat.

athenaeum épületAthenaeum épület 

A Dataneum, Magyarország vezető hálózatfüggetlen adatközpont-fejlesztője és üzemeltetője megvásárolta a második adatközpontjának helyet adó ingatlant, a budapesti Athenaeum nyomda egykori, Kozma utcai épületét. A magyar internetszolgáltatók közötti adatforgalmat lebonyolító BIX szervereinek is otthont adó épületben a Dataneum jelenleg 1500 négyzetméternyi teljesen bérbeadott adatközponti területtel rendelkezik, és várja a további biztonságos adattárolási szolgáltatást igénylő vállalatokat.

athenaeum épületAthenaeum épület 

A Dataneum, Magyarország vezető hálózatfüggetlen adatközpont-fejlesztője és üzemeltetője megvásárolta a második adatközpontjának helyet adó ingatlant, a budapesti Athenaeum nyomda egykori, Kozma utcai épületét. A magyar internetszolgáltatók közötti adatforgalmat lebonyolító BIX szervereinek is otthont adó épületben a Dataneum jelenleg 1500 négyzetméternyi teljesen bérbeadott adatközponti területtel rendelkezik, és várja a további biztonságos adattárolási szolgáltatást igénylő vállalatokat.

„A Dataneumban professzionális körülményeket és infrastruktúrát tudunk biztosítani ügyfeleink számára. A technológiai kialakítás mellett legalább ennyire fontos az is, hogy a helyszín hosszú távon is biztonságosan, tervezhetően rendelkezésre álljon. A volt Athenaeum nyomda megvásárlásával 19000 négyzetméteres területen rendelkezhetünk szabadon a további fejlesztések mértékéről és üteméről" – nyilatkozta Bács Ildikó, a Dataneum értékesítési és marketingigazgatója.

A 2007-ben létrehozott Dataneum Magyarország az alapításától kezdve folyamatosan fejleszti szolgáltatásait. Az első Ilka utcai adatközpont megépítése után a cég 2008-ban méreteiben és lehetőségeiben is egyedülálló területen kezdte el hazánk legmodernebb adatközpontjának kiépítését és fejlesztését. Ennek első szakasza 2009 első negyedévében fejőződött be, az első 1500 négyzetméteres adatközpont kiépítésével a Kozma utcai épületben.

A Dataneum meglévő és leendő ügyfeleinek lehetőségük van irodai és operátori helyiségek, illetve DR site (katasztrófa esetén teljesen felszerelt munkahelyi környezet rövid időn belül) kialakítására is az adatközponthoz közvetlenül kapcsolódó 1800 négyzetméteres irodaházban, ahol minden szükséges informatikai rendszer és kommunikációs berendezés a rendelkezésükre áll.

Mindkét adatpark területe megfelelő távolságban a veszélyes objektumoktól, jól megközelíthető helyen, rendezett környezetben helyezkedik el. Az adatközpontok kialakításánál a Dataneum messzemenőkig figyelembe vette a szervertermek kiépítésének szempontjait: a hőmérsékletingadozás kiküszöbölését, a villamoshálózat aprólékos tervezését, a nedvességtartalom feletti kontrollt és a maximális tűzbiztonságot.

„Rövidtávú terveink között szerepel saját gépterem kialakítása, hogy a kisebb ügyfelek számára is tudjunk lehetőséget adni a biztonságos adattárolásra. Célunk, hogy ezen a területen alakítsunk ki és működtessünk egyedi igények kiszolgálására alkalmas adatközpontot. A folyamatosan fejlődő, a piaci szükségletre gyorsan reagáló adatközpontban sokkal könnyedebben lehet megoldást találni az egyedi igényekre, mint a már meglévő központokban. Az igények folyamatosan és hosszú távon változhatnak, hiszen sok vállalkozás jelenlegi helyzetében nem tudja eldönteni, hogy évek múlva milyen nagyságú területre lesz szüksége. A Dataneum szolgáltatásai jól tervezhető költséget és alacsony üzemeltetési kockázatot jelentenek az ügyfél saját megoldásaihoz képest" – mondta Bács Ildikó.

A BIX projekt

A hazai internetszolgáltatók alapvető érdeke, hogy Magyarországon belül közvetlenül kapcsolódhassanak egymáshoz, így az ügyfeleik közötti kommunikáció minél rövidebb úton és gyorsabban működjön. Ez a kapcsolat a BIX (Budapest Internet Exchange) adatkicserélési központjaiban jön létre, ami elősegíti a közvetlen összekapcsolódást, jelentős mértékben csökkentve a nemzetközi hálózatok terhelését, illetve az ehhez kapcsolódó költségeket. A BIX a közelmúltban tenderen keresett új forgalomkicserélési helyszínt, optikai összeköttetéssel a régi helyszín felé. A tender egyik nyertese a Dataneum-Invitel konzorcium lett. A június 1-én átadott új adatközpontban a Dataneum biztosítja a működéshez szükséges infrastrukturális feltételeket, az Invitel pedig a távközlési szolgáltatást nyújtja. A Dataneum szakemberei a BIX számára az infrastruktúra- és területi igény ismeretében új, egyedi szervertermet alakítottak ki.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.