A világon először a Magyar Állami Operaházban látható nemzetközi alkotógárdával olyan színházi produkció, amelynek megtekintéséhez 3D-s szemüveget kap a közönség.

 

A világon először a Magyar Állami Operaházban látható nemzetközi alkotógárdával olyan színházi produkció, amelynek megtekintéséhez 3D-s szemüveget kap a közönség.

 

A kifinomult szoftverrendszert először alkalmazzák élő produkcióban. Az ötletadó Komlósi Ildikó, nemzetközi hírű mezzoszoprán, aki Bartók: „A kékszakállú herceg vára" című operájában Juditot alakítja. A 3D-s technika elképesztő mélységet ad a színpadképnek, miközben alakítható, mozgalmassá tehető.

 Ravel „Bolerója" előzi meg az operát a Ballet Espanol Ensemble előadásában, Lola Greco koreográfiájával. A vetített háttér Andrew Quinn számítógépes szakember munkája. Greg Hermanovic, a Sidefx szoftver Oscar-díjas feltalálója alkotta meg. A virtuális opera- és balettelőadás 2011. szeptember 7-én, 9-én és 10-én este látható az Operaházban.

Francesco Stocchino Weiss producer (egyébként Komlósi Ildikó férje) elmondta, hogy a 3D-s előadás egyelőre igen drága, de 10 éven belül megtérül a komplikált felszerelés. A hatalmas nemzetközi versenyben kénytelenek az operaházak is ráállni az újabb és újabb kihívások miatt. A kísérlet a magyaroknak most nem kerül pénzébe, bár az előadás joga marad magyar kézben. A súlyos díszleteket előbb-utóbb fel fogja váltani a látványosabb és egyszerűbb digitális technika, csak a fellépők gázsiját nem lehet megspórolni. Csupán a további előadások színreviteléből kap részesedést a most felállt nemzetközi csapat.

A helyárak 6-26 ezer forintig terjednek, ami mindössze 15-20%-os áremelést jelent. Weiss szerint az Erkel Színház alkalmas lenne a kétezer fős befogadóképességével, hogy további 3D-s előadások helyszíne legyen, hiszen bármelyik ülésből kifogástalanul élvezhetők a darabok. Nem úgy az Operában, ahol az ezer fős nézőtér nem minden üléséből látható is az előadás.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük