2009. Márciustól Vígh Zoltán vezeti a Magyar Televízió brüsszeli irodáját. A posztot az elmúlt két évben betöltő Nika György az MTV budapesti központjában folytatja a munkáját.

 2009. Márciustól Vígh Zoltán vezeti a Magyar Televízió brüsszeli irodáját. A posztot az elmúlt két évben betöltő Nika György az MTV budapesti központjában folytatja a munkáját.

Napra pontosan két évig tudósította az MTV nézőit Európa fővárosából az uniós eseményekről Nika György, aki Bednárik Imre, az MTV hírigazgatójának kérésére tér vissza Budapestre, és folytatja munkáját Az Este új műsorvezetőjeként, Mészáros Antónia mellett.

A brüsszeli tudósítói posztot – belső pályázat alapján – a történész végzettségű Vígh Zoltán nyerte el. Vígh Zoltán a diplomácia és a biztonságpolitika területén az egyik legtapasztaltabb szakújságíró, aki két évtizede foglalkozik Magyarország euroatlanti integrációjával. Nemzetközi tapasztalatait az is erősíti, hogy 2007 óta tagja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) Hír bizottságának, ahol az európai köztelevíziók tudósítóinak és hírműsorainak együttműködését, valamint a nemzetközi hírcserét koordinálja.

„Európai ügyekben nehéz szenzációkat tálalni. Azok a döntések, amelyek a jövőnket érdemben befolyásolják, többnyire hosszas, aprólékos diplomáciai munka eredményeként születnek. Ahhoz, hogy megértsük, milyen irányba halad az európai integráció, és mely tényezők motiválják a változásokat, ismernünk kell ezeket a lépéseket – mondta Medveczky Balázs, az MTV alelnöke. Azért kell jelen lennünk az Unió műhelyeiben, hogy átlássuk a folyamatokat, rávilágítsunk összetett döntések hátterére, és amellett, hogy bemutatjuk a társadalmi folyamatokat, megérteni is segítsük azokat. Ezért állomásoztat az MTV minden órában hadra fogható tudósítót Brüsszelben 2005 óta. A közszolgálati televízió az egyetlen az országos csatornák közül, amely első kézből származó információkkal, exkluzív interjúkkal és tudósításokkal, vagyis a hírszolgáltatás fejlesztésével ténylegesen csatlakozott az európai közösséghez.

Európa életében mozgalmas évnek ígérkezik 2009, hiszen az unió intézményeinek mindegyikében változás várható. Az Európai Parlament tagjainak újraválasztása után a közösség másik pillére, a végrehajtó hatalmat gyakorló Európai Bizottság is átalakul októberben, miközben a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak döntést kell hoznia a szervezet reformjáról. Ezt az eseménydús időszakot a magyar köztelevízió az aktuális hírek és a mélyebb összefüggések bemutatásával, számos műsorában feldolgozza. Amellett, hogy szorosan együttműködik az EBU-tag televíziókkal, az MTV nagy hangsúlyt fektet a magyar szempontokat kiemelten megjelenítő, saját készítésű anyagokra, ezért például a Híradó, a Panoráma és Az Este számára rengeteg, helyszínen forgatott riport készül.

„A brüsszeli tudósítói posztot úgy tekintem, mint kivételes lehetőséget arra, hogy a Magyar Televízió nézőit, illetve on-line felületének hírfogyasztóit ellássuk azokkal az információkkal, amelyek megkönnyítik számukra a tájékozódást – mondta Vígh Zoltán az MTV hétfői sajtótájékoztatóján. Az Európai Unió és intézményrendszere közvetlen hatással van minden magyar állampolgár életére. Tudósítóként arra fogok fókuszálni, hogy ezt a kapcsolatot közérthetően és a lehető legnagyobb tárgyszerűséggel mutassam be. A brüsszeli irodára úgy tekintek, mint egy kihelyezett, önálló szerkesztőségre. A tudósító feladata az én értelmezésemben is az, hogy proaktív módon információkkal lássa el a budapesti kollégákat, beszámoljon a hírértékű történésekről. A műsorok szerkesztői pedig a különböző műfaji és tartalmi igényeknek megfelelően kérhetik egy-egy téma feldolgozását."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük