2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újra Kaposváron a klasszikus zene krémje – Kaposfest 2011. 2011. augusztus 12-20.

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52666"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kaposfest.thumbnail.jpg" border="0" width="91" height="100" /></a></span>Újra megrendezik Magyarország elsőszámú kamarazenei fesztiválját Kaposváron. A második Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) idén kilenc napon keresztül tizennyolc komolyzenei koncerttel várja a városba látogatókat.

Újra megrendezik Magyarország elsőszámú kamarazenei fesztiválját Kaposváron. A második Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) idén kilenc napon keresztül tizennyolc komolyzenei koncerttel várja a városba látogatókat.

Újra megrendezik Magyarország elsőszámú kamarazenei fesztiválját Kaposváron. A második Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) idén kilenc napon keresztül tizennyolc komolyzenei koncerttel várja a városba látogatókat.

Alina IbragimovaAlina Ibragimova

Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Alexei Ogrintchouk, Alina Pogostkina, Kelemen Barnabás, Colin Currie és sorolhatnánk a neveket, akiket a világ koncerttermeiben általában szóló előadásokon láthattak az érdeklődők, most kamaraegyüttesek tagjaként mutatkoznak be. Kokas Katalin művészeti vezető irányításával a programban különböző korszakokból csendülnek majd fel ismert, és kevésbé játszott darabok.

Kokas Katalin elmondása szerint az élvezet szabadságát teljes mértékben megengedhetik maguknak a művészek és hallgatóság is, hiszen a programban úgy váltakozik a barokk, a romantikus vagy akár a kortárs, hogy az nem zavaró, sőt még jobban felkelti az érdeklődést és biztosan örömmel tölt el mindenkit. Idén a koncertek többsége a Szivárvány Kultúrpalotában zajlik, amely épület a kor legmagasabb technikai feltételeit biztosítja, így a műélvezet biztosra vehető. „A műsort korlátok nélkül álmodtam meg, folytatva a tavalyi gondolatot: a változatosság gyönyörködtet. Egy-egy zenei korszak legszebb, legérdekesebb darabjaiból állítottam össze nyári virágcsokorként a tizennyolc koncert anyagát." – mondta Katalin.

Alexei OgrintchoukAlexei Ogrintchouk

Idén a koncertekre az érdeklődés óriási. A március óta forgalmazott jegyeket és bérleteket 90%-ban megvásárolták, ami azt támasztja alá, hogy a komolyzenére igény van és nem számít, hogy mennyit  kell érte utazni." – jegyezte meg Bolyki György, fesztiváligazgató. A szervezők remélik, hogy tavalyi teltházas koncerteket újra meg tudják ismételni, amivel mind az előadóművészek, mind a hallgatóság elégedett lesz.

Jose GallardoJose Gallardo

A komolyzene mellett kiegészítő programok sokaságával találkozhatnak a Kaposvárra látogatók. Minden este a Kossuth téren ingyenes könnyűzenei koncerteket tartanak jazz, gospel, a capella, funky, pop, jazz és népzenei műfajokban hazai előadók. Ott lesz Malek Andrea, a Bolyki Brothers, Nagy Laci Gitano, a Söndörgő együttes és még sokan mások.

Kocsis ZoltánKocsis Zoltán

A zenei eseményeket kiegészítve a fesztivál idején nyílik a „Rippl-Rónai 150" című tárlat, amely a festőóriás születésének 150. évfordulója alkalmából az eddigi legteljesebb anyagot nyúltja az érdeklődőknek az újonnan épült Agóra Kulturális Központban.

A Kaposfest programjairól a rendezvény honlapján, a www.kaposfest.hu oldalon vagy a közösségi lapján, a www.facebook.com/kaposfest.hu -n olvashatnak.

Ízelítőnek néhány mondatban az első nap eseményeiről.

A Fesztivál első rendezvénye 2011. augusztus 12-én 16 órakor a Magyar Hegedűkészítők Társasága programja a Textilházban.  (Kossuth tér 5.) Ünnepélyes megnyitó és mini-hangverseny a kiállítók hangszerein. A kiállítást Domonkos Máté, a Magyar Hangszerkészítő Céhek és Egyesületek Szövetségének elnöke nyitja meg. A hangversenyen közreműködik Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas, Érdemes hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára. A délutáni program a tavalyi évben remekül bevált, mindig nagy érdeklődés mellett lezajlott „Műsorismertetés"-sel folytatódik a Kossuth téri Royal Kávézóban. Kutasy Zsolt egy délutáni tea mellett segít megismerkedni az esti klasszikus koncert műsorán szereplő művekkel. Az idei évben a nyitóhangverseny az új Szivárvány Zeneházban kerül megrendezésre. (Noszlopy Gáspár u 5-7.) A műsoron meglepetés Kreisler-művek szerepelnek Kelemen Barnabás – hegedű és Kocsis Zoltán – zongora előadásában. Ezután Szergej Prokofjev: Péter és a farkas, op. 67. c. műve következik.

Szergej Prokofjev 1936-ban írta a Péter és a farkas című, gyermekeknek szóló szimfónikus meséjét Natalja Szac megrendelésére, a Moszkvai Központi Gyermekszínház számára. Nem ez Prokofjev egyetlen gyermekeknek szóló műve – nem sokkal később keletkezett például a Három gyermekdal (op. 68). Ez nem véletlen egybeesés: Prokofjev nagyon is értett a gyermekek nyelvén, saját fiai, Szvjatoszlav és Oleg a Péter és a farkas megírása idején 12 és 8 évesek voltak. A Péter és a farkas tulajdonképpen a hangszerek világával ismerteti meg a hallgatókat (Prokofjev a kisiskolás korosztályt jelölte meg, mint fő befogadót). Az első tételek bemutatják a szereplőket: a madárkát (egy fuvola-melódia jeleníti meg), a kacsát, (ő oboa-alakot ölt), a macskát (a klarinét bőrébe bújik), a nagypapát (akinek fagott-hangja van), a farkast (három kürt kíséri), a vadászokat (puskalövéseik timpanikon és nagydobon szólnak) valamint a főhőst, Pétert, akinek a dallamát a vonósok játsszák.

A tételek: Bevezetés – A történet elkezdődik – A madárka – A kacsa – Párbeszéd a madárkával – A macska támadása – Nagypapa – A farkas – A kacsát elkapják – A farkas megtámadja a madárkát és a macskát – Péter felkészül, hogy elkapja a farkast – A madárka megzavarja a farkast – Péter elkapja a farkast – A vadászok megérkeznek – Menet az állatkertbe.

Közreműködik:

Alina Pogostkina –  első hegedű

Lesták-Bedő Eszter – második hegedű

Amihai Grosz –  brácsa

Nicolas Altstaedt –  cselló

Fejérvári Zsolt – bőgő

Reto Bieri – klarinét

Szabó Anita – fuvola

Horváth Béla – oboa

Lakatos György –  fagott

Chezy Nir – első kürt

Borbély Balázs – második kürt

Kutas Dávid – harmadik kürt

Horváth Bence – trombita

Káip Róbert – harsona

Colin Currie –   ütőhangszerek

Rácz Zoltán – ütőhangszerek

Kulka János – narrátor

Vezényel: Kocsis Zoltán


Szünet után Johannes Brahms: 1. B-dúr vonós szextett, op. 18 következik.

Johannes Brahms zeneszerzői pályája 1850 körül indult, és már az első évtizedben kialakult saját stiláris nyelve, harmóniavilága, melódiatípusai: a rá annyira jellemző rezignált, lágy érzelmesség és a sötét hangszínek. Az időszak záró darabja (más oldalról tekintve viszont az érett Brahms első műve) az 1860-ban befejezett B-dúr vonósszextett. A vonósnégyes kiegyensúlyozott hangzásvilágát a mély regiszterbe eltolni tipikusan Brahms-i vonás, olyannyira, hogy az op. 16-os (egy évvel korábban befejezett) A-dúr zenekari szerenád hangszerösszeállítása például teljesen elhagyja a hegedűket. Ha közismert szimfóniáira gondolunk, ott is feltűnő, mennyi dallamot bíz a szerző a csellókra, a brácsákra és a hegedűk középső vagy mély regisztereire, búgó kürt- vagy mély fekvésű klarinétkísérettel.

A szextett formailag a klasszikus négytételes formát követi. Az első, középgyors (Allegro ma non troppo) szonátaformájú tétel háromnegyedes lüktetésű. A lassú (Andante ma moderato), variációs tételben néhány változat már-már szimfonikus hatást kelt. A Scherzo (Allegro molto – Animato – Allegro molto) visszatér a háromnegyedes lüktetéshez. A két középső tétel beethoveni ihletése ugyan a pályakezdés éveit idézi, mégis, ez már Brahms saját, érett költői nyelve. A Rondo-finálé (Poco Allegretto e grazioso) a legvirtuózabb tétel a négy közül, ám kevésbé differenciált, mint az előző három. A főtéma indítása az első csellóban az első tételt idézi, majd teljesen más fordulatot vesz. A visszatérésekkel egyre töredezettebbé válik a zenei anyag, olyannyira, hogy az utolsó visszatérésben már ütemenként veszi át más és más hangszer a témát.

Előadják:

Kelemen Barnabás – első hegedű

Homoki Gábor- második hegedű

Kokas Katalin – első brácsa

Amihai Grosz – második brácsa

Nicolas Altstaedt – első cselló

Kokas Dóra – második cselló

 

Ezzel még nincs vége a napnak, hiszen 21.30 órától a Kossuth téri Metropol színpadon Tóth Vera és Tóth Gabi funky estje a záró program. A belépés ingyenes!

Érdemes az említett weblapokon áttanulmányozni a kilenc nap rendezvényeit, hiszen sok érdekességre fognak rálelni. A tavalyi szlogen idén is érvényes: Kaposvár Önre Vár!

Befejezésül Szita Károly polgármester ajánlását idézném: „Szeretnénk, ha megismernék Kaposvár sokféle szépségét, és kihasználnák mindazon pihenési lehetőségeket, melyekkel várjuk Önöket. Azt kívánom, hogy nálunk eltöltött napjaik a koncertek és egyéb programok révén a test és a lélek felfrissülését szolgálják, s így igazi tartalommal töltsék meg vendéglátó városuk mottóját: Kaposvár – a testnek és a léleknek."

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.