Örömömre szolgált, hogy sikerült mikrofonvégre kapnom az ismert üzletkötőt és külkereskedelmi szakértőt. Neve mellőzését kérve elmondta, most tért haza a Dominikai Köztársaságból, ahol rendkívül előnyös megállapodást sikerült kötni a Karib-tengeri kereskedőházakkal.

Örömömre szolgált, hogy sikerült mikrofonvégre kapnom az ismert üzletkötőt és külkereskedelmi szakértőt. Neve mellőzését kérve elmondta, most tért haza a Dominikai Köztársaságból, ahol rendkívül előnyös megállapodást sikerült kötni a Karib-tengeri kereskedőházakkal.

   A kemény, de méltányos tárgyalásokon sikerült eladnunk 100.000 darab digitális felkaros vérnyomásmérőt, a magyar ipar remekét, amelynek világszínvonalát már egyetlen ország orvosai sem vonják kétségbe. A gyors és egyszerű vérnyomásmérés kényelmes használatot biztosít. A szisztolés, diasztolés pontos értéke garantált. Az extra nagy LCD kijelző figyelmeztet a szívritmus zavarra. A Karib-tengeri országok óriási érdeklődést  mutatnak a magyar gyógyászati segédeszközök iránt, de az árakkal éveken át vitáztunk velük. Hivatkoztak a dominikai magas áfára, a vámokra, a kereskedelmi árrésekre, a szállítási költségek növekedésére, a magas hitelkamatokra.

   Végül azonban üzletkötőnknek sikerült meggyőzni a kereskedőház rafinált vigéceit és darabonként 30 dollárt értünk el, a világpiaci árnál tizenöt százalékkal magasabbat. Köztudott, hogy rengeteget gyártunk a termékből, viszik mint a cukrot. Szeretném az Olvasót emlékeztetni arra, hogy elmúltak azok az idők, amikor a pumpás vérnyomásmérőket még importálnunk kellett és gyakran évekig hiánycikknek számítottak. Hát ennek most már vége, mi diktáljuk a feltételeket, tette hozzá az ismert üzletkötő és külkereskedelmi szakértő.

   Mellékesen említem meg, hogy a digitális vérnyomásmérő négyféle változatban készül. Gyermekeknek, felnőtteknek és időskorúaknak, továbbá még egy modell, amit gyenge idegzetű pácienseknek készül. Mindig 20 egységgel kevesebbet mutat a valóságosnál.

   Amikor a fizetés feltételeiről kérdeztem a szakembert, kissé zavarba jött. Ugyanis a karibi kereskedőházaknak pillanatnyilag nem volt mozgósítható pénzük, maguk is súlyos anyagi gondokkal küszködtek. Először hitelt szerettek volna felvenni Közép-Amerikai bankoktól, de azok mereven elzárkóztak. Szerencsére az MSZB, a Magyar Szuper Bank szívesen nyújtott hosszú lejáratú hitelt a vevőknek, így a tranzakció sikeresen befejeződött és interjú alanyom is megkapta az export-import kereskedelemben egyáltalán nem nagynak számító, másfél százalékos jutalékát. Vagyis az egy milliárdos üzletből tizenöt millió forintot. Persze erre kiadásai is voltak, utazási költségek, szálloda és hasonlók.

   Megköszöntem az interjút és gratuláltam a sikeres üzletkötéshez.

Láng Róbert

                               

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük