2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ünnepi hangverseny a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre alapításának10. évfordulójára és a Zeneakadémia 132. születésnapjára

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/7047"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image14.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="40" /></a></span>  <p>Elsöprő sikerrel mutatkoztak be a Zeneakadémia növendékei és tanárai a nemrégiben Sanghajban tett több napos látogatás alkalmával: a mesterkurzusok és a kínai növendékekkel közös záróelőadása egyaránt nagy érdeklődésre tartott számot. A Zeneakadémia a gyarapodó nemzetközi elismerések birtokában oktatásának megújítását, elsőként a zenekari képzés átalakítását tűzte célul. Minderről az intézmény november 6-án megrendezett sajtótájékoztatóján esett szó.</p><p>

image14.thumbnail 0 

Elsöprő sikerrel mutatkoztak be a Zeneakadémia növendékei és tanárai a nemrégiben Sanghajban tett több napos látogatás alkalmával: a mesterkurzusok és a kínai növendékekkel közös záróelőadása egyaránt nagy érdeklődésre tartott számot. A Zeneakadémia a gyarapodó nemzetközi elismerések birtokában oktatásának megújítását, elsőként a zenekari képzés átalakítását tűzte célul. Minderről az intézmény november 6-án megrendezett sajtótájékoztatóján esett szó.

image14.thumbnail 0 

Elsöprő sikerrel mutatkoztak be a Zeneakadémia növendékei és tanárai a nemrégiben Sanghajban tett több napos látogatás alkalmával: a mesterkurzusok és a kínai növendékekkel közös záróelőadása egyaránt nagy érdeklődésre tartott számot. A Zeneakadémia a gyarapodó nemzetközi elismerések birtokában oktatásának megújítását, elsőként a zenekari képzés átalakítását tűzte célul. Minderről az intézmény november 6-án megrendezett sajtótájékoztatóján esett szó.

 A sajtótájékoztató résztvevői voltak:

Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára,

Marton Éva, Kossuth-díjas operaénekes, egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magánének Tanszékének vezetője, valamint

Marton Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Baráti Körének elnöke.

A Zeneakadémia november 6-i sajtótájékoztatójának egyik témáját az intézmény sanghaji útjának tapasztalata adta. 2007 szeptembere óta zajlik a Magyar Kulturális Évad Kínában, melyen a magyar kulturális élet színe java mutatkozhat be a kínai közönségnek. A rendezvénysorozat keretében október 16. és 22. között került sor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárainak mesterkurzusára a Sanghaji Zeneművészeti Konzervatóriumban. A mesterkurzust Marton Éva a Magánének Tanszék vezetője, Devich János csellóművész, egyetemi tanár és Perényi Eszter hegedűművész a Vonós Tanszék vezetője tartotta. Az Egyetem elismert tanárai vezette kurzusok igen nagy népszerűségnek örvendtek a kínai növendékek körében. A hangverseny telt ház előtt, nagy sikerrel zajlott a kínai városban.

Két különleges koncert az Alma Mater sorozat soron következő előadásain   

November 14-én kerül sor a Zeneakadémia Baráti Körének 10 éves jubileuma alkalmából szervezett előadásra, amely több szempontból is különleges esemény a nagy múltú intézmény életében.

zeneakadémia.thumbnail10 éve alakult a Zeneakadémia Baráti Köre, az első olyan civil szerveződés, amely a Zeneakadémia hallgatóinak támogatását tűzte célul. A Zeneakadémia születésének évfordulója alkalmából, hagyományosan évente megrendezett koncertnek ezúttal az Alapítvány jubileuma is apropót ad. Az ünnepi koncerten bemutatkozik a hallgatókkal és az Egyetem tanáraival bővített Liszt Ferenc Kamarazenekar: a Zeneakadémia megújuló zenekari képzése eredményeként az idei tanévben 20 hallgató vehetett részt a Kamarazenekar munkájában. A hangverseny szólistái Banda Ádám és Várdai István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű és cselló szakos növendékei, akik rangos nemzetközi versenyeken értek el kimagasló eredményeket. A november 14-i koncert tehát reprezentatív megnyilvánulása a Zeneakadémia múltjának, jelenének és jövőjének, hiszen a nagysikerű, hallgatókkal és tanárokkal kibővülő Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint a legtehetségesebb hallgatók előadása lesz hallható.

Az Alma Mater sorozat következő előadása november 20-án pedig a Zeneakadémia modern zene felé való nyitásának jelképe: első alkalommal lesz hallható kortárs zeneszerzők műve az egyetem hallgatóinak előadásában. A Zeneakadémia együttese az intézmény egykori tanára, Ligeti György és tiszteletbeli tanára, Steve Reich műveit adja elő Rácz Zoltán vezényletével, valamint Fodor Ildikó, Jónás Krisztina, Károlyi Katalin és Lukin Zsuzsanna közreműködésével. A Zeneakadémia első évfolyamos hallgatókból álló együttese ugyancsak a megújuló zenekari képzés része: az intézmény legfiatalabb hallgatói az idei tanévtől kezdődően folyamatos zenekari oktatásban vesznek részt Vashegyi György, a Kamarazene Tanszék tanárának vezetésével.

http://www.lfze.hu/hp/hirek/index.html

http://www.zakbk.hu/

Egy új nagyszerű kezdeményezésről számoltak be a sajtótájékoztatón. A londoni magyar kulturális központ korábbi vezetője Bogyay Katalin, Nigel Thorpe a korábbi angliai magyar nagykövet és Lady Solti alapítványt hozták létre. A célban mindannyian egyetértettek: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, tehetséges magyar diákok angliai zenei továbbképzését teszik lehetővé. Miután a diák felvételt nyert az angliai továbbképzésre, az alapítvány anyagilag elősegíti az ott tartózkodásukat, és fellépési lehetőségüket. 2011-ben a Liszt-év fénypontja ezeknek a hallgatóknak a fellépése lesz, abból az alkalomból, hogy abban az évben Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztjét.  

A kérvény letölthető www.hungary.org.uk/LAN  címről.

A felügyelőbizottság tagjai: Lady Solti,  Bogyay Katalin,  Jeanne Henny MBE, Paul Hampton

Trustees: Nigel Thorpe, Robert Wing

A művészeti bíráló bizottság tagjai:  Pauk György, Vásáry Tamás, Simon Béla

Ismét lesznek Adventi koncertek a budapesti luxusszállodákban

A Baráti Kör 2007. decemberében is megszervezi azt az adventi koncertsorozatot, amely a különböző belvárosi szállodákban egy-egy órás színvonalas zenei élményt ingyen nyújt a látogatóknak. A négy adventi vasárnapon december 2, 9, 16, 23-án három szálloda fogadja az érdeklődő vendégeket. Úgy tervezik, hogy a Royalban és a Kempinskiben 16 órakor a New York Boscoloban pedig 17:30-kor kezdődjenek a műsorok, így kellő elszántság és fürgeség esetén akár több eseményen is részt vehetnek a zenebarátok. A tavalyi évhez hasonlóan úgy állítják össze a műsort, hogy minden igényt kielégítsen: lesz kamarazene, szólóhangszer, jazz.

Forrás: Hangjegy-zet, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Körének kiadványa.

Simon Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.