2008. november 27-én ismertette a hazai médiával a cég újdonságait,  hibrid akkumulátor-töltési rendszerét a Sanyo Component Europe közép-kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója, Simon Péter.  A világon első, újrafelhasználható tölthető akkumulátor-megoldással mobiltelefonok, mp3-lejátszók vagy fényképezőgépek tápellátása nyer új lehetőségeket. 

 

2008. november 27-én ismertette a hazai médiával a cég újdonságait,  hibrid akkumulátor-töltési rendszerét a Sanyo Component Europe közép-kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója, Simon Péter.  A világon első, újrafelhasználható tölthető akkumulátor-megoldással mobiltelefonok, mp3-lejátszók vagy fényképezőgépek tápellátása nyer új lehetőségeket. 

A Hybrid Charging System nevű rendszer lényege;  a Sanyo saját szerkesztésű, újgenerációs akkumulátorainak kombinálása a napenergia-hasznosítással.  A megoldás olyan „zöld" technológiát eredményez, amelyet bárhol alkalmazhatunk készülékeink feltöltéséhez.

Az igazgató elmondta, a vállalat újszerű, korábban nem ismert töltési rendszert dolgozott ki a mindenütt jelenlévő „kis készülékek",  a mobiltelefonok, PDA-k, fényképezőgépek vagy a hordozható videojátékok számára. Ebben a Hybrid Charging System nevű megoldásban a Sanyo saját erősségeit ötvözte. 

működési elvműködési elvA több modellből álló  eneloop  rendszer alapja az az újgenerációs akkumulátorokból álló csomag, melyet napelemmel és hálózati árammal is feltölthetünk. Az így nyert, illetve eltárolt energiát akár egy év múlva is használhatjuk kisebb készülékeink működtetésére, vagy feltöltésére, jellemzően USB szabványú kimeneteken keresztül.

A készülékcsalád tagjai:

az eneloop Solar Charger,

az eneloop Solar Light,

a Solar Charger 3,

a Solar Charger 4.

Az energiát tároló, eneloop néven kifejlesztett akkumulátorok alapvetően különböznek a piacon kapható más akkumulátoroktól;  önkisülésük rendkívül alacsony.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feltöltött akkumulátorok még akár egy év tárolás után is megőrzik energiájuk 75 %-át. 

Ez annyit jelent, hogy a már hazánkban is kapható  eneloop   a világ első, feltöltötten kapható, azonnali használatra kész akkumulátora.   A termékcsalád AAA  és  AA méretben kapható,  a későbbiekben egy átalakító segítségével, önálló cellaként,  C, illetve D méretű elemek helyén is használható lesz.  Minden cella rendelkezik az un. PTC  szolgáltatással, mely a túlzott áramfelvételtől, (az akku felől nézve a túlzott áramleadástól) védi a velük táplált készülékeket,  továbbá, minden eneloop elem antibakteriális bevonattal van ellátva, amit a csomagoláson egy címke is igazol.

Az eneloop egyesíti magában az alkáli elemek és az akkumulátorok legjobb tulajdonságait: 

az azonnali használhatóságot,

a hosszú tárolási időt, és

a lehetőséget, hogy ezer alkalommal újra lehessen tölteni.

Az eneloop elemek teljesítményben is felülmúlják az „eldobható",  újra nem tölthető elemeket. Digitális kamerákban alkalmazva, négyszer-ötször annyi felvétel készíthető velük, mint a hagyományos alkáli elemek használatával.

Ez a rendszer üzemel tehát a Sanyo új feltöltési megoldásaiban, őrzi a cégnek az akkumulátorok világpiacán betöltött, kitüntetett szerepét. Ma a világon az akkumulátoros kéziszerszámok 70, a digitális videokamerák 60, a hordozható számítógépek és mobiltelefonok 45 %-ában  Sanyo akkumulátor dolgozik.

A Hybrid Charging System  másik meghatározó elemét a napelemek, szakszóval  fotovoltikus cellák  jelentik, melyeknek ugyancsak a Sanyo az egyik legnagyobb fejlesztője és gyártója a világon. Segítségükkel néhány óra alatt feltölthetők az említett készülékek. A megoldásnak bel- és kültéri változata egyaránt elérhető.

A dorogi gyártelepA dorogi gyártelepA cég HIT elnevezésű napeleme a jelenleg létező cellák sorában a legjobb hatásfokúak közé tartozik;  a beérkező energia 19,7 %-át  képes hasznosítani.  Elsősorban ezeken a cellákon alapul a Sanyo alternatív energia koncepciója, legyen szó városok, háztartások, vagy kis elektronikai készülékek áramellátásáról.  Ezeket a HIT cellákat ipari légkondicionáló berendezések beltéri egységei mellett, főleg a vállalat 1999 szeptemberében alapított, 830 személyt foglalkoztató dorogi gyárában, Magyarországon állítják elő. A gyártásban 2010-ig újabb fejlesztéseket terveznek a napelem modulok és az ipari légkondicionálók terén.A cég jelenleg 11.600 m2-en gyárt napelemeket, de a keresletre jellemző, hogy 2010-re ezt az alapterület 25 ezer m2-re növelik.

A napelemtáblaA napelemtáblaAz idehaza előállított,  1,2 m x 90 cm  méretű elem termelői ára  180-200 ezer Ft körül van. Közvetlen forgalmazással Magyarországon jelenleg nem foglalkoznak, a legközelebbi árusító hely Ausztriában található.

A későbbiek során ezt is tervezik, egy hazai cégen át jelenleg is elérhetők, ez az AlfaNap kft.

www.alfanap.hu/

http://www.sanyo.lap.hu/

További hazai partnerük még a Sanyo Klima, mely az InfoParkba települt. 

http://klimacentrum.hu/ 

Az eneloop energiatárolási képességeit nemcsak a napelemes technológiával kombinálva használja fel a Sanyo.

Mobile BoosterMobile BoosterA szintén újdonságnak számító  Mobile Booster  termékcsalád tagjai olyan kompakt akkumulátorcsomagok, melyek, típustól függően,  a számítógép USB portjáról, illetve hálózati áramról és USB portról is tölthetők. A feltöltött egységek bárhol, akár hosszabb idő után is árammal látják el az említett kisebb elektronikai eszközöket.

www.eneloop.info/hu

http://www.eneloop.info/home/technology.html

Az Euroastra kérdésére Simon Péter elmondta, a Sanyo erős érdekeltséggel bír az elektromos és hibrid gépkocsik kifejlesztésében is, amelyet az Egyesült Államokban, Kansasban folytatnak.

A SANYO-t 1950-ben jegyezték be Japánban,  2007-re konszolidált árbevétele már meghaladta a 15 milliárd eurót, alkalmazottainak száma 96 ezer fő,  amiben benne van a 332 leányvállalatnál dolgozók létszáma is.

www.sanyo.com/ 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük