Köröszös KrizosztomKöröszös Krizosztom

A hét ferences vértanú boldoggáavatási ügyének előrehaladásához újabb tanúk jelentkezését várja a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. A hét szerzetes 1944 és 1954 között életáldozatával tett tanúságot hitéről és emberszeretetéről.

  Köröszös KrizosztomKöröszös Krizosztom

A hét ferences vértanú boldoggáavatási ügyének előrehaladásához újabb tanúk jelentkezését várja a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. A hét szerzetes 1944 és 1954 között életáldozatával tett tanúságot hitéről és emberszeretetéről.

Hárman a szovjet, illetve jugoszláv csapatok, négyen pedig a kiépülő kommunista rendszer áldozatai lettek. Mint már korábban beszámoltunk róla, a püspöki konferencia december elején hozott döntése értelmében támogatja Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát boldoggáavatásának ügyét.

Kovács KristófKovács KristófMilyen lépések következnek most? Erdő Péter bíboros felterjesztéssel fordul a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjához, amelyben kéri a szentszéki hivatal engedélyét az egyházmegyei eljárás megkezdéséhez. Ezután történik a bíróság kinevezése és egy történész bizottság felállítása. E testületek vezetik az ügy egyházmegyei szakaszát. Ez az egyik legfontosabb része a boldoggáavatási pernek, gyakorlatilag az alapvetés, amikor a bíróság elé idézik a tanúkat, a történész szakértők pedig elkészítik a kortörténeti tanulmányaikat – tájékoztatta a Ferences Sajtóközpontot Kálmán Peregrin ferences egyháztörténész.

Valamennyi boldoggá avatandóhoz vannak tanúk, de továbbiak jelentkezését várják, mert a vértanúság és az életszentség tényének minél több információn alapuló alátámasztására van szükség.

Így például az újvidéki vértanúk esetében nemcsak olyanok jelentkezését várják, akik a gyilkosságoknál jelen voltak, hanem olyanokét is, akik esetleg szüleiktől, ismerőseiktől hallottak arra vonatkozóan, hogy Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf atyák hogyan végezték lelkipásztori munkájukat, milyen erényeket gyakoroltak hősies fokon? Mi jellemezte papi és hitvalló életüket? Hiszen a vértanúság nem csupán egy konkrét eseményben valósul meg, hanem az egyház hite szerint egy egész élet eredménye.

Lukács Pelbárt ügyében, aki a finn-karéliai lágerben halt meg, a büntetőtáborra vonatkozóan még nem sikerült tanút találni. Fontos lenne, hogy aki ott volt vele, vagy akinek rokona-ismerőse sorstársa volt Pelbárt atyának, és őriz emléket Pelbárt atyáról, jelentkezzék. Hajnal Zénó atya esetében a gyékényesi és a nagyatádi, Kiss Szaléz esetében gyöngyösi jelentkezőket várnak. Kriszten Rafael és Károlyi Bernát atyák a gyűjtőfogházban és a váci börtönben töltötték utolsó éveiket. Mindkettőjük környezetéből jó lenne, ha személyes vagy közvetett tanúk jelentkeznének. Mindketten életük kockáztatásával a zsidók mentésében is érdemeket szereztek.

A jelentkezéseket a ferences tartományfőnökségen (1024 Budapest, Margit krt. 23), telefon a 06-1/212-5628-as telefonon vagy a mátraverebély-szetnkúti rendház telefonján, a 06-32/471-559-es számon, illetve a szentkut@ferencesek.hu címen várják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük