2017-ben tovább folytatódnak a Royal Opera House közvetítései. Január 31-én Verdi A trubadúr című operája mutatkozott be (lásd: http://euroastra.hu/node/109052) február 8-án pedig első alkalommal elevenedik meg a színpadon Wayne McGregor kritikusok által elismert balett triptichonja, amelyet Virginia Woolf művei inspiráltak.

 

2017-ben tovább folytatódnak a Royal Opera House közvetítései. Január 31-én Verdi A trubadúr című operája mutatkozott be (lásd: http://euroastra.hu/node/109052) február 8-án pedig első alkalommal elevenedik meg a színpadon Wayne McGregor kritikusok által elismert balett triptichonja, amelyet Virginia Woolf művei inspiráltak.

 

Virginia Woolf korszakalkotó irodalmi munkássága ihlette a többszörös díjnyertes, nemzetközileg is elismert brit koreográfus, Wayne McGregor három részes balettjét, amelyet kifejezetten a Royal Ballet társulata számára alkotott.

Az 1970-ben született koreográfus mindig is úttörő szerepet játszott a balett világában, gyakran dolgozik együtt más művészeti ágak képviselőivel, például színészekkel. McGregor 2006 óta a Royal Ballet koreográfusa.  

 

Ebben a kritikusok által elismert darabban Woolf regényei közül három – a Mrs. Dalloway, az Orlando és A hullámok – került feldolgozásra. A darab hangulatát az írónő levelei, esszéi és naplóbejegyzései teszik még személyesebbé.

A Mrs. Dalloway Virginia Woolf első jelentős regénye. Noha a huszadik századi regény nagy angol kísérletezőjének tekintett írónőnek már 23 éves korától jelentek meg publikációi, a Mrs. Dalloway csak 1925-ben, Woolf 43 éves korában jelent meg. A regény egy középkorú asszony egy napjának történetét mutatja be, miközben múltjának eseményei, illetve a többi szereplőhöz fűződő jelenlegi és korábbi kapcsolatai is megjelennek.

Az Orlando az írónő máig a kritikák kereszttüzében álló, legjelentősebb műve. Cselekménye – a férfiból nővé változó Orlando élete – majdnem 400 év alatt játszódik, minden időpontban realista módon körülhatárolt társadalmi-történelmi körülmények között.

A hullámok Virginia Woolf hatodik regénye. 1931-ben jelent meg először, és nyomban a legvégletesebben ellentétes kritikai ítéletek kereszttüzébe került. Nem véletlenül, hiszen a mű a szerző legmerészebb (és éppen ezért legjellemzőbb) kísérlete a regényformával. A könyvnek hat szereplője van – hat belső monológot hallunk. Ezek a monológok olykor érintik egymást, egymáshoz szólnak, de jobbára egymás mellett haladnak – a mű egységét, folyamatát kontrasztjuk és váltakozásuk ritmusa teremti meg.

 

A darab koreográfiájához az elismert kortárs brit zeneszerző, Max Richter komponált zenét, amely egyedi módon vegyíti az szimfonikus zenei és az elektronikus zenei elemeket.

A Virginia Woolf művei élő közvetítése február 8-án 20.15-től látható a Pesti Vigadóban, felvételről pedig február 10-én a szolnoki Tiszapart moziban.

 

Az évad következő előadása Csajkovszkij örök érvényű klasszikusa, a Csipkerózsika lesz, amelyet élő közvetítésen február 28-án láthatunk majd a Pesti Vigadóban.

A londoni Royal Opera House közvetítéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.

 

Virginia Woolf művei (balett)

Élő közvetítés: 2017. február 8., szerda, 20.15 – Pesti Vigadó

További előadások:

2017. február 10. 19.00 – Szolnok, Tisza mozi

 

Koreográfus: Wayne McGregor

Zeneszerző: Max Richter

Karmester: Koen Kessels

 

Közreműködő táncművészek:

Alessandra Ferri, Sarah Lamb, Natalia Osipova, Akane Takada, Beatriz Stix-Brunell,

Francesca Hayward, Federico Bonelli, Steven McRae, Edward Watson, Gary Avis,

Tristan Dyer, Paul Kay, Eric Underwood, Matthew Ball

Közreműködik a Royal Opera House zenekara.

Vetítési idő: 2 óra 50 perc (két szünettel, 15 perces bevezetővel)

A Royal Opera House előadásait magyar felirat nélkül közvetítik!

 

www.pannonia-entertainment.com

https://www.youtube.com/watch?v=nc04f8D1a5c

https://www.youtube.com/watch?v=9saZdLCHPDY&feature=youtu.be

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük