2013. augusztus 27-én mutatta be állatbarátoknak szánt újonnan kifejlesztett okostelefon alkalmazását a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor. A Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával készült applikáció a kutyatulajdonosoknak és a lelkes állatbarátoknak nyújt hasznos segítséget, ugyanakkor támogatja az állatmenhelyek és civil állatmentők munkáját is.

2013. augusztus 27-én mutatta be állatbarátoknak szánt újonnan kifejlesztett okostelefon alkalmazását a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor. A Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával készült applikáció a kutyatulajdonosoknak és a lelkes állatbarátoknak nyújt hasznos segítséget, ugyanakkor támogatja az állatmenhelyek és civil állatmentők munkáját is.

 

A bemutatón Pallós László főállatorvos, Országos Állatvédelmi Főfelügyelő, Vidékfejlesztési Minisztérium ismertette a hazai eb és kóbor-eb helyzetet, Óvári András a Vigyél Haza alapítvány alapítója adott tájékoztatást az alapítvány tevékenységéről, Kutas István a Telenor kommunikációs igazgatója ismertette a mobilalkalmazás lényegét, és Kozma Tamás vezető állatorvos, szakmai tanácsadó, Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata tájékoztatott az alkalmazáshoz elsőként csatlakozott szervezet helyzetéről.

 

Hogyan kapcsolható össze a felelős állattartás az okostelefonokkal? A Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor együttműködésében létrejött mobilapplikáció választ ad erre a kérdésre. Az újonnan kifejlesztett okostelefon-alkalmazás a kutyabarátok és az ebtartással foglalkozó szakemberek számára hiánypótló lehetőséget kínál, hasznos funkciókkal segíti a kutyatartókat.

 

Magyarországon a becsült adatok szerint közel 2 000 000 kutya él, közülük nagyságrendileg 100 000 eb az utcán, 10-12 000 kutya pedig állatmenhelyeken vagy ebrendészeti telepeken. A kóbor kutyák nagy száma nem csupán állatvédelmi, de közegészségügyi problémákat is felvet. A probléma megoldásának legfontosabb pillérei az egyedi azonosíthatóság és a populációszabályozás.

 

„Az elmúlt években számos olyan kormányzati lépés született (pl. az ebek kötelező egyedi jelölése), melyek az ebrendészeti helyzet javítását, a felelős állattartás természetessé válását segítik. Az árva állatok érdekében közel félszáz állatmenhely és állatvédő szervezet dolgozik, de a feladat nagysága többnyire meghaladja anyagi és fizikai lehetőségeiket, ezért szükség van minden olyan kezdeményezésre, amely a problémakör szakszerű rendezését segíti." mondta el Vidékfejlesztési Minisztérium képviseltében Dr. Pallós László Országos Állatvédelmi Főfelügyelő.

 

A Vigyél Haza okostelefon applikáció három fő funkció köré épül. Az ebtulajdonosok az alkalmazásban rögzíthetik saját kutyáik adatait, fotóját, lakhelyét. Az így létrejött adatlap gyors segítséget nyújthat, ha a kedvencük elszökik: az állat beazonosítását szolgáló adatlap a legnépszerűbb közösségi portálokon néhány kattintással megosztható, illetve a rendszer azonnali értesítést küld az applikáción keresztül a kutya elvesztésének 2 km-es körzetében valamennyi felhasználónak. A Vigyél Haza alkalmazás másik hasznos felhasználási területe a kóborkutya-bejelentés funkció, amely segítségével a felhasználók egyszerűen és gyorsan bejelenthetik az utcán látott kóborállatokat. Az állatbarát feltöltheti a gazdátlan eb fényképét, küllemére – és viselkedésére – vonatkozó adatokat adhat meg, a rendszer pedig rögzíti a bejelentés GPS koordinátáit. Az információk segítséget nyújtanak az elszökött kedvencüket kereső tulajdonosok, valamint a rendszerhez csatlakozott állatmenhelyek számára is. A Vigyél Haza okostelefon alkalmazás harmadik fontos funkciója az Örökbefogadás menü, ami a leendő gazdikat segíti a választásban: a rendszerhez csatlakozott állatmenhelyek feltölthetik gazdira váró kutyáik adatait. A naponta frissülő adatbázisban testméret, nem, vagy akár földrajzi elhelyezkedés szerint is kereshetők gazdira váró ebek.

 

„Állatmentő munkánk során naponta tapasztaljuk, hogy az elkóborolt állatok ép állapotban való megtalálásában és sikeres hazajuttatásában döntő fontosságú tényező a gyorsaság. Kiemelt jelentősége van, hogy mind az állat elvesztését, mind a megtalálását egyszerűen, gyorsan, bárhol hozzáférhető felületen kommunikálhassa a kutyaszerető közösség." – tette hozzá Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, az alkalmazás ötletgazdája.

 

Alapítványunk – mely az alkalmazást létrehozta és működteti – hat éve munkálkodik, hogy segítse a gazdátlan, sérült kutyák gyógyulását, örökbefogadási esélyeik növelését. Munkánkat főként a fővárosban, az Illatos úti Állategészségügyi Szolgálatnál lévő árva keverék kutyák érdekében végezzük, de oktató, szemléletformáló programjaink valamennyi felelősen gondolkodó állatbaráthoz szólnak. Eddigi munkánk során több mint 500 kutyát segítettünk gazdához. Folyamatosan gyógyíttatjuk az Illatos útra sérülten bekerült állatokat majd ápoljuk, szocializáljuk és gazdához juttatjuk őket. Alapítványunknak nincsenek fizetett munkatársai. Térítést, állami támogatást nem kapunk. Ha kedvet érzel, hogy segítsd munkánkat, vagy ideiglenes befogadónk lennél, csatlakozz hozzánk!
Ha az alkalmazással kapcsolatban további ötleteid, Javaslataid vannak, keress minket!

 

A Vigyél Haza applikáció kihasználja az okostelefonok kínálta lehetőségeket mint geolokáció, fényképezőgép, mobilinternet vagy a közösségi oldalak azonnali elérése.

„Az új applikációval nemcsak a gyarapodó számú okostelefon felhasználót érhetjük el, hanem az újításokra nyitott új, interaktív generációt motiválhatjuk,  „mobilizálhatjuk"  a felelős állattartás érdekében.  Bízunk benne, hogy az okostelefonos kutyás közösségnek köszönhetően csökken a tartósan elveszett kutyák száma, és több kóbor eb találhat gazdára az állatmenhelyeken is!" – mondta az alkalmazás létrejöttét támogató vállalat képviseletében Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

 

Az alkalmazás letölthető a Google Play-ről:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telenor.hu.vigyelhaza

Az alkalmazás letöltése mindössze néhány másodpercig tart és használata ingyenes,

 

www.vigyelhaza.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük