2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vállakozók Szövetsége: Csak nem árfelhajtás áll a gázvita hátterében?

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/21894"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gázrózsa.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Napok óta egy régi keletű orosz-ukrán gázvita veszélyezteti a magyar vállalkozások amúgy is nehézkes gazdasági teljesítményét és a magyar állampolgárok emberhez méltó életét. A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) szerint előfordulhat, hogy az egész mögött nem más, mint az energiahordozók árcsökkenése miatti alibi-vita zajlik, hogy hazánknak és a kiszolgáltatott európai országoknak felverjék közösen a gáz árát.</p><p>

 

gázrózsa.thumbnailNapok óta egy régi keletű orosz-ukrán gázvita veszélyezteti a magyar vállalkozások amúgy is nehézkes gazdasági teljesítményét és a magyar állampolgárok emberhez méltó életét. A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) szerint előfordulhat, hogy az egész mögött nem más, mint az energiahordozók árcsökkenése miatti alibi-vita zajlik, hogy hazánknak és a kiszolgáltatott európai országoknak felverjék közösen a gáz árát.

 

gázrózsa.thumbnailNapok óta egy régi keletű orosz-ukrán gázvita veszélyezteti a magyar vállalkozások amúgy is nehézkes gazdasági teljesítményét és a magyar állampolgárok emberhez méltó életét. A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) szerint előfordulhat, hogy az egész mögött nem más, mint az energiahordozók árcsökkenése miatti alibi-vita zajlik, hogy hazánknak és a kiszolgáltatott európai országoknak felverjék közösen a gáz árát.

    Fontos kérdés, hogy a nemzetközi gázszállítási szerződés megszegése miatt mennyi kártérítést fizetnek a kiesett bevételekért és termelésért az orosz partnerek a magyar vállalkozásoknak és a költségvetésnek, hiszen ők azok, akik nem teljesítik napok óta szerződésbeli kötelezettségeiket.

Az természetesen magánügyük, hogy mikor és milyen értékben perlik majd a tranzitban közreműködő Ukrajnát (ha egyáltalán pereskednek..), és hogyan hárítják tovább a magyar vállalkozások és a magyar állam kártalanítására fordított összegeket az ukrán partnereik felé.

    A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul állítson fel vizsgálóbizottságot a mindenre kiterjedő károk összegzésére, majd indítsa meg a magyar fél – a megfelelő csatornákon – a kártérítés behajtását az orosz partnereken. Igaz, azon sem csodálkoznánk, ha a magyar és az orosz fél közötti megállapodás ilyen jellegű klauzulát nem is tartalmazna: magyarul, a nemzetgazdasági és személyes/céges károkat senki sem kívánná szerződésileg kártalanítani.

   

Persze, az is lehetséges, most hogy nem jön gáz, fizetni sem kell, de a leállások, a nem ledolgozott munkanapok stb. termeléskiesést eredményeznek, amelyek az ország és a vállalkozások költségvetését negatívan érinti.

    Egyben felszólítjuk a kormányt, hogy kezdje meg az ukrán közvetítésű, orosz energiahordozóktól való függőség haladéktalan felszámolását. Vizsgálja felül – az országnak hátrányos energiafüggőséget okozó – nyírtasi kombinált ciklusú, villamosenergiát előállító, gázerőmű-beruházás megépítését. Részesítse előnyben – az országban szinte mindenhol – ingyen rendelkezésre álló geotermikus erőművek építését, valamint a szél- és a napenergia felhasználási lehetőségeit. Szükség szerint a paksi erőmű bővítésével termeljünk olcsó energiát, hiszen ez a magyar vállalkozások és az egyre nehezebb körülmények között élő lakosság érdeke.

    A függőséget előidéző, politikai körökben mozgó energiahéjákat pedig sürgősen meg kell fékezni. Csak ez lehet mindannyiunk közös célja.

    A VSZ kéri a sajtó és média munkatársait is, hogy működjenek együtt a fentiek elősegítésében, hiszen a legtöbbet ők tehetik ebben az ügyben: megismertetés – felvilágosítás – megvalósítás. Ezen a vonalon kell segíteni az ország olcsó, zömében saját forrásokból történő alternatív energiákra történő átállítását. Mindez 3-5 majd 10 éves ciklusban megvalósítható.

    Addig is megfontolandó, hogy kikerülve az orosz-ukrán vitát és a szándékot az ár felhajtására, más forrásokat is igénybe vegyünk a gáz pótlására.

    A fentiek figyelembevételével többé nem teremthetne egyetlen ország sem hasonló szituációt, mint ami most van. Így a Vállalkozók Szövetsége sem gondolhatná azt, hogy mindez egy előre elkészített forgatókönyv szerint zajló áremelési – ármegtartási kísérlet.

    Keveset írtak arról, hogy nemrégiben a kőolaj árának csökkenése miatt közel harmadával csökkent a gáz központi beszerzési ára is. A VSZ nagyon várja az Energia Hivatal sürgős döntését, mennyivel csökken a lakossági és vállalkozói ár? Azonban az Energia Hivatal döntéseit ismerve sokáig várhatunk erre. Az EU pedig a jelenlegi krízisben ismételten bebizonyította, hogy alkalmatlan az ilyen jellegű problémák kezelésére. Hazánknak ezért kell részben saját utas energiapolitikát kialakítania.

http://vallalkozokszovetsege.blog.hu/

http://www.galaxywiw.com/social_group_forum.php?gname=vszklub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.