Továbbra is vonzó lehetőséget jelentenek a hosszú távú, értékalapú befektetők számára a kelet-közép-európai gyógyszergyárak részvényei – állapítja meg a nemzetközi Erste Csoport legfrissebb elemzése. A szektor generikus szerekre épülő üzleti modelljei és egészséges mérlegei változatlanul erőteljes növekedési potenciált jeleznek, a piaci szereplőket a világgazdasági válság csak korlátozottan érintette. Az Erste kedvence a Richter és a Krka, de az Egis árazási különbözetét is kedvezőnek ítélik az osztrák elemzők.

 

Továbbra is vonzó lehetőséget jelentenek a hosszú távú, értékalapú befektetők számára a kelet-közép-európai gyógyszergyárak részvényei – állapítja meg a nemzetközi Erste Csoport legfrissebb elemzése. A szektor generikus szerekre épülő üzleti modelljei és egészséges mérlegei változatlanul erőteljes növekedési potenciált jeleznek, a piaci szereplőket a világgazdasági válság csak korlátozottan érintette. Az Erste kedvence a Richter és a Krka, de az Egis árazási különbözetét is kedvezőnek ítélik az osztrák elemzők.

Bár az általános gazdasági kilátások továbbra is borúsnak ígérkeznek – a piaci szereplők pedig még mindig a gazdasági visszaesésről szóló hírek szűnni nem akaró sorával kénytelenek szembenézni (ideértve a kelet-közép-európai gyógyszergyárak kulcsfontosságú piacain valószínűsített visszaesést), – a gyógyszeripart meglehetősen korlátozottan érintik a negatív hatások. „A kelet-közép-európai gyógyszergyártók még mindig szilárd növekedési kilátásokkal rendelkeznek egészséges mérlegük, méretes készpénzállományuk, valamint a generikus szerekre épülő, stabil üzleti modelljük révén" – mondta Vladimíra Urbánková, az Erste Group gyógyszeripari elemzője. A szektorban a felvásárlások és az összeolvadások jellemzőek mostanában, az originális gyógyszerek gyártói szívesen bővítik palettájukat generikus készítményekkel.

A világgazdasági válság következtében a gazdasági növekedés üteme lassul Kelet-Közép-Európában is, több tényező is segítségére lehet a kelet-közép-európai gyógyszergyártóknak abban, hogy a válság negatív hatásait tompítsák. Az elöregedő lakosság és a modern gyógykezelések szélesebb kör számára biztosított hozzáférése még mindig fontos tényező. Ennek megfelelően a gazdasági növekedés lassulása ellenére a kelet-közép-európai gyógyszerpiacok növekedése várható, hosszú távon csökken a különbség a kelet-közép-európai régió és a fejlett 15 EU-ország egészségügyi- és gyógyszerkiadásainak átlaga között. Másrészt a kelet-közép-európai régió gazdaságaira nehezedő kisebb inflációs nyomás csökkenti a nyersanyagárakat, valamint visszafogja a személyzeti kiadások és az egyéb működési költségek (energia, szolgáltatások árainak) növekedését. Továbbá a kelet-közép-európai gyógyszergyártók külső eladósodottsága minimális marad, így a pénzpiacok megcsapolása nélkül tudják finanszírozni beruházási terveiket. Ennek megfelelően a hitellehetőségek jelenleg is tartó szűkülése nem érinti őket hátrányosan.

A legnagyobb kihívás a deviza oldalon jelentkezik, hiszen az értékesítés növekedése szemmel láthatóan lelassult azokban az országokban (Ukrajnában és Oroszországban), ahol a nemzeti valuta jelentős gyengülésen ment keresztül. Ennek ellenére az exportorientált kelet-közép-európai gyógyszergyártók (például a magyarok) számára jól jön a saját nemzeti valutájuk gyengülése, ezért a bruttó bevételük stabil növekedése várható.

Mindent összevetve a kelet-közép-európai részvénypiacok esetében nem valószínű az azonnali felfutás, hiszen a gyengécske gazdasági fundamentumok továbbra is óvatosságra intik a piaci szereplőket. Vélhetően fennmarad az árfolyam-ingadozás is, és pontosan emiatt adódhatnak izgalmas lehetőségek a részvénypiacokon. „A biztonságra törekvő, hosszú távon tervező befektetők számára a legjobb
kelet-közép-európai gyógyszergyártók részvényei egészséges alternatívát jelentenek
" – álltja Vladimíra Urbánková. Az Erste Group elemzői kitartanak amellett, hogy a kelet-közép-európai gyógyszeripar legjobbjai a generikus szereket favorizáló üzleti modelljük és kiegyensúlyozott mérlegük miatt stabil, hosszú távú, értékalapú befektetést jelentenek a válság iránt mutatott nagyfokú ellenállás mellett. Fontos tényező, hogy azokban az időkben, amikor a megtakarítások fontossága előtérbe kerül, a generikus készítmények továbbra is a fogyasztók által preferált megoldást jelentik a kelet-közép-európai régió országaiban, ugyanakkor Nyugat-Európában is emelkedik az ázsiójuk.

Értékelések

  • Az Erste Group elemzői a magyar gyógyszergyártókra vonatkozó célárakat áthangolták, így a Richteré részvényenként 38 990 forint, az Egisé pedig részvényenként 19 955 forint lett. Az elemzők továbbra is azon a véleményen vannak, hogy a részvények változatlanul vonzó árszinteken forognak, ezért megerősítik vételi ajánlásukat a Richter és az Egis papírjaira egyaránt.
  • Habár a Krka továbbra is túlteljesít a regionális szektortársakhoz képest, meglehetősen ingatag még az az erő, amivel a társaság részvényárfolyama az elmúlt időszakok mélységeiből feltámadt.
    A vállalat nem rendelkezik azzal a jelentős devizahatással, mint idén a magyar gyógyszergyártók, az euróban számolt árbevétel növekedési üteme és a nyereségráta a régió (és a generikus készítmények szektorának) legjobbjai közé várható. Az Erste Group elemzői részvényenként 105 euróra módosították a célárat. Az új célár azt jelzi, hogy a részvényárfolyamban még nem jelent meg a Krka versenyelőnye, és ez így is maradhat, főként, ha az év további részében a részvényárfolyamban visszatér a szektortársakkal szemben korábban fennálló különbség.
    Az elemzők továbbra is vételre javasolják a Krka-részvényeket.
  • A nagy csalódást okozó 2008-as éves jelentés ellenére a Bioton részvényárfolyama rakétaként lőtt ki, annak a várakozásnak következtében, amely szerint az újonnan kinevezett vezérigazgató által bemutatandó új stratégia és a kulcsfontosságú részvényesek által végrehajtott tőkeinjekció majd megfordítja a társaság szerencséjét. Az Erste Group elemzői a 12 havi célárat úgy módosították, hogy az visszatükrözze a vártánál rosszabb 2008-as eredményeket és az újonnan kijelölt, világosabb irányt egyaránt. Ennek nyomán az új célár részvényenként 0,28 zloty lett. Az elemzők emellett kitartanak csökkentési ajánlásuk mellett. A jövőbeli felértékelés attól függ, hogy a táraság milyen eredményeket tud felmutatni az üzleti modell átdolgozása után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük