2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb kémprogramot lepleztek le a Kaspersky Lab kutatói — Célpontjai között az ENSZ munkatársai

3 perc olvasás

unnamed_36.pngA Kaspersky Lab kutatói azonosítottak egy kifinomult ZooPark nevű kiberkémet, amely több éve főként közel-keleti országokban működő Androidos készülékeket támadott. Mivel a fertőzés kiindulópontja és bázisa legális webhelyek voltak, ezért nagy a gyanú, hogy valamelyik nemzetállam támogatja, és célpontjai a régióban működő politikai szervezetek, és aktivisták.

A Kaspersky Lab kutatói nemrég egy olyan malware-t találtak, amely egy ismeretlen Androidos malware-mintának tűnt. Első pillantásra a malware nem tűnt komolynak: egy technikailag nagyon egyszerű, kiberkémkedésre fejlesztett internetes eszköznek látszott. A kutatók azonban úgy döntöttek, alaposabban is megvizsgálják a programot és azonosították is ugyanezt az alkalmazást már egy sokkal újabb és kifinomultabb változatában, majd elnevezték ZooParknak.

A ZooPark néhány kártékony alkalmazását olyan hírportálokon találták meg, amely a Közel-Kelet speciális részein nagyon népszerű. Olyan legitim alkalmazásokat imitáltak, –  többek között „TelegramGroups” és “Alnaharegypt hírek” néven – amelyek több közel-keleti országban is elismertnek és relevánsnak számítanak. Egy sikeres fertőzés után a malware rendkívül sok mindenhez ad hozzáférést a kiberbűnözőknek.

Adatszivárgás:

·         Kontaktok

·         Online fiók adatok

·         Híváslisták és hangfelvételek a hívásokról

·         A készülék SD kártyáján tárolt képek

·         GPS helyadatok

·         SMS üzenetek

·         Telepített alkalmazások adatai, és böngésző előzmények

·         Keylog és vágólap adatok

Backdoor funkciók:

·         Észrevétlenül képes SMS-t küldeni

·         Észrevétlenül képes telefonhívást kezdeményezni

·         Shell parancsok végrehajtása

Továbbá képes megcélozni üzenetküldő alkalmazásokat, például a Telegramot vagy a WhatsApp-ot, valamint webböngészőt (Chrome) és néhány más alkalmazást is. Lehetővé teszi a malware számára, hogy a megtámadott alkalmazások adatbázisát ellopja. Például a webböngészővel ez azt jelenti, hogy a webhelyen tárolt hitelesítési adatok is veszélybe kerülnének egy eredményes támadás során.

A vizsgálat azt sugallja, hogy a támadók az Egyiptomban, Jordániában, Marokkóban, Libanonban és az Iránban élő felhasználókra fókuszálnak. Az áldozatok megtévesztésére használt álhírek arra utalnak, hogy az ENSZ munkatársai is a ZooPark célpontjai közé tartozhatnak.

„Egyre több ember használja mobilkészülékeiket elsődleges vagy egyetlen kommunikációs eszközként. Ezt a nemzetállamok által szponzorált kiberbűnözői csoportok is észrevették, akik ennek megfelelően fejlesztik ”fegyvertáraikat” és lesznek egyre hatékonyabbak a mobilkészülékek figyelése kapcsán és a támadások során. A ZooPark APT, amely aktívan kémkedik a közel-keleti országokban élők után csak egy példa erre, de biztosak vagyunk benne, hogy nem az egyetlen.” – mondta Alexey Firsh, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

A Kaspersky Lab kutatói mindeddig összesen legalább négy generációt azonosítottak, amely a ZooPark kiberkém malware családhoz tartozhat és legalább 2015 óta működik.

A Kaspersky Lab termékek sikeresen észlelik és blokkolják a ZooPark kiberfenyegetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.