Nagyon régen nem jelentkeztem írással, de itt Brüsszelben, ha az embernek van hivatala, mégpediglen nyugdíjig akkor nagyon elkényelmesedik. De szerkesztő uram úgy letolt, hogy megpróbálok felülkerekedni a kényelmen. És írni. Mert van mit.

 

Nagyon régen nem jelentkeztem írással, de itt Brüsszelben, ha az embernek van hivatala, mégpediglen nyugdíjig akkor nagyon elkényelmesedik. De szerkesztő uram úgy letolt, hogy megpróbálok felülkerekedni a kényelmen. És írni. Mert van mit.

 

Most egy magyar bejelentésről lesz szó. Ami nem véletlen, és főként nem ötletszerű. Arról van ugyanis szó, hogy a magyar kormány először a jatékgépeket, most pedig az online pénztárgépeket kívánja, azt, hogy a Nemzeti Nagy Tesvér Adó- és Vámhivatalban minden állampolgár minden fillérje online megjelenjen. Mert erről van szó. Ez egy nagy kisérlet, amit Magyarországon folytatnak, hogy sikerülhet-e megsarcolni mindent. Szó szerint mindent.

 

Korábban is szó volt egy olyan kísérletről – akkor még a számítástechnika nem volt ennyire fejlett, főként a kommunikációs technika – hogy ne legyenek független könyvelők. Minden könyvelési műveletet az APEH – akkor még úgy hivták – végezzen. Megjegyzendő, hogy ilyen rendszer már van. Cipruson, ahol a könyvelők egyben az adóhivatal emberei is, és online kapcsolatban vannak a Hivatallal, amely nagyon kis létszámú. Nos szerencsére ez a totális trükk Magyarországon nem jött össze. Helyette először felötletelték, hogy minden számlára államilag nyomtatott szigorúan nyilvántartott hologramos nyalókát kelljen ragasztani. Azonban hamar belátták ennek semmi értelme. Igy maradt a pótszer, a központilag nyilvántartott sorszámú számlatömbök. Amelyek nagyobb részbe arra jók, hogy lehessen miért büntetni.

 

Amikor a mesterségesen kirobbantott válság kapcsán megnézték, hogyan lehet még jobban lehúzni az olaszokat és a görögöket, akkor jöttek rá, hogy a készpénzforgalmat kell akadályozni és ellenőrizhető elektronikus csatornákba terelni. A bankok természetesen zokogo kórusban törtek ki, míg beavatott vezetőik már számolták a percenteket, hogy mennyi plusz pénz fog nekik hozni mindez. Ezt  azután tették, miután Olaszországban volt  egy kísérlet, amikor az adóhivatali ellenőrök elkezdték zaklatni a vásárlókat, miután kiléptek a boltból, hogy komámasszony hol a nyugta, számla? Nos ez nem csak közfelháborodást keltett, hanem a Maf és Fia Zrt tagjainak áldásos közreműködésével elérték, hogy ne akadjön olyan megtévedt ellenőr aki ezt meri csinalni….

 

Magyarországon hasonló volt a készpénzfizetés tilalma cimű nevezetes rendelet, Ezt az Alkotmánybíróság meszelte el, de ehhez hasonlót most is tartalmaz a Nemzeti Üvegolvasztó Program. Vajon lesz e érdekvédelmi szervezet, aki ezt – jó eséllyel megtámadja, hiszen Magyarországon a nemzeti fizetőeszköz a forint és nem a bankkártya.

 

A fizetés ilyentén korlátozásának két oka van: egyrészt a lehúzás, ami újabb bár összegében személyenként elhanyagolható összegű lehúzás. Ha csak ez lenne valószinűleg az ellenzéki politikusokon kívül mindenki legyintene. A másik azonban ennél félelmetesebb, a banktitok és s magántitok teljes eloszlatása az anyagi pénz- és vagyonmozgások terén.

 

Magyarországon már elkészült a szerencsejáték központi ellenőrzésének apparátusa. Ez elektronikusan és szoftveres szinten szinte teljesen kompatibilis a pénztárgépek ellenőrzésére tervezett rendszerrel. Csak a lekérdezéseket és a képernyőket kell a központi rendszerben átírni, ami nem egy nagy dolog.

 

A pletykák szerint ha ez beválik, akkor utána minden olyan államban szeretnék bevezetni, a bevált pénzmozgás korlátozó intézkedéssekkel egységes csomagban, melyek „adósság bűnük" miatt lefosztásra ítéltettek. A magyar jelen az Görögország, Spanyolország, Portugália és Olaszország jövője. Így lehet ugyanis látszólag nagyon alacsony adószintek mellett egy egy országot nagyon megadóztatni.

 

Bár Görögországban látszik már az alternatív megoldás is. Bizonyos körökben a pénz szerepét Görögországban az arany veszi at, kissúlyú általában 1 gr-os vagy hagyományos banki arany tömbök. A kicsi aranylapkák certificattal és minden frincfranccal éppen olyan méretűek mint a hitelkártya. Kényelmesen elférnek a pénztárcában.

 

Eszembe jut egyik, kicsit flugkalap családi ismerősünk. Ő annak idején úgy játszotta ki a svájci adóhivatalt, hogy mindössze 100 svájci frank munkabért fizetett. Igaz azt 20 frankos (Vrenelli) aranyérmében. Így ha a dolgozó elslattyogott a bankba ott neki napi árfolyamon beváltották. És természetesen nem 20 frankot kapott. Jóval többet! Na ez kérem a jövö. Lehet készülni!

 

Igy lesznek a „hitelbűnöző országok" állampolgáraiból üvegország üvegkatonái. Ahogy Orbán Viktor mondta: a hazugságnál egy nagyobb bűn van: az eladósodás. Ezért mindeki fizet. Hetediziglen.

 

ADVOCATUS DIABOLI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük