2022.05.21.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újra keresett lehet a tartós befektetési számla

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52838"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_109.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="45" /></a></span>A nagyobb összegű magán-nyugdíjpénztári reálhozamot érdemes tartós befektetési számlára (TBSZ) helyezni, tanácsolják a TakarékBanknál. A meghatározott feltételek esetén teljes adómentességet biztosító tartós befektetési számlának ugyanis sok előnye van egy sima értékpapírszámlával szemben, ezért a banknál arra számítanak, hogy idén jelentősen növekedni fog a számlanyitások száma.<strong> </strong>

A nagyobb összegű magán-nyugdíjpénztári reálhozamot érdemes tartós befektetési számlára (TBSZ) helyezni, tanácsolják a TakarékBanknál. A meghatározott feltételek esetén teljes adómentességet biztosító tartós befektetési számlának ugyanis sok előnye van egy sima értékpapírszámlával szemben, ezért a banknál arra számítanak, hogy idén jelentősen növekedni fog a számlanyitások száma.

A nagyobb összegű magán-nyugdíjpénztári reálhozamot érdemes tartós befektetési számlára (TBSZ) helyezni, tanácsolják a TakarékBanknál. A meghatározott feltételek esetén teljes adómentességet biztosító tartós befektetési számlának ugyanis sok előnye van egy sima értékpapírszámlával szemben, ezért a banknál arra számítanak, hogy idén jelentősen növekedni fog a számlanyitások száma.

A magán-nyugdíjpénztári reálhozamukat augusztus folyamán megkapó 2,45 millió volt pénztártag közül sokan lesznek, akik az új pénzügyi fejlemények hatására óvatosságból a jövőbeli kiadásokra teszik majd félre a 230 milliárd forintból rájuk eső részt. A befektetési cél mellett érdemes azt is megfontolni, hol tartsák a megvett állampapírt, befektetési jegyet vagy részvényt. Amennyiben tartós befektetési számlára helyezik, akkor öt év után kamatadó-, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemadó-, és osztalékadó-mentesen vehetik fel a számlán levő összeget. 

A tartós befektetési számlák iránt egyelőre kevesebben érdeklődnek a TakarékBanknál, mint a nyugdíj-előtakarékossági számlák iránt, viszont a TBSZ-en lévő összegek folyamatosan híznak. Az átlagos befizetés csaknem 18 millió forint a banknál, míg a TBSZ-t kezelő takarékszövetkezeteknél/bankoknál 1,7 millió forint. A bank bízik abban, hogy a számlanyitások iránt jelentősen megnő az érdeklődés a „talált pénznek" számító reálhozam elhelyezése során. 

„Méltánytalanul szorult eddig háttérbe a befektetők és megtakarítók körében a tartós befektetési számla, melyet sokan rugalmatlannak gondolnak, holott nem jár hátránnyal, ha valaki egy sima értékpapírszámla helyett erre helyezi a megvett állampapírt, a befektetési jegyeit, részvényeit. Adóelőnyhöz természetesen csak akkor jut, ha a számlát megfelelően használja" – mondta Breznay Endre, a TakarékBank Pénz és Tőkepiaci Üzletágának igazgatója.  A rugalmasságot biztosítja, hogy az öt éves időszak alatt át lehet rendezni a portfoliót az aktuális piaci folyamatoknak megfelelően, tehát a tartós befektetési számlán is lehet aktívan kereskedni. Amikor például a piacon a medve az úr, azaz esnek az árfolyamok, a vagyonkezelők tanácsai szerint érdemesebb a pénzt likvid, pénzpiaci alapokban tartani, hogy a befektetők elérhessék azt a kamatszintet, amelyet a bankok a betéti háborúban megcéloznak.

 Mivel a befektetési számlára csak a számlanyitás évében (december 31-ig) lehet adómegtakarítással járó befektetési céllal pénzt elhelyezni, annak, aki a következő évben is szeretne befizetést teljesíteni, kihasználva az adókedvezményt, egy újabb számlát kell nyitnia. Ezen felül feltétel, hogy a számlára csak forint alapú pénzügyi eszközök kerülhetnek. „A számla három éven belüli megszüntetése esetén meg kell fizetni a befektetések után járó kamatadót, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemadót és osztalékadót, de mivel ezt csak az adóév végén kell bevallani, a befektető élhet a halasztott adófizetéssel, amire egy sima értékpapírszámlánál nincs lehetőség" – emelte ki Breznay. Ugyanabba a diszkontkincstárjegybe fektető ügyfél számára például a bank aktuális értékpapírszámla-díjaival kalkulálva, évi 5,3 százalékos hozamot feltételezve, három év után már nagyobb nyereség keletkezik a tartós befektetési számlán kezelt és eladott állampapír után, mintha ugyanazt egy normál értékpapírszámlán fialtatta volna. Öt év után pedig 200 ezer forintonként már több mint 10 ezer forint tiszta nyereséget köszönhet a számlatulajdonos a TBSZ-nek a TakarékBank számítása szerint. A hosszabb távra szóló forint alapú befektetéseknél tehát mindenképpen érdemes a befektetőknek tartós befektetési számlát nyitnia, ami nem zárja ki azt, hogy ha szükség van rá, felvegye a pénzét akár az első három évben, igaz ebben az esetben elesik az adóelőnytől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.