2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ukrajna elérte céljat: Gáz továbbra sincsen, most az oroszok akadályoznak. Látszólag.

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21917"><img class="image thumbnail" src="/files/images/orosz_ukran_zaszlo.thumbnail.jpg" border="0" alt="Összeesküdt ellenségek" title="Összeesküdt ellenségek" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Összeesküdt ellenségek - Válóper nem lehetséges...</strong></span></span> <p>Úgy tűnik Ukrajnának az a célja, hogy túszának tartsa Európát. A legújabb csavarról már beszámoltunk, aláíráskor, a nemzetközi gyakorlatban példátlan módon - kézzel - kidekorálták a szerződést.</p><p>

 összeesküdt ellenségekÖsszeesküdt ellenségek – Válóper nem lehetséges…

Úgy tűnik Ukrajnának az a célja, hogy túszának tartsa Európát. A legújabb csavarról már beszámoltunk, aláíráskor, a nemzetközi gyakorlatban példátlan módon – kézzel – kidekorálták a szerződést.

 összeesküdt ellenségekÖsszeesküdt ellenségek – Válóper nem lehetséges…

Úgy tűnik Ukrajnának az a célja, hogy túszának tartsa Európát. A legújabb csavarról már beszámoltunk, aláíráskor, a nemzetközi gyakorlatban példátlan módon – kézzel – kidekorálták a szerződést.

Ebben azt fejtették ki, hogy nem ők akik elzárták a gázt, és ők bizony nem loptak. Az oroszok és Putyin erre bepöccent. Nem fogadják el érvényesnek a megállapodást, és továbbra sem lesz gáz. A szállítások felújításának feltétele, hogy változatlan formában aláírják ismét az ukrajnai fél részéről a jegyzőkönyvet.

Barroso szerint sikerült ezt is kikényszeríteni az ukrán félből. De az ügy húzódik. Ugyanis az ukrán fél még egy csapdát épített be a rendszerbe, hogy a szakértők jelenléte csak egy hónapra szól. Namármost ha nincsenek ott az ellenőrök, akkor gáz sincs.

Ukrajna úgy tűnik az eset kapcsán fő ellenségének nézi Magyarországot (is). Különösen azért, mert a magyar közreműködéssel sikerül jelentősen csökkenteni a válság hatásait: Magyarországon keresztül jut el a gáz Boszniába, Szerbiába, Szlvéniába valamint Horvátország felé is. Az ami az északi útvonalon a norvég gázmezőkről és Oroszországból érkezik, távvezetékeken.

 Ugyancsak berágtak ránk, mert egy magyar megoldást fogadott el az EU, hogy jövőben ne legyen ilyen helyzet: össze kell köni nagykapcitású átkötésekkel az EU országainak a gázhálózatát, hogy a kerülőutas import bármelyik ország betáplálási irányából megvalósulhasson. Ez a NETZ kezdeményezés, ami ahogy az idő felmelegedik lóhalálában elindul.

Ennek a neheztelésnek az eredménye, hogy Juscsenko indoklás nélkül lemondta Sólyom Lászlóval a mára tervezett találkozót.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy Ukrajna minden ilyen stiklijével egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az orosz fél katonai erővel – minimálisan a vezetékek nyomvonalainak, szivattyúállomásainak katonai megszállásával – szerezzen érvényt érdekeinek. Putyinról tudni, hogy jó „orosz cár atyuskaként" MINDENT megtesz Oroszország gazdasági és politikai érdekeinek biztosítása érdekében. Politizálását és lépéseit ennek alapján kell és lehetséges megítélnünk minden esetben. Ha és amennyiben ez bekövetkezik, az Európai Unió – néhány esetleges és előre egyeztetett tessék lássék tiltakozáson kívűl – garantaltan semmit sem fog tenni, ha gázszolgáltatása helyreáll. Ez ugyanis nemcsak Oroszországnak, hanem Európának, sőt Szerbiának is érdeke. Ukrajna mindenképpen vesztese ennek a játszmának. Csakaz a kérdés mennyire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.