2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ünnepi szentmise a pápaválasztás évfordulóján

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/12080"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep1.thumbnail_3.jpg" border="0" alt="Szent Patrik-székesegyház -New York" title="Szent Patrik-székesegyház -New York" width="100" height="67" /></a></span>2008 április 19-én, délelőtt 9 órakor Benedek pápa, megválasztásának 3. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be amerikai papokkal és szerzetesekkel a Szent Patrik-székesegyházban.</p><p>

szent patrik-székesegyház -new york2008 április 19-én, délelőtt 9 órakor Benedek pápa, megválasztásának 3. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be amerikai papokkal és szerzetesekkel a Szent Patrik-székesegyházban.

szent patrik-székesegyház -new york2008 április 19-én, délelőtt 9 órakor Benedek pápa, megválasztásának 3. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be amerikai papokkal és szerzetesekkel a Szent Patrik-székesegyházban.


A katedrális főbejáratánál Edward Egan bíboros, a város érseke és Michael Bloomberg polgármester fogadták a Szentatyát.

Benedek pápa megköszönte a jókívánságokat, amelyeket Egan bíboros tolmácsolt a hívek nevében, pápai szolgálata negyedik évének megkezdése alkalmából. „Örömmel mutatom be ezt a szentmisét veletek, akik Istent választottátok, válaszolva az Ő hívására, és akik életeteket az Ő követésének, az Evangélium terjesztésének és egyháza építésének szenteltétek hitben, reményben és szeretetben" – mondta bevezető szavaiban a Szentatya.

Szentbeszédében a pápa a székesegyház felépítését párhuzamba állította az egyház misztériumával: csak aki belép az épület falai közé, az láthatja meg élettel teli, ragyogó fényét. Az egyházban is csupán a hit és az egyházi élet benső megtapasztalása révén láthatjuk, hogy milyen is valójában: túlcsorduló kegyelem árasztja el, és a Szentlélek számos ajándéka díszíti. „Mi, akik kegyelmi életet élünk az egyház egységében, arra kaptunk meghívást, hogy  bevezessük az embereket a világosság misztériumába. Ez nem könnyű feladat egy olyan világban, amely úgy szemléli az egyházat, mintha kívülről az üvegablakokat; egy világban, amely érzi, hogy szüksége van lelkiségre, de nehéznek találja a belépést az egyház misztériumába."

A Szentatya az egyik legnagyobb csalódásnak nevezte, hogy a II. Vatikáni Zsinat az egyház küldetésében való összefogásra való felhívását a különböző csoportok, nemzedékek, és azonos közösséghez tartozók megosztottságának megtapasztalása követte. „Csak úgy haladhatunk előre, ha tekintetünket közösen emeljük Krisztusra!" – hangsúlyozta Benedek pápa. A Szentatya egységre és együttműködésre szólította fel a jelenlévőket, majd röviden kitért a sok szenvedést okozó szexuális visszaélésekre, s lelki közelségéről biztosította a papokat és szerzeteseket, akik keresztény reménységgel válaszolnak a jelen kihívásaira. „Csatlakozom imáitokhoz, hogy ez az időszak legyen a megtisztulás és gyógyulás ideje minden egyes részegyház és közösség számára."

stp2.thumbnailEgy gótikus székesegyház dinamikus erőinek feszültségéből származó egysége szintén hasonlít az egyház egységéhez, amely – mint az élő test -, különböző tagokból áll összes, s mindegyiknek saját feladata és célja van.

„Emeljük fel tekintetünket! Alázattal és bizalommal kérjük a Szentleleket, hogy tegyen képessé minket minden nap, hogy a szentségben növekedve élő kövek lehessünk templomában, amelyet ma is feltámaszt."

„Az Eucharisztia megünneplésével, adjunk hálát Urunknak, hogy az egyház közösségében ismerhetjük őt, hogy együttműködhetünk vele Titokzatos Testének építésében, és megváltó szavait örömhírként vihetjük ma el mindenkinek. S ha elhagyjuk ma ezt a templomot, a remény hírnökeiként távozhassunk a városba, és mindenhová ahová Isten kegyelme küld minket. Így Amerika egyháza új tavaszt ismer meg, a Lélek tavaszát, és megtalálja útját a másik hatalmas városba, az új Jeruzsálembe, amelynek fénye a Bárány, s amelynek véget nem érő lakomájára már készíti fel Isten az embert." – zárta a papokhoz és szerzetesekhez szóló szentbeszédét Benedek pápa.

Magyar Kurir

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.