A portugál és spanyol nyelvterület egyházi tartalmú lapszemléje 2012. július 26. és augusztus 2. között

A portugál és spanyol nyelvterület egyházi tartalmú lapszemléje 2012. július 26. és augusztus 2. között

Egy hete több portugál médium, köztük a Katolikus Egyházhoz köthető Rádio Renascenca és az Expresso hetilap is beszámolt a Portugáliát is sújtó pénzügyi és gazdasági válság egyik kedvező hatásáról. Az igazságügyi statisztikai főigazgatóság (DGEJ) adatai alapján akárcsak a szomszédos Spanyolországban, 11 év után 2010-ben – tehát a tavalyi uniós mentőöv előtt -, ha nem is jelentős mértékben, de itt is csökkent a válások száma. 19 540-ről 18 959-re: vagyis megtört a 2000 óta folyamatosan növekvő növekedés. De még így is magas ez a szám, mert az Eurostat szerint háromszor annyian bontják fel házasságukat, mint Olaszországban, és csaknem négyszer annyian, mint Írországban.

Törvényi védelem az idős kezeseknek

A Diário de Notícias július 26-án, a nagyszülők nemzetközi napján közölte a portugál parlament döntését azon időskorú kezesek törvényi védelméről, akiknek száma már megközelíti a jelzáloghitellel tartozók növekvő létszámának harmadát is. Mivel a kilakoltatások üteme nem lassul, és a nem kezes időseken kívül gyermekek is kiszolgáltatottjai a súlyosbodó helyzetnek, a portugál Katolikus Egyház, illetve a konzervatív kormány két államtitkára megtárgyalja a védelmükre hozandó sürgős intézkedéseket. A támogató rendszerben a portugál jegybank is részt vesz. Első lépésként adattárat és információs hálózatot hoznak létre az idős kezeseknek szóló tájékoztatás érdekében. Portugáliában naponta 88 kilakoltatásra kerül sor, de a szomszédos Spanyolországban az év első felében több mint 500 ilyen határozatot hajtottak végre.

Életpárti fiatalok indultak spanyolországi zarándokútra

Barcelonából, a katalán országrész székhelyéről indult 15 életpárti fiatal zarándoklata – írta július 30-án, hétfőn a spanyol konzervatív ABC. A Spanyolország összes országrészét képviselő 18-25 éves fiatalok még július 9-én indultak Gaudí városából – gyalog, vagyis az „apostolok lován" -, és útjuk során a teljes abortusztilalom mellett kampányolnak. Terveik szerint augusztus 19-én érkeznek úticéljukhoz, Santiago de Compostela városába, közel 2000 kilométer megtétele után. Eddig mintegy 10 ezer aláírást gyűjtöttek össze, amelyet majd a madridi alsóházban fognak átadni az illetékes parlamenti bizottságnak. Mint ismert, a tavaly december vége óta konzervatív spanyol igazságügyi tárca magzatelhajtási törvény tervezett, és a még október előtt elfogadandó új szövegében az 1985-ös helyzethez akar visszatérni, amely csak három feltétellel engedélyezte a művi vetélést. A 2010. március 3-án hatályba lépett jelenlegi szabályozás viszont szinte korlátlanul szabaddá tette az abortuszt.

A keresztény vállalkozók párbeszéddel rendezik a munkahelyi konfliktusokat

Goncalo, Patrocínio, a portugál keresztény vállalkozók és cégvezetők egyesületének (ACEGE) egyik térségi vezetője augusztus 2-án, csütörtökön nyilatkozott a katolikus kötődésű Rádio Renascençanak. A médiamegjelenés oka egyértelmű: a portugál köztársasági elnök, a konzervatív Aníbal Cavaco Silva augusztus elsején írta alá az új foglalkoztatási törvényt, amely többek között csökkentette a béreket és a szabadnapokat, illetve növelte a munkaidőt. De Patrocínio biztosította a rádió riporterét, hogy az ACEGE eddig is a munkavállalókkal együtt egyeztetve hajtotta végre a törvénymódosításokat. Az új törvény Patrocínio szerint egyébként nem tiltja meg a munkaadóknak, hogy jobb feltételeket biztosítsanak vagy érjenek el tárgyalások során az új rendelkezéseknél. Patrocínio emlékeztetett António Pinto Leite, az ACEGE vezetőjének alapelvére is: a portugál munkaadók csak a végső esetben folyamodhatnak az elbocsátáshoz.

Sírgyalázás a Falkland-szigeteken

A Valores Religiosos, az argentin Clarín vallási melléklete augusztus elsején beszámolt egy háborús síremlék meggyalázásáról. Idén harminc éve tört ki Argentína és Nagy-Britannia között a 74 napig tartó Falkland-háború. De először fordult elő, hogy ismeretlenek meggyalázták Darwinban az itt elesett 649 argentin és brit katona tiszteletére emelt Lujáni Szűzanya alakját. Az argentin sírgondozó fedezte fel a rongálást az 1833 óta Nagy-Britanniához tartozó, de Argentína által azóta is vitatott hovatartozású Falkland-/Malvin-szigeteken. Az itt elesett argentinok hozzátartozói, illetve az argentin külügy is erélyesen tiltakozott közleményében. Még a helyi törvényhozás feje, Dick Sawle is hivatalos dokumentumban ítélte el a vandál tetteseket, és megígérte a hozzátartozóknak, hogy kézre keríti őket.

Magyar Kurír

(st)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük